Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik denk dat ik weinig leutiger vind dan dingen tegen te komen waar ik nog nooit van gehoord had, en daar dan meer over bijleren.

Vandaag was er een meeting waar het onder meer ging over een beeldbank, en toen zei één persoon tegen een andere dat Tryplajev wel iets zou kunnen zijn, en de andere persoon beaamde dat, en ik wist begot niet waar het over ging en dus zei ik dat en vroeg ik hoe dat geschreven werd, en dan bleek het niet te gaan over de visionaire negentiende-eeuwse Kyrgyzische informatie-architecte Baktygul Tryplajeva die in haar joert aan de rand van een afgelegen zoetwatermeer in de Tiensjan een classificatiesysteem uitdacht dat in 2019 herontdekt werd en nu wereldwijd furore maakt.

Het bleek gewoon IIIF te zijn, dat triple-eye-eff uitgesproken wordt, en dat –knippenplak van de wikipediats — was proposed in late 2011 as a collaboration between The British Library, Stanford University, the Bodleian Libraries (Oxford University), the Bibliothèque nationale de France, Nasjonalbiblioteket (National Library of Norway), Los Alamos National Laboratory Research Library, and Cornell University.

Ik ben één van de tienduizend, vandaag. Heerlijk. En ze zeggen op hun website dat het ingewikkeld is. Nog beter.

En natuurlijk dat de Universiteitsbibliotheek een IIIF-viewer gebruikt. Meer nog, in een introfilmpje dat aangeraden wordt voor wie nog niet vertrouwd was met de materie, staat dit helemaal vooraan in de presentatie:

International Leader! ‘t Zal wel nog niet gaan zijn zekers!

Het eerste dat ik deed, was natuurlijk ermee op zoek gaan naar familieleden, en jawel! Kijk, een lithografie van mijn over-over-overgrootvader Basilius Gilliet (de afbeelding is in uiterst detail in te zoomen bij mijn werkgever):

(Basilius Franciscus Gilliet is geboren op 20 december 1818 in de Stalhof in Gent. Hij is getrouwd met Maria Ludovica Massaux, en hun zoon Petrus Constantinus Gilliet, geboren op 28 juni 1862, is de vader van de moeder van mijn grootvader aan vaderskant.)