Het is een gemeenplaats, dat wat moeilijk lijkt voor niet-IT-mensen soms helemaal niet moeilijk is. En uiteraard ook omgekeerd, dat wat doodsimpel lijkt eigenlijk absoluut niet zo gemakkelijk is.

“Alle 25.000 pagina’s van de website een volledig andere hoofding geven”, bijvoorbeeld, dat is doodsimpel.

“Gewoon het onderschrift van de 110.000 foto’s splitsen in ‘echt’ onderschrift en naam van de fotograaf”, bijvoorbeeld, dat is niet zo gemakkelijk, als er dingen staan zoals “Foto door Johan van de rondleiding in de werkplek © 1998” en “Myriam en haar collega’s © Johan” en “Sinterklaasfeest 2003, Johan en de decaan”.

Die al dan niet échte moeilijkheid uitleggen, dat is iets dat mensen aangenaam of onaangenaam kan verrassen, maar het maakt het wel duidelijk. Ik krijg ik het enorm moeilijk van IT-mensen die zeggen dat iets “onmogelijk” is of “ja, toch absoluut niet evident” zal zijn, als ik wéét dat het echt niet zo ingewikkeld is. Dat ze misschien gewoon geen zin hebben om iets te doen, om verschillende redenen waar er misschien zelfs goede tussen zitten.

Dan heb ik meer begrip voor eerlijkheid. Zeggen “we gaan dat niet doen, omdat we geen werk meer willen steken in een verouderd platform”. Of “Dit is haalbaar, maar jullie budget is al even op en we kunnen het echt niet meer rekken”. En dan gewoon linea recta zeggen “het zal x euro kosten als het écht moet”. (Ik ben zelf van het type “ik zal dat wel gewoon doen dan”, wat van mij een bijzonder slechte zakenman maakt.)

En uiteindelijk feitelijk zijn heel vaak zaken eigenlijk niet écht zo moeilijk, eens ge weet waar ge mee bezig zijt. Niet alleen in de zin van gewoon een goed vakman zijn uiteraard, maar ook “goed weten wat er u gevraagd wordt”: er is niets zo stom als tijd verdoen aan iets waarvan ge dénkt dat is dat de klant wil, maar dat het dan uiteindelijk niet blijkt te zijn.

Ik kom alle mogelijke situaties voortdurend tegen. Het is dan ook verfrissend als er gebeurt wat zonet gebeurde in een mail: een bedrijf dat zegt, na drie gesprekken van variërende intensiteit en techniciteit, dat ze nu goed begrepen hebben wat we willen, en dat ze niet denken dat ze een goede match zijn.

Ze hadden ook kunnen zeggen “natuurlijk kunnen wij dat doen”, maar ze hebben ons en zichzelf het schaduwboksen en de tot mislukken gedoemde paringsdans vermeden. Durven zeggen “ik begrijp het niet helemaal, kunt ge het wat verduidelijken”, en dan durven het slechte nieuws snel geven: zeer fijn.