Ik kreeg vanmorgen een enquête in de bus van iemand die een Master Journalistiek doet aan de Universiteit Gent.
Het zou me verbazen mocht ik de enige zijn die er iets over schrijft, want in de to:-lijn stonden er nog 26 andere mensen-met-weblog (bien étonnés de se retrouver ensembles vermoed ik), maar goed, ik blijf discreet over de inhoud van de bevraging zolang ik niet weet dat ik erover mag spreken.
E-maildeontologie, zeg maar: als je een mail krijgt, dan behandel je dat als iets confidentieels.
Zo één van die vele regels die een mens oppikt op het internet over de jaren. NIET ROEPEN IN HOOFDLETTERS, voorzichtig zijn met reply to all, dat soort dingen.
Journalisten, hebben die ook niet zoiets? Zo van twee onafhankelijke bronnen en zo, en objectiviteit en zo? Zou daar zo geen boekje van bestaan? Is dat niet iets voor een Orde van Journalisten?
En zou daar dan ook niet best iets in staan van bronvermelding?
Want ’t schijnt dat bronvermelding blijkbaar nergens meer voor nodig is. [via Bruno]
Reacties
2 reacties op “Journalisme”
De raad van de journalisten heeft waarschijnlijk wel zoiets, ik ben het in ieder geval tegengekomen in één van mijn cursussen in december/januari.
Na eventjes zoeken: http://www.agjpb.be/vvj/deontologie.php
Verder heb ik de indruk dat blogger een ongelooflijk makkelijk aanspreekpunt zijn voor eender wie. Zelf kreeg ik al een mailtje binnen van een studente die haar eindwerk maakt over bloggende studenten, zie ookMichel die een enquete kreeg toegestuurd samen met andere bloggers. Maar ook voor thema’s die verder verwijderd zijn van het blog en journalistiek gebeuren blijven blogger een gemakkelijk aanspreekpunt. Ik heb alleszins al een resem uiteenlopende mails