Ik wou onlangs een dummy van een website maken in Illustrator, en ik gebruikte daarvoor dezelfde techniek die ik al jaren gebruik, ook voor print-layouts: een rooster.

Terwijl ik bezig was, vroeg ik me af of er ondertussen al betere manieren waren om snel zo’n grid te tekenen in CS, want eigenlijk zijn mijn dagen van intensief Illustratorgebruik geleden van, eum, versie 5 of zo:

Grid01
lijn tekenen en de dikte van marge tussen gridelementen geven

Grid02
lijn een willekeurige afstand naar rechts copiëren (selecteren, ctrl-shift-[drag naar rechts] — ctrl zorgt voor een copie, shift zorgt ervoor dat het in een rechte lijn gebeurt)

Grid03
evenveel keer ctrl-D (duplicate) doen als er kolommen nodig zijn

Grid04
alles selecteren en naar de juiste grootte resizen

Grid05
lijnen omzetten naar shapes (Edit > Path > Outline Stroke)

Grid06
shapes omzetten naar guides (ctrl-[numpad 5] of View > Guides > Make Guides)

…en Robert is uw nonkel.

Het gaat even gemakkelijk met horizontaal en vertikaal samen, dus van

Grid07

naar

Grid08

Er zijn natuurlijk stapels andere manieren om dat te doen, maar het punt is dat ik het al jàren op deze wijze doe, en dat het bijgevolg zó’n automatisme is geworden dat ik het op een paar seconden klaar heb.

Tot vandaag dus. Want vandaag heb ik ontdekt dat er zoiets als een Split Into Grid-functie bestaat (onder Objext > Path). In één operatie een figuur in stukjes opdelen en optioneel guides aanmaken:

Grid09

Hier zit zonder twijfel een les in over vastgeroest zijn, en nieuwsgierigheid, en productiviteit, maar voor het moment ben ik te content over mijn nieuw speelgoed om erover na te denken.



Reacties

2 reacties op “Grids in Illustrator”

  1. interessant, maar wat is nu juist het nut van zo’n grid?

  2. Uhm… View > Show Grid?