Misschien moet er wel in de targetingopties voor die reclame gezet worden dat ze niet op pagina’s moet gezet worden waar over klachten bij biepoowst gesproken wordt?

taxipost

Nee serieus. Wim zegt:

Heb deze week nét hetzelfde meegemaakt. Taxipostpak van ettelijke kilo’s dat op dinsdag 23/11 in Gent is toegekomen. Mijn vrouw is gisteren (maandag 29/11) de hele dag thuisgebleven en volgens de trackingapplicatie zouden ze om 12u30 zijn langsgeweest, terwijl mijn vrouw naast de deur zat te wachten!!!!!! Er was niet eens een briefje, ze liegen dus zelfs gewoon! Bij Taxipost zeggen ze: “ge moet toch eens in Gent vragen, daar moet er “iets” zijn misgelopen”. Nu weet ik dus dat klagen geen nut heeft. Had enkele jaren terug al eens en gesprek met de Postmeester in Gent 1 over het feit dat ik “gewone” brieven regelmatig een week later dan normaal ontvang. Zijn antwoord toen: “we doen ons best meneer, maar we hebben niet genoeg volk, ge moogt anders eens komen kijken…”. What the fuck??? Michel, ik heb goeie contacten, mocht je hiermee samen naar de media willen stappen!

Naar de media stappen? Ach neen. Het zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen niet de mensen op het terrein die schuld treft, en de mensen hogerop weten echt wel dat het verkeerd loopt — ze krijgen er zéker genoeg klachten over, en met die liberalisering liggen ze er zéker wakker van.

Ik ga ervan uit dat de grote meerderheid van de mensen gewoon hun werk zo goed en zo kwaad mogelijk proberen doen, met een degelijke minderheid die er meer dan gewoon moeite in steken, en een heel kleine minderheid die het gewoon actief slecht doet..

De Post (sorry, bpost) heeft het gewoon erg moeilijk. Het is een zo groot en log bedrijf, waar er misschien nooit een echte traditie van van verantwoordelijkheid geven en nemen was, waar mensen misschien niet aangemoedigd worden om buiten hun vakjes te denken omdat het wegens erfenissen van decennia hiërarchie en slechte gewoontes toch nooit gekund heeft, dat het soms compleet de soep in draait zelfs al doet de grote meerderheid zijn/haar best.

En wat die postmeester zegt, is enorm waar: gá eens kijken. Ge zult zien dat er heel hard gewerkt wordt, vaak met de moed der wanhoop en in weerwil van de omstandigheden. Ik heb geen slecht woord voor de mensen in de loopgraven.

’t Zijn de generaals, en (tja, sorry) soms ook de legers vetbetaalde consultants die de “tactiek du jour” eens zullen uitproberen op de gewone soldaten, maar die geen flauw idee hebben van wat ze doen.

Dat zijn dan soms van die mensen die het ook goed bedoelen hoor, maar die met theoretische marketingmodellen aan komen zetten, of met theoretische modellen van hoe een wachtrij zou moeten werken, of hoe een bureau zou moeten georganiseerd zijn, of hoe een upsell zou moeten gebeuren, maar die nooit van hun leven in een postkantoor zijn geweest, en zich niet kunnen inbeelden hoe het werk op het terrein echt is.

Wat er moet aan gedaan worden? Ik zou het niet weten. Een combinatie van grote hervormingen en (vooral) kleine stapjes, vermoed ik. Moderniseren (het postkantoor anno 2010 is onherkenbaar veranderd ten opzichte van al was het vijf jaar geleden), processen optimaliseren links en rechts, nadenken over de taak van de Post tegenwoordig en in de toekomst, alleen maar dingen beloven die kunnen waargemaakt worden en die dan ook waar maken, geen onrealistische beloften doen, altijd uitgaan van de goede wil van iedereen (tot bewijs van het tegendeel en dan kordaat durven optreden), langzaamaan vertrouwen herwinnen, iedereen zijn best proberen laten doen en op een passende manier belonen… allemaal zeer moeilijke dingen, dus.

Als het goed is, heb ik trouwens vanavond mijn bestelling van Amazon in huis, en kan ik het allemaal vergeten. Een paar grappige telefoons, een verbijsterende brief, meer dan twee weken vertraging, maar: geen been gebroken. Een accident de parcours, waar niemand persoonlijk schuld aan treft, dat zelfs in de best georganiseerde organisatie had kunnen gebeuren.

Iedereen die ik sprak bij bpost was correct en deed zijn of haar werk naar beste oordeel en vermogen. En dus, om op de vraag van die meneer van de brief van gisteren zijn te antwoorden: neen, mijn vertrouwen in bpost is niet geschaad.



Reacties

11 reacties op “Taxipost / De Post / bpost: ik ga er niets meer over zeggen na dit, echt waar beloofd”

  1. Ik begrijp je schrijven en echt, soms heb ik medelijden met de personen in kwestie die de klacht moeten ontvangen omdat zij niet verantwoordelijk zijn voor het hele apparaat. Maar toch vind ik dat enige eerlijke communicatie dan wel mag, bijvoorbeeld ‘het spijt ons dat uw pakket is zoekgeraakt’. en niet zoiets als ‘schrijf de verzender maar aan’. Wij (België) liggen achterop in onlineverkoop. Ik krijg ook pakketten uit Nederland die niet met De Post alias BPost werken en daar is nog nooit iets misgelopen. Het kan natuurlijk overal.
    Wat mij betreft is mijn vertrouwen wel geschaad. Dat dit allemaal kan, is omdat ze nog over een groot monopoly beschikken. En nee, ze zijn niet klaar voor ‘morgen’.

  2. Ik vind dat je er nu wel enorm licht over gaat. Ook al verwijt je de mensen van bpost niets, dan nog is de onderneming ernstig tekortgeschoten. Als privébedrijf waren ze allang over de kop gegaan. ’t Is te hopen dat ze op de geliberaliseerde markt hun karakter van overheidsbedrijf laten varen.

    Bovendien zou het niet het eerste verhaal zijn dat ik hoor over een postwerknemer die op de één of andere manier zijn taken verzuimt. Je kan niet alles afschuiven op het beleid. Dat is te gemakkelijk. In elk bedrijf zijn er zwakke schakels, op alle niveaus. En bij bpost zijn er duidelijk gewoon te veel.

  3. De gewoonte om pakjes niet aan te bieden, maar gewoon het briefje in de bus te steken lijkt ook langs onze kanten standaard. Wij hebben het altijd geweten aan het feit dat die postbodes aan moeilijk te halen deadlines werken en dus de moeite niet doen om aan te bellen en te wachten als ze geen licht zien.

  4. Wordt het geen tijd om een Youp Van ’t Hekje te doen?
    Ik heb ook niks dan miserie met verzendbedrijven, niet alleen bpost, maar ook TNT, DHL en alle ander… Wat hier de gewoonte is: een briefje in de bus steken op momenten dat gewoon thuis ben. Dus gewoon niet aanbellen. (Ik werk thuis en heb een superluide bel)
    Of nog ergerlijker: het pakketje gewoon voor mijn deur zetten, waar iedereen het kan meenemen. Vorige week weer gebeurd met een pakje waar een boek van 40 euro inzat, en een dvd. Ik begrijp het niet: zij moeten toch een handtekening hebben van de klant? Fabriceren ze die dan zelf?

  5. Nog een kleine aanvulling: voor mijn deur, dat is in een Brusselse straat waar alles wat loszit meegenomen of gestolen wordt.

  6. Ik heb dat grapje van zogezegd langsgeweest te zijn ook al meermaals meegemaakt alleen…. het betrof een privébedrijf. U weet wel, efficiënt en al….in elke organisatie heb je er van soorten dus ga ik volledig akkoord met “de grote meerderheid van de mensen gewoon hun werk zo goed en zo kwaad mogelijk proberen doen, met een degelijke minderheid die er meer dan gewoon moeite in steken, en een heel kleine minderheid die het gewoon actief slecht doet..”
    De berichten over de werking bij helpdesken van de laatste weken toont dat ook aan. Van zodra mensen enkel hun eigen schakel in de ketting bekijken gaat het mis, overheid of privé.

  7. Ik kijk alvast uit naar de liberalisering. Je moet namelijk soms een aangetekende brief versturen om iets formeel geregeld te krijgen. Bijvoorbeeld voor een schenking. Dit zijn dan gevoelige documenten, en men denkt dan dat bpost dit mooi aflevert, controleert wie er tekent, en dit dan ook registreerd. Niks van dat alles.
    De brief werd afgegeven in Gent, aan iemand die op een hoofdletter ipv kleine letter na welliswaar dezelfde familienaam heeft. Om dit te weten te komen is een 5-tal klachtbezoeken nodig geweest in een periode van 1,5 maand! Ze wisten namelijk niet waar de AANGETEKENDE verzending naartoe was.
    Vertrouwen? Nul komma nul, noppes, zip, nada.

  8. Ik mag niet klagen: mijn postbode heeft tot nu toe alle DVDs en Blu-rays en boeken etc mooi afgeleverd, en meestal is hij zelfs zo vriendelijk om pakjes op de overloop te placeren (ik woon op ’t eerste), zodat ik niet god weet hoe vaak donderdagavond laat nog eens moet passeren langs het postkantoor.

    M’n vorige postbode was een pak minder: op een dag kwamen er drie DVDs tegelijk aan (individueel verpakt), en in plaats van die in m’n brievenbus te steken, mocht ik die ophalen op ’t postkantoor — waarom werd duidelijk toen ik ze ophaalde: meneer had er een elastiekje rond gedaan, en dan konden ze natuurlijk niet door de gleuf.

    Kranten bezorgen is blijkbaar ook niet al te simpel: het eerste jaar stak die elke ochtend mooi in m’n brievenbus. Maar na een jaar vond ik die plots ’s morgens in het portaal op de grond, of ik had er geen gekregen maar zag wél een krant bij een “huisgenoot” in de bus steken, en een enkele keer was zelfs de voordeur van het gebouw openen teveel moeite geweest, en was mijn krant voor de deur gedeponeerd. Jammer dat het flink regende, en er niets meer overbleef dan wat gekleurde pulp.

    Minstens tweemaal per week vertrok er een klachtenmail naar de uitgever, en zo nu en dan kloeg ik zelf ook bij de Post. En opeens was daar een oplossing: op mijn krant werd een adressticker geplakt. Sindsdien gaat alles (meestal) goed (mistakes can happen), alleen is het jammer dat die sticker soms een stuk van een artikel bedekt en zo.

    Overigens heeft er recent een “huisgenoot” een abonnement op een andere krant genomen. En jawel hoor: regelmatig ligt die ’s morgens op de grond in het portaal. Soms zelfs niet ver genoeg, zodat de zware voordeur vast komt te zitten op de krant, iets wat enkel opgelost kan worden met brute kracht — wat onvermijdelijk resulteert in een grondig vernielde krant.

  9. Heb zonet gebeld met 022 12345 en mijn pakje (uit Polen) verstuurd op 19 november is getraceerd tot in Brucargo, nadien spoorloos (Gent-Staking-Container nog niet gelost?).
    Klacht indienen? vroeg de mevrouw. ’t zal wel zijn zei ik. 85 Euro verloren net voor kerst, en ik heb al zo een klein pensioen. Hopelijk komt er nog iets van terecht! BPost, ik weet het niet, na 1 januari zal het rap gedaan zijn peis ik!!!!

  10. Hier ook zo’n verhaal. Pakketje besteld via Mexx, volgens de site van Taxipost waar je alles mooi kan volgen is dit een week geleden aangeboden en afgeleverd. Wij hebben evenwel niets mogen ontvangen.

    2 bezoekjes en een telefoontje aan De Post later, zeggen ze dat we het maar moeten proberen bij Mexx. Zij hadden moeten vragen voor een handtekening, want voor ons pakje was dat niet nodig. Maar de postbode in kwestie blijft wel bij hoog en bij laag beweren het pakje in de juiste bus te hebben gestoken.

    Het pakketje met inhoud hadden we natuurlijk via de kredietkaart al betaald, maar of we dat nog terugkrijgen? Of we het pakketje ooit nog gaan zien?

    Mexx heeft ook een onderzoek laten instellen bij bpost, en wij hebben ook een klachtenformulier ingevuld via de site. Benieuwd hoe snel daar antwoord op komt…

    Of niet.

  11. Ik krijg soms pakketjes als geschenk op gestuurd uit het buitenland telkens ontbreekt er iets weet dat daar familie mij mailt wat er allemaal in zit en Dan moet ik bij bpost nog betalen zogezegde invoerrechten en afhandelings re then dat het dubbel tot driedubbele van de echte waard van de produkten zijn en dan zit alles er nog niet in ,maar men in assert maar bij mensen met een Klein pensioen tje die Dan eens iets krijgen van Hun familie als vb verjaardags of kerstgeschen, ook gebeurd het dat het helemaal niet aankomt, of dat het weken in brussel ligt en also het dan snoep of zo is kan het recht de vuilbak in, het ergs te dat ik al heb gehad dat het pakje helemaal door werkt was en naar schimmel rook is vorige winter gebeurd