Huh.

Vandaag zuiver toevallig op Blogium terechtgekomen, dat ik eigenlijk sinds de lancering niet meer bekeken had (tja, sorry hé mannen ).

Ik val niet direkt over de spam, en ook niet over het feit dat (denk ik toch?) twee of drie links voldoende zijn om daar in de top 20 te geraken (#19, link enkel op Bruno’s en mijn weblog, #15 enkel struikgewas en about nothing, #8 enkel struikgewas, blogologie en zonder zever), maar wel hierover:

Generated: Wed May 18 20:49:34 CEST 2005
Updated daily at 03:00, 09:00, 15:00 and 21:00 CET
20706 total Belgian blogs indexed
307 active blogs updated in the last 7 days

Huh? Even in een grafiekje:

Dood

Akkoord, er zullen wel weblogs zijn die niet dood zijn die de laatste zeven dagen niet meer gewijzigd zijn, maar toch… Twintigduizend weblogs in België: zo is het niet moeilijk, als de over-over-grote meerderheid gewoon niets (meer) doet.

Of versta ik dat helemaal verkeerd?

En ik zou trouwens heel erg geïnteresseerd zijn in meer gedetailleerde gegevens gedistilleerd uit die data. Genre updatefrequenties in een grafiekje, entries per dag of zo, gemiddelde uur van de entry, gemiddelde lengte van de entry, et cætera, et cætera.

update: zoals Dof terecht opmerkt: die 307 blogs zullen waarschijnlijk alleen die zijn waar in de afgelopen week entries toegevoegd zijn waarin externe links staan.

Neemt niet weg dat het mij nog altijd interesseert om wat meer gedetailleerde statistiek te krijgen. Moet wel interessant zijn om te zien wanneer bijvoorbeeld de gemiddelde weblogger iets post (overdag? ’s avonds? tijdens het nieuws?), en wat de relatie is tussen technologie (Typepad, Skynet, MT, zelf gemaakt, …) en andere dingen (frequentie, lengte, …).

Enfin, misschien is het alleen mij die zo’n dingen interesseren—statistieken-en-grafieken-zot, present! (zonder er verder iets van te kennen hoor 🙂



Reacties

7 reacties op “Blogosfeer”

  1. Boeiend idee, Michel !
    En weerspiegelt ook een gedachte die ik al eerder fulmineerde : de vele dode bomen zullen voor leek-surfers vaak afschrikkend werken, zodat de boompjes van de 300 die het wél geregeld water geven door slechts weinigen ontdekt worden…

  2. nu ja, gemiddelde lengte zit bij mij wel goed :p
    enne frequentie om de twee dagen denk ik een nieuwe post, die dan wel om de zoveel tijd gewijzgd wordt…of aangevuld 😉

  3. Blogium trekt de links uit de homepage van een blog, niet uit de feeds. Dat wil o.a. zeggen dat zotten die referrer logs op hun homepage zetten, Blogium fiks kunnen vervuilen.

    Technorati doet het trouwens ook op die manier. Het probleem is nl dat feeds niet altijd de inhoud van de posts bevatten, maar soms enkel een abstract, of zelfs alleen maar een titel. Dat is dan weer een tiktak van de blogger om mensen naar zijn website te laten surfen, in de hoop dat zijn Google Ads wat opbrengen.

    Etc etc: nihil nove sub sole.

  4. Wat de spam betreft: correcte analyse van Steven. De spam op Blogium is referrer-spam. Om die spam tegen te gaan zou ik dus ofwel alle blogs die zo zot^H^H^Hstom zijn om referrer-info te publiceren (vroeger was dat best leuk en interessant, maar sinds de opkomst van de referrer spam niet meer) op non-actief moeten zetten, ofwel één of andere antispam-plugin voor blogs integreren in Blogium. Bijkomend probleem: de meeste van die plugins zijn op comment-spam gericht, en die komt niet altijd van dezelfde spammers als de referrer-spam.

    Wat het kleine percentage aan actieve blogs betreft: het zou wel eens kunnen dat de realiteit nog erger is dan op de grafiek hierboven, vermits er al 50.000 Skynetblogs bestaan, waarvan Blogium er maar zo’n 20.000 kent. Die 30.000 die Blogium niet kent, zijn wellicht bijna allemaal dood.

  5. Interessant idee, dat van die statistieken. Iets voor http://stat.zog.org, of zo ?
    😉

  6. Vreemde cijfers op Blogium

    Michel Vuijlsteke had gisteren een interessante observatie over Blogium, de volledig automatisch werkende website van Luc Van Braekel die een top 20 bijhoudt van de webadressen waar Belgische bloggers recent naar gelinkt hebben. Volgens de cijfers onde…

  7. […] Michel Vuijlsteke had gisteren een interessante observatie over Blogium, de volledig automatisch werkende website van Luc Van Braekel die een top 20 bijhoudt van de webadressen waar Belgische bloggers recent naar gelinkt hebben. […]