Ik ben een grote fan van Gutenberg, de ondertussen al lang niet meer zo nieuwe editor van WordPress. Ik ben er al ettelijk veel jaren een grote fan van, al van toen bijna iedereen er rabiaat anti-fan van was.

Het was al jaren duidelijk dat Gutenberg the way to go was voor WordPress (en hopelijk ook voor Drupal, zelfs al hinkt Drupal Gutenberg helaas wat meer achter dan ik had gehoopt). Met de jaren en maanden worden er alsmaar meer gaten gedicht, en wordt het alsmaar meer gebruiksvriendelijk — ook al is dat in voortdurend conflict met de alsmaar groeiende functionaliteit.

Ik heb vandaag besloten om mijn weblog nog eens van theme te veranderen. Dat was ondertussen al denk ik vijf jaar geleden. Door de jaren heen:

(Hebben die screenshots mij verschrikkelijk veel meer tijd gekost dan het de moeite was? ‘t Zou kunnen, ‘t zou kunnen.)

Ik ben niet content over hoe ik het nu veranderd heb — body text is Inter, dat heeft een lelijke italiek, ik denk dat de titel groter en/of vetter moet, de breedte van de tekst is te breed, ik zou eigenlijk weer zo’n beeld bovenaan willen op de homepagina, enfin, allerlei — maar ik ga er dan nog eens naar kijken als ik wat goesting heb.

Want dat is tegelijkertijd het grote gemak en de grote frustratie met Gutenberg: de hele layout van de hele website, alle mogelijke paginatypes en headers en footers en watnog, dat kan allemaal in Gutenberg zelf gedaan worden. Behalve dat sommige dingen niet werken zoals verwacht. En dat er sommige dingen niét kunnen.

Dingen zoals “toon tags als er tags zijn, en toon geen tags als er geen zijn”: dat kan met een prefix op tags, maar die prefix is enkel tekst, kan geen icoon zijn. Én die tekst is niet wijzigbaar van kleur. Dingen zoals “toon een featured image met de titel in het wit erover als er een featured image is, maar toon de titel in het zwart en geen achtergrond als er geen featured image is”: daar slaag ik voor het moment niet echt in.

Vandaar dat het maar zal zijn als ik weer wat goesting heb. Werken met Gutenberg is wijs. Vechten met Gutenberg is hoegenaamd niet wijs.

Update iets later: ik heb de header veranderd naar wit op zwart, de fonts veranderd naar IBM Plex en Baskerville, en hier en daar nog wat geprutst. Maar nu ben ik het écht even beu. 🙂



Reacties

2 reacties op “Gutenbaaaargh”

  1. Dus meer dan 5 jaar na introductie als standaard editor hangt het nog altijd met haken en ogen aan elkaar? En men blijft dan toch halsstarrig volhouden aan zulk misbaksel? Tjah…

    1. Nee gij. In 99.99% van de gevallen werkt het helemaal zoals het zou moeten, zonder scripting, zonder config files, zonder child themes, zomaar in de browser zonder extra werk.

      In een paar edge cases lukt dat niet, en moet er gedaan worden wat zonder Gutenberg ook met wat scripting en config en child theme-dingen zou gedaan worden.