Het werd in de namiddag ineens veel vroeger dan verwacht donker in de living:

En dan nog wat donkerder:

Er is vandaag allerlei pleisterwerk afgekapt, maar blijkbaar is veel van het pleisterwerk nog meer dan degelijk. Het houten spel bovenaan is ook nog zeer in orde, om bijna tweehonderd jaar oud te zijn. Er zijn wel barsten in de gevel die de mensen van de gevelwerken niet hadden verwacht. (Toen ik ze de geschiedenis van de gevel vertelde, begrepen ze het al wat meer: het is een huis van de 14de eeuw waar in 1705 een trapgevel van gemaakt is, die dan in twee stappen, in 1817 door baron de Zinzerling en in 1828 door Juffr. Gillis veranderd is naar de rechthoekige gevel die er nu staat.)

Het zal wellicht niet meer voor dit jaar zijn dat het helemaal af zal zijn, wegens koude en eindejaar. De kleur moet nog gekozen worden, maar daar is geen enorme haast bij.

Het kleine plaatje in de gevel waar een Sint-Michiel met draak op staat, gaan ze morgen in de loop van de dag proberen loskrijgen. Het hangt er denk ik al honderd of meer jaar, ‘t zou wat raar zijn om het nu weg te doen. (En neen, we weten niet waarom het daar hangt en wat het precies betekent.)

Ik ben morgenvoormiddag weg van gelijk halfzes tot de middag — benieuwd wat ik zal vinden als ik terugkom.