Leve Rudy

Rudy DemotteIk vind het zo’n schatje, Rudy Demotte.

Hij zit nu net in de Zevende Dag, in een debat over geneesmiddelen. Zijn Nederlands is uitstekend, waarvoor niets anders dan lof, mar hij spreekt met een westvlaamse tongval—ky-yooooote!

“Wij moetn kijkn ofdamme nie kunn’n maatreheln neemn tehen degeëne die da toen.”

Ik ken hem niet genoeg om te weten of hij een goeie minister is, maar ’t ziet er een sympathieke mens uit. En is dat uiteindelijk niet belangrijker? Hé?

En van de Zevende Dag gesproken: Kardinaal Danneels maakt veel zin over de Islam, in dat die een soort Franse Revolutie nodig heeft als hij wil werken in Europa. Dat “moslim zijn” niet een amalgaam is van religie en politiek en territorium en economie en denken, maar dat men moslim moet kunnen zijn en vlaming en socialist.

Danneels zegt dat hij wel in de Koran geen teksten vindt zoals redde Caesari quae sunt Caesaris, en dat het dus fundamenteel moeilijker zou kunnen lijken.

Tja, dat is natuurlijk het voordeel van goeie marketingmensen in de vroege christelijke gemeenschap, want ik denk niet dat er één serieuze mens is die denkt dat Jezus zelf dat ooit zou gezegd hebben. Ik heb mij ooit laten vertellen dat het sinds de late middeleeuwen niet meer kan in de Islam-at-large om interpretaties te doen van de Koran, zou daar niet iets van moeilijheid in zitten?

Allez ju, tijd om meer te lezen over de geschiedenis van de Islam.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. ik wil je altijd wel in contact brengen met een hele resem moslims hier. leven in malaysia dat is pas interessant op gebied van culturele en religieuze mengelmoes. er gaat geen dag voorbij dat ik niet samen aan tafel heb gezeten met verschillende mensen met 3 verschillende huidskleuren, 3 anderstaligen, en 3 godsdiensten. we spreken wel allemaal engels. we hebben allemaal email en computers. maar nog altijd geen communicatie. hahahaha. wie zegt dat het sowieso mogelijk is om die verschillende achtergronden samen te doen leven in Europa. In Malaysia lukt dat, maar dat is hier dan ook Zuid-Oost-Azie. Sorry maar ik vind de trema’s niet op deze keyboarden…

  2. Ik zou “Beck, Herman. Islam in hoofdlijnen. Uitgeverij Meinema.” eens proberen.
    Ik heb er heel wat uit gehaald.
    Je zal ontdekken dat de soenitische islam eigenlijk beter past bij onze moderne westerse samenleving dan het katholicisme. Ondermeer wat de interne democratische structuur betreft : het katholicisme blijft hiërarchisch gestructureerd, terwijl die hiërarchie bij de soenieten niet bestaat.
    En die interpretaties, dat is in de soenitische islam juist veel makkelijker dan bij de katholieken!
    (De meerderheid van de moslims in Westeuropa zijn trouwens soenitisch.)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.