Invloedrijk?

Gamespot zet de volgens hen 15 meest invloedrijke computerspellekes op een rij. Eens kijken…

Space invaders (1978)

Ik herinner me als de dag van gisteren dat er een Space Invaders-bak in het Lunapark aan de zeer stond. En ik wou dat ik kon zeggen dat ik erop gespeeld heb tot mijn vingers bloedden, maar helaas: de namiddagen die we daar doorbrachten ware meer lêche-vitrine dan iets anders. Heel erg occasioneel, later, waagde ik me eens aan spelletje Q-Bert, maar in het algemeen was het alleen maar kijken naar de mensen die aan het spelen waren.

Maar inderdaad: Space Invaders. Invloedrijk.

Veel gespeeld op de TRS-80 ook, in de vorm van het magistrale Blitzkrieg!—nu ja, ik zeg “veel”, ik bedoel “een paar keer”, of toch minstens één keer een hele avond lang.

Pac-Man (1980)

O ja, inderdaad. Een beetje later stond in datzelfde Lunapark een Pac-Man. Maar mijn gerinneringen aan Pac-Man zijn er van de Atari 2600, bij mijn oom. Avonden aan een stuk spelen, met de hele familie, elk om beurt, tot de blokjes en de pilletjes ons voor de ogen schemerden.

Pole Position (1982)

Nooit echt gespeeld, race-spelletjes. Op een paar uitzonderingen na—Wipeout springs to mind—heb ik er het geduld niet voor.

Gauntlet (1985)

Ah, Gauntlet. Nooit echt in de arcade gespeeld, maar wel gekocht voor de Atari ST.

Wijs! Multiplayer!

En later nog veel een PC-kloon, naam tijdelijk vergeten, gespeeld. Waar de barbarian gevoiced werd door een Ahnuld-achtige stem—“all dis running is giving me a good pump in the legs”—hilarisch!

Super Mario Bros. (1985)

Kan ik heel kort over zijn: nooit gespeeld, nooit willen spelen. De enige Mario waar ik ooit wél mee gespeeld heb, was die die in mijn openklap-LCD-Donkey Kong zat.

Spelen met een korte dikke harige italiaan in overalls en met een moustache, de gedachte alleen al.

Eigenlijk in het algemeen: ik ben hoegenaamd niet aan 2D platformers in de traditie van Mario, genre Sonic en consoorten.

Commando (1985)

Mja. Ik weet het niet. Ik vind Commando niet zó verschillend van pakweg 1942, ook van Capcom trouwens. Wel goed natuurlijk, en veel gespeeld op MAME.

Double Dragon (1987)

Mneh. Niet mijn ding. De enige vechtspelen waar ik me eigenlijk mee geamuseerd heb waren Way of the Exploding Fist en Yie Ar Kung Fu, allebei uit 1985, de ene op mijn ZX Spectrum, de andere op de Commodore 64 van mijne maat.

The Legend of Zelda (1987)

Link en de zijnen zijn helemaal aan mij voorbij gegaan. Ik heb een Zelda voor mijn Gameboy, maar ik vrees dat het me niet zoveel zegt.

Ongetwijfeld natuurlijk zeer invloedrijk—geen Final Fantasy zonder Zelda—maar ik heb het nooit gespeeld.

Tetris (1987)

Is dat echt nog maar zo oud? Uiteraard: gespeeld tot mijn cursortoetsen in mijn motorisch geheugen gegraveerd stonden. Zelf versies van geprogrammeerd, gespeeld op PC, op Atari, uiteindelijk ook allerlei versies op MAME.

Dragon Warrior (1989)

Hu? Wha? Een voorloper van Final Fantasy (RPG Light, hak slash beuk zonder veel nadenken), zegt GameSpot.

Irrelevant voor mij. Ik had ondertussen toch wel een Ultima verwacht, maar niet blijkbaar.

Street Fighter II (1991)
Virtua Racing (1992)

OK, this is getting plain weird. Ik heb die dingen gespeeld, ja. Maar da’s ook alles. En gaan ze nu echt zeggen dat er geen invloedrijkere spelletjes gemaakt zijn dan dit in het begin van de jaren 90?

Vreemd.

Resident Evil (1996)

Ah bon. Zo gaan ze het doen. ‘t Is een arcade/console-lijstje.

Jaja, Resident Evil gespeeld op de Playstation. Maar of het belangrijker en invloedrijker is dan Doom of Half-Life? Not bloody likely.

Super Mario 64 (1996)

Nooit een N64 gehad, en nooit Mario kunnen verdragen, dus a fortiori nooit dit ding gespeeld. En dat dit invloedrijker was dan het tegelijkertijd uitgekomen Tomb Raider? Nu-uh.

Final Fantasy VII (1997)

De enige van de serie die ik redelijk wat gespeeld heb. De kinderlijkheid van het verhaal (chocobo’s begod!) nam ik er graag bij, want de gevechten waren wijs.

En that’s it of zo? Geen World of Warcraft (of minstens Ultima Online)? Geen Doom (of minstens Castle Wolfenstein)? Geen Diablo (of minstens Nethack)? Geen Populous? Geen Civilization (of minstens Empire)? Niets van Infocom? Niets van Sierra On-line?

Zwak. Zeer, zeer zwak.  

gameslijstmemories

Doe mee met de conversatie

7 reacties

  1. En ‘Elite’ dan? Gespeeld op mijn Amiga 500 tot ik er blauw van zag. Helaas nooit de ‘Elite’ status bereikt (wel ‘deadly’).

    Voor zij die het niet kennen: Elite is het oer-space-trading-combat spel, waarbij je van planeet naar planeet vliegt om al handel drijvend en piraten & aliens overhoop schietend steeds maar grotere en duurdere speeltjes voor je ruimteschip te kopen.

  2. Hey, en “Prince of Persia” (het eerste DOS spelleke waarin het manneke loopt zoals mannekes moeten lopen)?

    En Larry natuurlijk, of die andere Sierra Online 3D parels. Hoe kan dat nu ontbreken in een lijstje.

    En Nethack. Lijstjesamateurs.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.