Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Funny old world

Een recente entry van Boudewijn Bouckaert op Nova Civitas Weblog zet al meteen goed aan: De Morgen is geen krant, maar wel een ‘progressief’ product dat gebrouwen wordt door ‘journaille’. Het is niet meer dan een beertonnetje van zelfverklaarde maatschappijverlichters, die hele Yves Desmet en zijn equipje vuilspuiters.

En dan, denk ik, doet hij een Yves Desmet met Yves Desmet zelf. Zoals de titel van de entry (“Gebeten om te bijten”) en de laatste zin van de intro (“Lees daarom aandachtig wat volgt: een objectief portret van de intellectuele leider van progressief Vlaanderen, geborsteld met eigen verf”) suggereert, doet Bouckaert een soort arroseur arrosé.

Maar een mens zou vergeven worden mocht hij zich bij de rest van het stukje afvragen of het nu humor of ironie of sarcasme is, dan wel dat mijn oud-prof echt zó boos was dat hij een zekere zin voor proporties uit het oog verloor.

update: artikel zelf is verwijderd van bij Nova Civitas. Alhier in PDF te verkrijgen—leve het interweb!

Jazeker, een professor als Bouckaert zal erop blijven hameren dat het allemaal ironiserend bedoeld was, en dat geen intelligent mens het ooit anders kan lezen, maar niemand gaat me vertellen dat er geen zware dosis al lachend zegt de zot (zijn!) waarheid achter steekt.

Een vette kluif voor een les of twee in de rethorica, denk ik dan. De eerste zin is al meteen een ad hominem gecombineerd met een Godwin:

Yves Desmet, de tengere korporaal van het DM-gezelschap

Snel, noem nog eens één andere tengere korporaal op? Voor de dommeriken onder ons wordt De Smet verder in het stukje gewoon rechtsreeks vergeleken met Kameraad Adolf. Om alle onduidelijkheid weg te halen, vermoedt men dan.

Het blijft inderdaad niet lang op het subtiele niveau van historische allusies:

… het links-cultureel subsidiantendom, dat zonder staatsgeld, afgeperst van grotendeels Vlaams belangstemmende arbeiders en zelfstandigen, er nooit zou in slagen zijn ‘experimentele’ realisaties zoals urenlang schreeuwende masturberende vrouwen, met fecaliën beladen canvassen of tsiep-tsap-tie-tie-tie-decibels voor de schaars bevolkte zalen te brengen

…alhoewel, dit ruikt toch wel hard naar wat anderen uit hetzelfde tijdperk als de korporaal ook al betoogden, en wat de mannen van het Vlaams Blok nog eens dunnetjes overdoen. Maar goed, Bouckaert is bij deze stevig beland in het scheldproza. Humo is voor hem een

weekblad dat handig televisieprogramma’s combineerde met kut-, penis-, pies- en kakproza

Maar professor toch, na dertig jaar nog altijd gechoqueerd door Kamagurka? Of is het eerder Gummbah of Jeroom die tegensteken? Of nee, juist, het is allemaal “ironiserend”. Net zoals het flirten met het Vlaams Blok en gelijkaardige, laten we zeggen, meer aan de rechterkant van het politieke debat gesitueerde zaken. Zo is België (Vlaanderen?) plots

het land waar kerken verplicht worden naast de heilige hostie ook een condoom aan hun gelovigen uit te reiken, het land waar een vrouw slechts respectabel is na tenminste één abortus, het land waar hippe ‘gay’-ondernemers de les spellen aan verzuurde syndicale hetero’s, het land waar een kind zijn ouders kan ‘fahnden’ bij de progressieve kindertelefoon wanneer het papa of mama betrapt op een goedkeurende blik bij het aanhoren van Filip Dewinter

en is

het […] Pallieterke, een kwaliteitskrant in vergelijking met Yves’ paperpack

Doen de mannen van rechts dan al eens iets “verkeerd”, dan is niet dàt het erge, maar wel dat De Morgen erop staat het te rapporteren:

Yves’ papierwikkel zou elke dag smeuïge verhalen opdissen over fascisten die hun vrouw afranselen, Dewinter met een Ku Klux Klan pinnemuts, Anke Vandermeersch met een Stahlhelm

Een kleine parenthèse: zo kwaad als Bouckaert (nee sorry, zijn ironiserende ik-figuur) is op “Smettie’s centrum-linkse heir”, nóg venijniger sneren zijn er voor de VLD (mijn nadruk):

Vroeger, in het pre-smet-tijdperk, werden de dagelijkse progressieve druksels op het partijbureau van de rode kameraden geschreven. Een scheve letter in de Vooruit over Jos Van Eynde, en de C4 lag klaar. Bijna zo erg als in de VLD vandaag.

De VLD is blijkbaar progressief afgeschilderd door De Morgen, daar wordt Bouckaert (ironiserend uiteraard!) nog het meest verontwaardigd van:

De VLD is progressief en waarom? Omdat Karel Degucht op de ‘gay’-parade liep! Tussen al dat schoon gebronzeerd mannenvolk, hun wapens geladen en gericht, tussen de hermafrodieten, transseksuelen, bestiofielen, necrofielen, wurgseksfanaten, Liebfraumilchdrinkers, lavementverslaafden en Evangelische onanisten, liep daar schoon, met zijn dasje en kostumeke…….Karel Degucht !

Het ironische alter ego van Bouckaert laat zichzelf door De Smet (cum suis) omschrijven als

dat halffascistisch kutprofessorke

en wat verder laat hij zich (ironisch uiteraard, alleee! ’t is maar om te lachen gasten!) door een parodie van De Smet in een rij gelijkgestemden plaatsen:

Alleen ‘Sturmbahnführer’ Flieppie, Gerolf den Annekesnest, de garnalenliberaal en dat kutprofessorke, benoemd om rode praat te verkopen, maar die dan toch wel zijn verstand kreeg zeker, zijn zowat de enige Vlamingen die Smettie nooit tot het progressieve kamp zal kunnen rekenen.

Ach, en dat alles zo vroeg op de ochtend, niet goed voor een mens zijn humorklieren.

Rechts tegen links, zou het niet gemakkelijk zijn mocht het allemaal zo eenvoudig zijn?

7 reacties

 1. Het komt me allemaal nog pijnlijk over, moet ik zeggen. Je zou van een professor kunnen verwachten dat hij iets meer gesophisiceerd zou zijn, niet?

 2. Azijnpisser zou op zijn plaats zijn; Desmet en Bouckaert die om beurt proberen elkaar in de ogen te pissen.
  Aangezien het Bouckaert zijn beurt was, heeft hij een platvloers stukje cynisme geschreven. De humor ontgaat mij hierbij nogal.

  Gewoon stigmatiserende prietpraat met enkele punten erin verwerkt die iets waard zijn, maar voor de rest, azijnpisserij.

 3. @Infernis. Dat dacht ik ook, ik verslikte me verschilllende keren in mijn koffie toen ik het artikel las. Dat voor een prof. Het zegt veel over de ‘intellectuele’ (zogenaamde ‘elite’) van dit land.
  Zo een kinderachtige natrapperij heb ik nog nooit gezien. Zo laag en kleinzielig. Oh, erg.
  Wreed slimmme mens. En dan zouden we nog vertrouwen moeten hebbben in de ‘gevestigde waarden’. Tsjonge.

 4. Ik was hier net hetzelfde aan het denken, nav artikel in DS deze morgen.

 5. Toch eigenaardig hoe laag eeen mens kan vallen als hij/zij zijn gram wil halen.

 6. En dan te zeggen dat ik enige jaren geleden met veel plezier in zijn lessen zat, opkijkend naar zoveel verstand gecombineerd met een ongelooflijke schwoeng om zijn koopwaar aan de man te brengen.
  Het kan zwaar verkeren.
  Hoe een grote man plots zeer klein kan worden.
  Pffft. het zal de leeftijd zijn.

 7. Het is ietwat zielig ten onzent.

  -Bouckaert is een intelligente man.Verdient minstens respect, al was het maar omdat hij vanuit een zuiver ideologisch raam redeneert.Voor een goed begrip : ik ben een overtuigd sociaal – democraat, net het tegendeel dus.
  – VLD heeft noch een echte politieke discussiecultuur noch enige ruimte voor een helder debat.
  – In principe ben ik het eens met Bouckaert : dat er politiek bekeken best twee keuzes worden aangeboden, i e democratisch rechts tegen links. Omwille van de helderheid van de keuze.
  – Wat B. frusteert is dat de ( geloof ik ook ) voor handen zijnde rechtse meerderheid in VL alle moeite van de wereld heeft om zich operationeel te manifesteren. B. grijpt dan maar naar de gemakkelijkheidsoplossing van het ongedaan maken van het cordon. Weinig geloofbaar voor een zelfverklaard liberaal.

1 pingback

 1. LVB.net

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑