Ik wou iets gedaan krijgen, en het lukte niet direct. Niet omdat ik niet wist wat ik aan het doen was, maar wel omdat de buitenwereld niet meewerkte. Ik volgde de regels van informatie-van-een-website-halen nauwgezet, maar dat wou ook zeggen dat wat ik deed ettelijke uren kon duren, en dat als het fout liep na een uur of twee, ik helemaal moest opnieuw beginnen.

De voornaamste reden dat het fout liep, de eerste paar keer, was omdat ik niet met alle mogelijke randgevallen rekening hield, en dat het dus op zijn gat ging als er iets niet helemaal was zoals verwacht — en als er één ding is dat min of meer zeker is op het internet, is het wel dat er altijd wel iets niet helemaal zoals verwacht zal zijn.

Dus bouw ik failsafes in, en start ik het ding opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En nog eens opnieuw, omdat er altijd wel hier en daar dingen verkeerd lopen — een timeout te veel, het netwerk dat aan en af gaat, de database die om welke reden dan ook lastig doet (serieus, ik heb mijn computer letterlijk doen hard crashen met alleen sqlite en python, ik wist niet dat dat mogelijk was).

Tot ik het beu ben, en het hele ding hermaak zodat het gewoon verder kan gaan van waar het eventueel gestopt was. Moeilijk was dat niet — weinig dingen zijn echt moeilijk — maar het was wel wat werk, want er zat redelijk wat in elkaar hakende structuur in.

En dan zet ik het ding in gang, helemaal zeker dat ik het bij de volgende ontploffing gewoon weer in gang kan steken en hoogstens een paar minuten werk kwijt ben.

Natuurlijk heeft het ding dan 11 uur, 19 minuten en 43.9 seconden zonder ook maar één hapering gewerkt.

Typisch.

Euh ja, en nu heb ik een database met een paar honderdduizend records. Nog geen idee wat ik ermee ga doen. Een paar grafieken, dat kan nooit kwaad natuurlijk. Kijk, contextloze gegevens:

(Die grafieken, trouwens, tonen mij in het algemeen niets dat ik niet verwachtte — behalve dan de tweede. Gemiddeld aantal dingen per ding per jaar, ik had absoluut niet gedacht dat daar dat trappatroon zou in zitten. Zeven jaar gemiddeld 32, dan zes jaar gemiddeld 49, daarna vier jaar gemiddeld 74, en nu al twee jaar gemiddeld 97. Geen verklaarbare reden ook, voor dat patroon. Weird.)

Maar bon. Allez dan.

Tijd voor iets nieuws dat al even nutteloos is.