Elvis

Oh, zo’n programma hebben en vrij associërend muziek rond een thema mogen opleggen…

Neem nu Elvis, waar Henk (andere Henk) het over had. Ik moest meteen denken aan Mojo Nixon:

Mojo Nixon heeft zooo lang op mijn cd-speler gelegen ten tijde van dit liedje, in de begindagen dat MTV hier te lande op de kabel zat… memories.

Wie Elvis zegt, zegt in mijn hoofd ook altijd meteen The King and Eye. The Residents: ontdekt tijdens mijn denk ik eerste bezoek aan de plaatotheek van de stadsbibliotheek ergens midden jaren 80, en sindsdien alles van gekocht, gezocht, gekopieerd, beluisterd en herbeluisterd.

The King and Eye gaat over Elvis, en zijn relatie met zijn moeder, en ook wel over zijn bij de geboorte overleden tweelingbroer.

Sinister figuur, eigenlijk, op een bepaalde manier, Elvis. En niemand die dat zo mooi verwoordt als Nick Cave en zijn Slecht Zaad — Elvis en le roi pêcheur in één:

O go to sleep lil children
The sandman’s on his way
But the lil children know
They listen to the beating of their blood
The sandman’s mud!
And the black rain come down
Water, water, everywhere
Where no bird can fly no fish can swim
No fish can swim
Until the king is born!
In Tupelo! Tupelo!
Til the king is born in Tupelo!

Ook over Elvis, maar dan wel veel minder sinister, is Alannah Myles’ Black Velvet. Velvet, wegens Elvis’ stem, of wegens de talloze portretten van Elvis op fluweel, of wegens de haarkleuring (Sullivan’s Black Velvet Hair Dye) waarmee Elvis zijn bruin haar zwart maakte.

Ik vond het prachtig, de eerste keer dat ik het hoorde. En toen speelden ze het een keer of drie per uur, elke dag, en toen was ik het hartsgrondig beu.

Maar nu, bij herbeluistering: welmja.

Oh, en ook: geen uitzending zonder Klaus Nomi, zou mijn motto misschien wel kunnen zijn. Toeval! Nomi’s eerste singeltje was een cover van Can’t Help Falling in Love (dat zelf al eigenlijk een versie van Plaisir d’amour is):

…ah, en om te besluiten, waarom niet Frank Zappa, met het wel zeer toepasselijke Elvis has just left the building:

Zouden ze het spelen, Zappa Plays Zappa, in mei? Benieuwd.

2 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.