@Eric:

Vlaamse Primitieve = Limburgse Primitieven? Jan Van Eyck is dan in ieder geval een Prinsbisdom-Luikse Primitief 🙂

Val van Antwerpen en vlamingen in de Noordelijke NEderlanden: ik had in een vorige versie van mijn post iets gezet over Sint-Aldegonde en de Gouden Eeuw en zo, maar eigenlijk doet dat niet terzake: terug naar het Graafschap Vlaanderen, zeg ik. En daar zat Brabant en Limburg en Antwerpen uiteraard niet in.

Graafsvl

Graafschap Vlaanderen omdat het arguably van de vroege middeleeuwen tot aan de Franse Revolutie min of meer als één begrip bestaan heeft, en toch zeker voor pakweg meer dan een half millenium een zekere territoriale integriteit gehad heeft. En dat er, tja, zoiets bestaat als een vlaamse identiteit, tussen Oost- en West-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen, die er, denk ik toch, niet is met Limburg en Brabant en Antwerpen.

😀

[Op den duur ga ik zelf niet meer weten of ik het meen of niet.]

Maar bon, serieus: ik spreek mij niet uit over de “legitimiteit” van België, want als we daaraan beginnen is het einde niet in zicht: wie zegt dat het Graafschap Vlaanderen meer of minder legitiem is dan de Verenigde Provincies, België in 1840, of België in 1930, en als je het allemaal tot zijn logische conclusie verder trekt, komen we vrees ik snel in Israël-Palestina-toestanden terecht.

Wat die historische vergissing betreft, kan ik er daarentegen wel inkomen: de hele gedachte van de natiestaat is een historische vergissing. En, trouwens, het hele territorialiteitsbeginsel van de Belgische staatshervorming is ook al zo’n onding dat voorbijgaat aan de realiteit op het terrein. Ja, in Brussel konden ze er niet rond dat de stad tweetalig was, maar dat was even goed het geval in Gent of in Ieper. En begin niet van “francofone dominantie” en zo, want daar word ik al helemaal nerveus van.

Dat doet me denken aan eindeloze discussies met Peter op mijn werk vroeger, die er niet bij kon dat er in Gent mensen konden wonen die tegelijk Vlaams waren en franstalig. Ik denk dat zijn positie ook iets was als dat het allemaal Waalse of Belgicistische onderdrukkers waren, en anders mensen die maar doen alsof ze Frans spreken omdat ze zich beter voelen dan “wij gewone Vlamingen”.

Hoe zat dat ook al weer met de Orangisten in Gent? Waren die ook niet allemaal franstalig? En, ’t is er toch het seizoen voor, onze enige nobelprijs literatuur—was dat niet de franstalige Gentenaar Maeterlinck?

Nee, ik vind het een enorme verarming, en dan vooral in het onderwijs. Uiterard is het nonsens om alle scholieren in Vlaanderen te verplichten ééntalig Frans onderwijs te volgen, maar ik vind het even vanzelfsprekend stom dat na eeuwen en eeuwen tweetaligheid, het nu bijvoorbeeld ondoenbaar duur was om mijn dochter naar een franstalige kleuterschool te sturen in Gent.

Pfff.



Reacties

Eén reactie op “Vlaanderen en België”

  1. Hola! Wat zie ik? Terug naar dat Vlaanderen van 1100. Die vuile Fransen hebben Saint-Pol-Sur-Ternoise afgepakt, en bijkomstig het gehucht Croix-en-Ternois, met jawel, het circuit!

    En dan maar klagen dat we in Vlaanderen geen motorcircuits hebben. Zogezegd dan.