Yep, ik heb precies gedaan wat er typisch kan gebeuren: ik dacht dat ik begreep hoe het in mekaar zat, die Gutenberg-dinges, en ineens werd het allemaal gelijk moeilijker dan het eigenlijk zou moeten zijn, en dus kon het dacht ik niet anders zijn dan dat ik iets verkeerd aan het doen was.

Normaal gezien is het in zo’n gevallen bijna per definitie niet de schuld van de gebruiker: als er zaken verkeerd gaan, is het de schuld van de UX. En ja, in veel gevallen is dat inderdaad zo, dat de designer het maar beter had moeten designen als een gewone gebruiker het helemaal kan kapotmaken.

Behalve dat het een leksken complexer wordt als het ding zelf ook (noodgedwongen) complex is.

In dit geval: in templates kan het lettertype van vanalles aangepast worden. Ik wil de titel in één lettertype en de broodtekst in een ander. Er zijn templates voor de homepagina, zoekresultaatpagina’s, detailpagina’s van posts en van pages, enzoverder enzovoorts. Dingen op één plaats wijzigen, wijzigt ze soms op andere plaatsen: wanneer het dingen zijn die hergebruikt worden zoals headers en footers en andere blokken die gesynchroniseerd worden.

Maar sommige dingen worden niet gesynchroniseerd en die moeten dan op meer dan één plaats aangepast worden.

Ik was daar links en rechts aan begonnen, maar hoe langer ik bezig was, hoe meer louche het allemaal leek: no way dat het zo stom in mekaar zit dat ik hier eens diep in de structuur moet gaan en dan weer wat hoger om allerlei te veranderen — terwijl er eigenlijk maar één font voor body is, een andere font voor headers, en een keuze tussen de twee voor buttons en captions en dergelijke, ongeacht waar die voorkomen en hoe diep in welke structuur ze ook zitten.

En jawel: er is gewoon een onderdeel “styles” in het algemene overzicht van de site editor, waar typografie kan ingesteld worden. Wat ik gedaan heb, en dan overal waar ik iets manueel had ingesteld, heb ik al die wijzigingen weer afgezet en op “default” gezet. Waardoor ik op veel meer plaatsen dan ik dacht alles nu op de juiste fonts heb staan.

Er is verdorie zelfs een stijlboek, waar alles in één keer kan getest worden:

Hoezee!