Ik gaf dit boek vier sterren op Goodreads. Ik wou dat ik met punten op toen kon werken, dan kreeg dit van mij een zeven op tien. Mijn uitgangspositie is zes: dat krijgt een boek dat mij noch aangenaam noch onaangenaam verrast. Dit was iets beter dan ik had verwacht, maar niet zó goed dat ik het zeer goed vond, wat een acht waard was geweest.

Spensa is op spionagetocht. Ze is vermomd als een alien en komt in een nieuw soort schoolachtige situatie terecht, waar zij zeker niet mag laten weten dat ze een mens is, want mensen worden gehaat wegens gevaarlijk agressief.

Ze leert er nieuwe mensen, euh, wezens kennen en verruimt haar blik op de wereld. Waar ze vroeger dacht dat alle aliens slecht waren, beseft ze nu dat ze eigenlijk ook maar gewoon zoals haar zijn.

Natuurlijk zijn er ook slechte slechteriken, en complotten en avonturen en spanning en zo. Onderhoudend, maar soms toch gelijk iets té voor dertienjarigen, met een te cute voor woorden AI en een te cute voor woorden ras van 25 cm grote vos-kat-achtigen die eeuwen geleden al in contact waren met Japan?

Veel worldbuilding, en inderdaad openingen naar Cosmere-zaken. Dat zal ongetwijfeld in boek 3 duidelijker gemaakt worden, want dit boek eindigt serieus zwaar op een cliffhanger.