Focus

Ik zat er mee in. Pak deze foto:

Anna in bed

Akkoord, ‘t is 1/8 aan f/1.4, met de hand vastgehouden op een bed in een donkere kamer, dus ik verwacht niet meteen dat het haarscherp zou zijn, en er zit al niet veel detail in de midden van dat gezicht waar een autofocus houvast aan heeft, maar toch: het zag er allemaal véél te flou uit naar mijn zin.

En dan zijn er foto’s zoals deze (klik voor 100%):

Steven kijkt naar fanfare

Opnieuw f/1.4 (not a peep, Noels!) en opnieuw véél te weinig scherp naar mijn zin. Ik slaagde er maar niet in, leek het wel, om scherpe foto’s uit die camera te krijgen. Ik zat er serieus mee in dat ik met backfocus-problemen zat.

Vandaag dus maar een testpagina uitgeprint en gefotografeerd. Ondanks de minder dan ideale omstandigheden (te donker), zijn de resultaten voor de Sigma 30 mm f/1.4 relatief bemoedigend te noemen. Crops aan 100% geven me dit:

Focus

Als ik dat vergelijk met wat de pagina noemt “as good as it gets”…

ideal

…dan ziet dat er redelijk in orde uit.

Nee, ik vrees dat ik tegen de grenzen van de lens aanloop. En dat ik dringend eens zal werk moeten maken van betere belichting en zo—de flash laten bekijken, want die doet vaak maar raar—als ik nog veel foto’s van kleine kinderen binnenshuis wil maken.

9 reacties op “Focus”

  1. @barre: lol. Ik heb genoeg statieven, ‘k denk niet dat het daarmee te maken heeft. 😀

    Heel erg weinig scherptediepte om mee te beginenn, een 30mm die bijzonder “zacht” is aan f/1.4 (zie boven), en een paar megapixels meer dan ik gewoon ben waardoor de imperfecties nog duidelijker worden, dààr is het aan gelegen. 🙂

  2. Ik heb de laatste dagen wat meer met mijn Nikon 50mm f1.4 gefotografeerd en ‘t valt idd op dat de Sigma redelijk flou is, zeker als hij wijd open staat. Dat en bitneuken natuurlijk, het favoriete tijdsverdrijf van iedere digitale fotograaf. Vandaar dat ik mijn fotoots maar op 600×400 of 900×600 op Flickr zet. Een hogere resolutie plakt niet op ‘t scherm, daarvoor moet je op foto-pp afdrukken.

Reacties zijn gesloten.