Een groot, groot gemak

Ik heb vandaag nog maar eens veel geschreven voor het werk.

Dat is dan dingen tekenen op mijn eigen computer, kijken naar verschillende toepassingen die draaien op een server waar ik via een client naartoe op een computer waar ik via een andere client naartoe ga.

Het blijft mij verbazen hoe fantastisch goed sommige van die remote desktop-dingen werken. Seamless copy-paste van beelden is zó hard een levensredder, ge kunt u dat niet inbeelden. Tot vóór ik naar mijn eigen klant-werk-laptop kon gaan met een remote desktop, was het:

 • naar toepassing gaan op klantwerklaptop
 • daar screenshot pakken of export van data doen
 • screenshot naar mezelf mailen op de werkmail
 • naar andere computer gaan, werkmail opentrekken, screenshot downloaden en verder mee werken
 • bewerkt scherm exporteren
 • mailen naar mezelf op de klantmail
 • terug inloggen op klantwerklaptop die tegen dan al lang weer in slaap is gevallen
 • mail opensleuren, attachment downloaden
 • Confluence opendoen, tekst schrijven, afbeelding uploaden

En als er een minuskuul ding verkeerd is, zoals dat meestal gebeurt, is het helemaal opnieuw te doen.

Maar nu!

 • screenshot nemen op remote desktop
 • afbeeldingen maken of bewerken op mijn computer
 • screenshot nemen op mijn computer
 • plakken in de Confluence die open staat op de remote desktop, waardoor het beeld daar naar de server geüpload wordt, en klaar

Toch fantastisch als de technologie niet in de weg zit.

(En nee, ik heb niet eens een fundamenteel bezwaar tegen Confluence. Sue me.)