In oktober 2002 — meer dan twintig jaar geleden, waar vliegt de tijd naartoe? — schreef ik over een weblog dat Julie Powell een paar dagen geleden was begonnen bij Salon, de plaats waar ik toen ook mijn eigen weblog had staan.

Lees allemaal The Julie/Julia Project, zei ik. Ik denk, nee, ik weet 100% zeker dat ik bij haar allereerste lezers was. Een nieuw blog erbij was toen een evenement, we lazen elkaar allemaal, en we wisten ook wie veel of weinig gelezen werd — in die mate dat toen bij een lezerspiek Engelstaligen zich afvroegen wat er aan de hand was en ik het dan uitlegde (het had met de borsten van Véronique De Kock te maken), dat zelfs tot bij de uitvinder van het bloggen geraakte, wat mij nóg meer lezers gaf en het op een bepaald moment zelfs even de servers van Salon lastig maakte.

Een klein jaar later lag heel de server écht plat omdat er een artikel over Julie/Julia verscheen in The New York Times, waardoor zij plots bij het écht grote publiek ook bekend werd. Door het artikel, niet omdat dat de server van Salon platging.

En nog een paar jaar later, in 2009, vond ik het bijna niet te bevatten dat er een film van gemaakt werd, met Meryl Streep begot.

Vandaag lees ik in diezelfde New York Times dat Julie overleden is. Ze was 49.

Dat “ouder worden”, dat valt niet zo hard mee, soms. :'(