België splitsen?

Steven zegt:

Waar ik vandaag liep aan te denken… Vlaanderen & Wallonië liggen qua stemresultaten mijlenver uit elkaar. Dan toch maar komaf maken met België, dan heeft het VB enkel nog racistische redenen tot bestaan…? Doe de wolf zijn schaapsvacht uit en hij zal van de kou gaan lopen.

…dat is het hé met die eenvoudige oplossingen: wat doen we met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

En, wait for it, wait for it… Voeren? Komen?

En ook nog: ik wil mét Frans-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen maar zonder Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant in één land zitten! En ik eis tweetalig onderwijs op!

En Eupen? Sankt-Vith? Malmédy? Ook apart!

Wat Wals is, vals is, slaat dood! Schild en vriend! Meine Ehre heißt Treue!

Leve de stadstaat Gent! Tolheffingen op de E40! Een grote muur rond het Graafschap Vlaanderen!

16 reacties op “België splitsen?”

 1. Nou. 🙂

  Ik hou van België als een land van compromissen en een per definitie onmogelijk samenlevingsmodel – waar we evenwel met zijn allen wonderwel slagen om er toch een zekere levenskwaliteit op na te houden. Het is alleen treurig te merken dat racisten de gelegenheid krijgen communautaire “toestanden” en onduidbare a-politiek te misbruiken om hun bestaan te legitimeren. Vandaar de gedachtenspielerei mijnentwege. 🙂

  Eerlijk: ik vind het intellectuele geflirt omtrent een mogelijke “beleidskuur” van het VB veel gevaarlijker, en gek genoeg is dat net waar iedereen nu over zeurt – net als Groen! die zich nu verplicht zou moeten voelen om nog eens de excuustruus uit te gaan hangen. Zullen we die intellectuelen allemaal eens naar Marseille sturen? Wat is me dat toch met die 3 partijen – met 3 centrum-programma’s – dat die niet gewoon even flink kunnen zijn en samen in bed duiken?

  Steven. (SP.a stemmer, FWIW)

 2. Ik bedoelde dat in geen zin als een indictment van wat jij zei 🙂

  Het is gewoon van pure onmacht, en ja, beleidskuur is geen optie: er zal altijd wel een zondebok zijn.

  Ik ben minder mild voor Groen!, omdat ik echt niet zie waar ze vandaan komen. Het excuus dat er een groene partij moet bestaan is er geen: een groene beweging heeft niet noodzakelijk een fractie nodig, me dunkt.

  …en van die tripartite: moest het niet zo dramatisch zijn allemaal, ik zou het nog fijn vinden om te zien hoe de ouwe ex-kameraden van Spirit en NVA verplicht gaan worden om loyaal samen te werken 🙂

 3. België splitsen?! Kom nou, wat zouden we zonder al die dicussies zijn van onze politiekers, het houdt er de spanning toch wat in! En zeg nu zelf zouden jullie het gemem niet missen tussen de Fransen en de Vlaamsen. En als we zouden splitsen wat dan met onze duitse hoek smijte we die dan bij duitsland. België is een land dat leeft en bestaat en in het diepste van ons hart houden we van ons landje en willen we dat België één blijft. De toekomst van België ligt in iedereen zijn handen samen kunnnen we er iets van maken, zolang het vertrouwen en de verdraagzaamheid er maar is, dit klinkt misschien cynisch maar het is wel zo zenne. Think about it!

 4. Zoals iedereed zegt: de kiesresultaten liggen te ver uit elkaar. Vlamingen en walen verschillen te veel van elkaar. En met wat catharina hierboven zegt moet ik lachen! Ik draag België niet in mijn hart, totaal niet! Die onnozele walen die ons Vlamingen al zoveel jaren leegzuigen en nog altijd niks hebben bereikt met ons geld! Splitsen die handel!
  Dan is er ook geen commentaar meer op elkaar! De waaltjes die ons gewoon achter onze rug uitlachen omwille van onze naïviteit! En waarom wel geen tripartite VB-LDD-CDV/NVA? In de meeste welgestelde landen heerst toch democratie? Hier precies niet! Spijtig toch!

 5. Niemand heeft gewoon het lef, wie zegt dat ze het slecht zouden doen? Ik zie het zelf niet rap gebeuren maar wat een komedie van die walen nu, dan nog gezwegen over onze eigen hypocriete liberalen!

 6. Ik vind het zeker en vast niet onmogelijk om België te splitsen. Zeker niet na deze onderhandelingsperiode. Een weg en weer geslinger, zonder enig resultaat. Als Leterme nu door de koning als formateur wordt afgezet en een Waalse formateur aanduidt, dan kom ik op straat. En nee, ik ben geen extremist, neen ik stem niet op VB. Ik vind gewoon dat die Walen hun zin niet mogen krijgen en zeker niet op die manier. Het is maar al te gemakkelijk. Lekker vervelend doen om Leterme met zóveel voorkeurstemmen van de baan te rijden.
  Ik kan wel niet begrijpen hoe de mensen voor het VB stemmen, maar ik respecteer hen. Begrijp me niet verkeerd, dat is immers de democratie. Ik heb alleen enorme problemen met enkele programmapunten: de sociale zekerheid splitsen? Dit is nu net onze zekerheid in ons land (of ex-land). Maar het mag natuurlijk ook niet worden uitgebuit.
  Laten we hopen dat België snel en probleemloos terug een bestuurba

 7. Toen ik mijn Spaanse vrienden vertelde dat er stemmen opgaan om België te splitsen, begonnen ze spontaan te lachen : “Zo’n klein landje opsplitsen ? Straks schiet er niets meer van over.”
  (ik heb wel niet op hun eigen ‘deelstatenproblematiek gewezen…)

 8. Sinds Europa een aan het worden is het er niet beter op geworden. Misschien geeft Belgie hier wel het goede voorbeeld en probeert zij op deze manier haar eigen unieke culturen te bewaren. Al dat een worden is niet goed. De indititeiten zijn juist de kracht van Europa. Wij stemmen tegen de grondwet en wat is er nu gebeurt het wordt gewoon doorgedrukt…

 9. Dat staatsstructuren die ontstaan zijn via revoluties, staatsgrepen, oorlogen, omwentelingen, … in de 19de eeuw ( of vroeger) niet blijken te beantwoorden aan de volkse realiteit moet ons niet verbazen. Dat na een lange weg van democratisering in landen als België, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Spanje, … daar vragen worden bij gesteld is onvermijdelijk. Dat die oude staatsstructuur zelfs helemaal in vraag wordt gesteld is gezond en democratisch legitiem. Burgers in Vlaanderen, Wallonië, Quebec, Catalonië, Schotland, Baskenland, … blijven op hun legitieme democratische honger zitten. Is vragen om meer zelfbestuur een misdaad? Neen. Het kan zelfs een hedendaags antwoord zijn op de uitdaging die Europa moet aangaan om de culturele diversiteit en de realisatie van meer basisdemocratie beter gestalte te geven. Geef de kleinere regio’s in Europa en elders het recht om zichzelf beter te besturen, om de eigen culturele rijkdom te koesteren en samen te werken met andere regio’s als volwaardige partners.

 10. Toch even antwoorden op : “…dat is het hé met die eenvoudige oplossingen: wat doen we met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?” Voor Brussel zijn er 3 oplossingen. De eerste is dat een eventuele onafhankelijke Vlaamse natie aan het Brussels Gewest voorstelt om al dan niet met behoud van haar huidig regionaal statuut deel uit te maken van die nieuwe natie en hoofdstad van Vlaanderen te zijn. Dat zal een gigantisch charme offensief vragen van Vlaanderen want vele Brusselaars kennen Vlaanderen niet of zeer slecht omdat ze ofwel van buitenlandse origine zijn, geen of onvoldoende Nederlands kennen (slechts 25% van de Brusselaars kent Nederlands) of sterk bevooroordeeld zijn door de weinig objectieve Franstalige media. De tweede oplossing is dat de Brusselse regio een aparte Franstalige federale staat op poten zet tesamen met Wallonië. Deze oplossing is zeer populair in Franstalige partijpolitieke kringen onder de naam “Fédération Wallonie-Bruxelles”. Met al dan niet een latere aanhechting bij Frankrijk (de Franstalige Belgen zijn zeer op Frankrijk gericht zowel voor informatie als cultureel – ze kennen Frankrijk beter dan Vlaanderen). Een derde oplossing is dat de Brusselse regio een onafhankelijke stadstaat wordt in een Europese context. Dit scenario is vooral populair bij de Brusselse burgers zelf en bij een aantal meertalige Brusselse burgerinitiatieven ( zoals Bruxsel.Org ). Maar omdat de meeste Brusselse politici in de richting kijken van wat de grote Franstalige partijen uitschrijven zal een dergelijk scenario alleen realiteit kunnen worden via een volksraadpleging in het Brussels Gewest.

  Ook even antwoorden op : “En, wait for it, wait for it… Voeren? Komen?” Dat is een gemakkelijke. Hier stelt zich gewoon geen probleem. Komen en Voeren mogen dan wel geografisch niet verbonden zijn met hun respectievelijke Gewest maar dat is de Belgische enclave Baarle-Hertog in Nederland ook nooit geweest en dat heeft nooit een probleem gegeven. Je moet dan ook geen schrik hebben dat er iemand prikkeldraad of mijnenvelden gaat plaatsen rond Voeren of Komen. De grenzen binnen Europa worden trouwens zowiezo meer en meer open gezet, ook tussen naties.

  Ook even antwoorden op : “En Eupen? Sankt-Vith? Malmédy?” De Minister-President van de Duitstalige Gemeenschap (Karl-Heinz Lambert) is zelf voorstander van een confederaal België en een eigen Duitstalig Gewest ( nu is er alleen een Duitstalige Gemeenschap). Ik kan mij inbeelden dat bij een eventueel uiteenvallen van de Belgische Staat deze Duitstalige Regio terug aansluit bij Duitsland. Ze zijn dan ook zonder inspraak weggerukt geweest uit hun oorspronkelijke natie. Laat ze daar zelf maar over beslissen als vrije burgers.

  Mijn besluit : Het lijkt mij niet slecht om wat meer Europa ( het meertalige en sociale Europa van de regio’s) als een uitdaging te zien van onze tijd en wat minder nostalgisch verknocht te zijn aan een in de 19de eeuw geworteld België. Een meer Europees gekleurde visie kan de hefboom zijn om de oude communautaire frustraties weg te werken en beter samen te werken tussen volwassen regio’s die zowel hun eigen culturele identiteit als meer democratie dichter bij de burger op vrije onafhankelijke wijze gestalte kunnen geven.

 11. De twee provincies liggen mijlenver uit elkaar. En over Brussel worden ze ook niet eens. Dit gaat alleen maar meer problemen veroorzaken. Oplossing: Splitsen in 3 delen! Vlaanderen, Wallonie en Brussel.

  Als Wallonie te arm is om zelfstandig te worden kunnen ze altijd nog kijken of ze Fransen willen worden. Vlaanderen is welvarend en zou prima zelfstandig verder kunnen. Die hebben Nederland niet nodig (kunnen wel extra samenwerken of daadwerkelijk samen gaan maar dat zie ik niet gebeuren). Brussel als stadstaat verder en zich nog meer profileren als hoofdstad van Europa. Op die manier is die toekomst ook veilig.

  Een vervelend scenario, maar op de lange termijn wellicht wel de beste.

Reacties zijn gesloten.