De maskers zijn af

Het Vlaams Blok, vandaag:

Gent, 7 juli 2006

Helmut Lotti
[adres weggelaten]

Open brief

Geachte heer Lotti

Ik verneem dat u op 1 oktober in Gent zal deelnemen aan het concert dat door Tom Barman georganiseerd wordt en niet toevallig een week voor de gemeenteraadsverkiezingen zal plaatsvinden. De initiatiefnemer heeft immers meer dan eens met zoveel woorden verklaard dat de concerten die hij op die dag op het getouw zet tegen het Vlaams Belang zijn gericht. Wat sommigen u ook mogen voorhouden, hij heeft daarbij het Vlaams Belang meermaals bij naam vermeld.

Uw deelname aan het project betekent niet alleen een provocatie ten overstaan van een miljoen Vlamingen maar ook ten overstaan van meer dan 20% van de Gentenaars (zie het resultaat van de jongste verkiezingen).

Dat precies u ook bij de zaak betrokken bent, verbaast mij des te meer dat u vader jarenlang een ijverige propagandist van het voormalige Vlaams Blok in Gent geweest is. Tijdens verschillende verkiezingscampagnes is hij samen met mij opgetrokken om affiches te plakken en ik herinner mij ook dat hij in die tijd wekenlang met een propagandawagen van de partij door de stad reed.

Zelf bent u in uw jeugd lid geweest van het VNJ, Vlaams Nationaal Jeugdverbond en bijgevolg zult u wel weten dat de Vlaams-nationalisten niet de kannibalen en de koppensnellers zijn waarvoor sommigen ze willen doen doorgaan.

Er is een tijd geweest, mijnheer Lotti, dat artiesten zich wijselijk slechts zeer gereserveerd ten overstaan van de politiek opstelden. Het zou misschien goed zijn daar naar terug te keren anders komen ze immers terecht politiek gewoel en gekrakeel en naar mijn mening is dit nu niet precies de biotoop waarin zij zich thuisvoelen.

Maar elk neemt uiteraard zijn eigen verantwoordelijkheid.

Wat er ook van zij, u hebt uiteraard nog wat bedenktijd.

Hoogachtend,

Francis Van den Eynde

Wat is de volgende stap? “Wij weten uw familie wonen, Dana Winner—u zou toch niet willen dat hen iets overkomt”?

Woorden schieten me tekort. Als er enige gerechtigheid is, zal dit als een loden boemerang vol scheermessen recht in hun gezicht terugketsen.

Geschreven al luisterend naar: Miles Davis Sextet with Cannonball Adderly, John Coltrane, Bill Evans – Definitive Performances – So What

78 reacties op “De maskers zijn af”

 1. Pingback: Els Keytsman
 2. Pingback: Lewisiana
 3. Pingback: Netsensei
 4. Pingback: Askatasuna.be
 5. Pingback: Rigoureus
 6. Pingback: Askatasuna
 7. maar ergens is dit ook ‘goed nieuws’. schiet het blok op deze manier niet heel erg in eigen voet? dit is koren op de 0110-molen en dat bevalt me – ik geef het toe, ik heb een perfide geest – ergens wel. als maskers vallen gaan er soms namelijk ook ogen open.

  hoop ik.

 8. Go, Go, Lotti!
  Weet dat er dus nog 80% Gentenaars voor 100% achter je beslissing staan om wel mee te doen.

  Trouwens, waarom zou Lotti zich moeten verantwoorden voor zaken die zijn vader al dan niet gedaan heeft in het verleden?

 9. “Wat is de volgende stap? “Wij weten uw familie wonen””

  Duh. Als de brief toekomt weten ze je inderdaad wonen.

 10. Wat een belachelijke mannen van het Vlaams Belang. Waar zijn jullie in hemelsnaam mee bezig? Jullie kiezers wegjagen?

  Volgens mij luisteren er immers meer mensen naar wat Clouseau en Laura Lynn te zeggen hebben, dan wat politiekers te zeggen hebben. Wacht maar af.

  Denk je nu echt dat 1 miljoen Vlamingen gaan stoppen met hun platen te kopen? Laat me niet lachen!

  Bijna iedereen die iets betekent in Vlaanderen doet mee.

  Dit is een evenement tegen racisme en voor verdraagzaamheid. Wie kan daar nu iets tegen hebben? Begrijpe wie begrijpen kan.

 11. eerlijk gezegd; het blok schiet volgens mij met niets nog in eigen voet. Opiniepeilingen vlak na de moord op oulemata en luna; VB stijgt!
  het is dat zinnetje ‘u hebt nog bedenktijd’ dat mij het meeste stoort. waar halen die verdomme de culot vandaan om eender wie te gaan afdreigen? (sorry, maar heb goesting om daar eens hartsgrondig over te vloeken) and who cares wat lotti’s verleden is, als hij nu beslist om daar aan deel te nemen kan hij nog zo slecht niet zijn! ik hoop, HOOP, uit de grond van mijn hart dat de meer commerciële artiesten als Lotti, Lynn, Tura en Clouseau zich niet laten intimideren, al vrees ik het ergste als dit zo doorgaat… en met wat malchance boycot het stadsbestuur in a’pen zodanig dat hij gewoon geen locatie krijgt voor zijn initiatief. sorry als dat wat pessimistisch is, maar dit is Vlaanderen en alles wat een beetje lef heeft en gewoon goed is wordt hier de laatste jaren vaak onmiddellijk met de grond gelijk gemaakt.

 12. De deelname van Lotti aan 0110 is het mooiste bewijs dat je ondanks de rechtse overtuiging van jouw ouders én verplicht jeugdverbond eigen beslissing kan nemen die haaks staan op dat verleden!
  Bovendien lezen die VB-ers die zo nodig brieven moeten schrijven het charter van 0110 onzorgvuldig; er staat “extreem-rechts”, nergens staat er expliciet Vlaams Belang. Feit dat ze de noodzaak voelen om te reageren, bevestigt hoe groot hun onverdraagzaamheid wel is.
  Tenslotte, als ze zo graag jongleren met democratie, dan vormen 80% van de Gentenaars een absolute meerderheid en hebben ze hiermee het recht om die 20% intoleranten op betere gedachten te brengen.

 13. Het verwondert mij dat er geen fouten in die brief staan want inderdaad, lezen is niet hun sterkste kant. 😉 Het is echt lachwekkend hoe ze zichzelf doen afgaan als een gieter.

 14. Wat is het nu?
  Een concert tegen het Vlaams Belang of een concert tegen onverdragzaamheid?
  Voor mij lijken dat twee verschillende zaken.
  Onverdraagzaamheid is een verwerpelijk gedachtegoed waaraan zowel moslims als westerlingen zich bezondigen. Het andere is een democratische politieke partij die niet verboden is en die zeteld in kamer en senaat en het Vlaams parlement. Een politieke partij die in het verleden samen met de NVA tot de Volksunie behoorden. Politici zouden zich moeten schamen om het V.B. rascisten te noemen terwijl ze niets doen om de partij te verbieden. Dat noemt men hypocrisie.

 15. De artiesten zijn toch allemaal Vlaams? Wat is er verkeerd aan een oproep om niet mee te doen aan een concert dat puur politiek is? Dit is pure kiezersbeinvloeding en heel onverdraagzaam. Het 0110 concert is dus eigenlijk een onverdraagzaam concert…

 16. Henri,

  Proficiat, volgende taal- of typfouten staan in je reactie:
  – onverdragzaamheid: het zal wel onverdraagzaamheid moeten zijn zeker ?
  – die zeteld = die zetelt zal wel wel correcter zijn
  – rascisten zou eigenlijk racisten moeten zijn. Je kan natuurlijk ook gewoon idioten schrijven 😉

  Maar goed, je doet je best om een ietwat warrige uiteenzetting neer te pennen. Wat is het nu ? Ben je een Blokker of niet ?

 17. Ieder behoorlijk mens is tegen onverdraagzaamheid, dit wordt ook door Filip Dewinter bevestigd in zijn open brief.
  Maar hier gaat het om iets héél anders, met name om een partij aan te vallen. Barman zegt op zijn site immers dat het zijn bedoeling is “om de komende nederlaag van extreemrechts te Antwerpen te vieren”.
  “Ja maar”, zegt hij, “ik noem het Vlaams Belang toch niet bij naam?”
  Hypocrisie tot-en-met… en ik blijf beleefd.

 18. YC,

  Hebben alle blokkers een klein pietje ? Ze zijn alleszins nogal snel op hun pik getrapt.
  Oei, de maskers vallen, er wordt iets georganiseerd tegen onverdraagzaamheid en de blokkers overspoelen webfora allerhande om hun grote ongenoegen hierover te uiten. Heb je de reactie van mensen als Kris Wauters en Laura Lynn al gelezen ? Ze blijven wel achter het charter en streven van de verschillende concerten staan. Maar ach, dat is niet belangrijk zeker ? Want blokkers spreken altijd in naam van de meerderheid van de bevolking. Denken ze toch ! In mijn naam hebben ze nog nooit gesproken en zullen ze nooit spreken. Nu ja, blokkers zullen het altijd wel moeilijk blijven hebben met verdraagzaamheid en democratie. Je kan ook moeilijk anders verwachten.

 19. Marleen,

  Je reactie alleen al bewijst dat je Blokker bent. Oh oh, de grote roerganger wordt aangevallen en hop we worden opgeroepen te reageren

 20. Hoe dan ook, of het nu hypocriet is om het Vlaams Belang al dan niet bij naam te noemen doet er hoegenaamd niet toe. Het feit dat artiesten worden afgedreigd om niet mee te doen aan een evenement vind ik een heel gevaarlijk precedent. *Daar* draait het om.

 21. “Het feit dat artiesten worden afgedreigd”

  Lezen we wel dezelfde brief?

  Met welke zaken wordt de Lotti bedreigt als hij gaat zingen?

 22. Maarten,
  Ik ben vlaamsgezind, mag je gerust weten, en het is voorlopig nog steeds mijn goed recht om voor een vlaamsgezinde partij te stemmen. Net zoals jij tegen je eigen volk mag stemmen als jij dat wil.

  Maar je reactie op mijn vorige bericht, vind je die zelf niet wat aan de flauwe kant? Een beetje smalen is natuurlijk o zoveel makkelijker dan inhoudelijk reageren… maar of je er veel mee bewijst?

 23. Als het VB de kunst, de vrijemeeningsuiting, de migrant en nog zoveel meer aanvalt, waarom zouden wij dan niet eens een feest mogen organiseren om al dat kwaad aan te kaarten?

 24. Allé, de demonisering is begonnen. 😀

  @dof: naar mijns insziens (en ik ben precies niet de enige) staat er nog net niet iets van “pas maar op, of we komen u pakken”. Maar ja, da’s kwestie van interpretatie. Ieder z’n mening. Wat gij er van vind is uw zaak.

  @marleen: oei, een beetje zwart-wit denken, een beetje zoals de amerikaander? “Either you’re with us , or you’re against us! (in this war on terrorism)”. Waar zegt Maarten dat hij “tegen eigen volk” stemt?

  Maar ach, wat zit ik hier te preken. Ik kan beter tegen de muren klappen. 😀

 25. Heeft die initiatiefnemer dat nu gezegd of niet? Indien wel, moet hij in de politiek gaan. Indien niet, zeer flauwe brief van het Vlaams Belang.

  Marleen mag gerust een blokker zijn, PS en consoorten met al hun omkoopschandalen vind ik ook een schande. Of die farçe van dat Agusta-geld te verbranden, niet te doen!

  Ik vrees dat het Vlaams Belang wel eens extra stemmen zou kunnen krijgen. En dat is een gedeelde schuld, de meerderheid verkloot de dingen ook wel al eens.

 26. Inferis,

  “Waar zegt Maarten dat hij “tegen eigen volk” stemt?”

  Nergens! Maar heb ik dan gezegd dat hij dat doet??? Lezen wat er staat, a.u.b.

 27. Marleen,

  1. Enige ironie en humor is je blijkbaar vreemd. Met je reactie bewijs je eens te meer mijn punt.

  2. Nu moet je mij eens uitleggen waarom ik tegen mijn eigen “volk” zou stemmen als ik niet op het VB stem. Want ik snap het niet, wat is dat trouwens “mijn volk”. Dat zijn alleszins niet de “vlamingen” die voor het Belang stemmen. Ik denk dat we nog altijd in een land leven waarin de verkiezingen vrij zijn, wat jammer genoeg ook leidt tot het feit dat we een partij als het VB hebben. Jammer genoeg, maar het is dan maar zo.

  3. Als je iets van sociologie en geschiedenis en dergelijke zou kennen, zou je misschien beseffen dat “volk en volksnationalisme” achterhaalde 19de eeuwse begrippen zijn. Het “volk” bestaat niet meer ?! Tot spijt van wie het benijdt. Grenzen vervagen, of denk je ech dat je evoluties naar grotere samenwerkingsverbanden kan tegenhouden ? Trouwens kan je eens de definitie geven van wat een vlaming dan wel is. Want ik ben alleszins geen raszuivere denk ik dan zo. Mijn overgrootvader was namelijk een nederlander. Dat komt natuurlijk wel vaker voor als je familie afkomstig is van noord-limburg. Ben ik wel genoeg vlaming ?

  4. Wie zegt dat ik niet vlaamsgezind ben, een ander deel van mijn familie woont in de Vlaamse rand. En ik ben het al lang eens met de strijd die zij daar voeren tegen de verfransing. De vraag is alleen hoe je die strijd wil voeren. Met slogans, of met het zoeken naar een oplossing. Slogans hebben nog nooit iets opgelost, dus trek zelf je conclusie.

  5. De inhoudelijke reactie die ik heb verstuurd naar de Vlaamse media kan je hierbij vinden:

  Reactie op de open brief van Filip Dewinter

  Het Vlaams Belang en Filip Dewinter in het bijzonder voelen zich blijkbaar persoonlijk aangesproken door de concerten die op 1 oktober zullen worden georganiseerd in Brussel, Gent en Antwerpen. Concerten voor verdraagzaamheid en tegen racisme. Hij vindt dat artiesten zoals Laura Lynn, Will Tura en Clouseau zich laten misbruiken. Hij verwijt ze zich te vervreemden van (een deel van) hun fans en niet te weten voor welke kar ze zich laten spannen. Ik denk dat deze mensen volwassen genoeg zijn om dit wel te beseffen en dus een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Volgens mij weten zij dus goed waaraan ze meewerken. Moeten zij soms tegen een oproep voor verdraagzaamheid en tegen racisme zijn ? Of is het soms toeval dat iemand als Koen Wauters zich al een aantal jaar inzet voor Plan International ? Hij engageert zich dus wel al een tijdje op maatschappelijk gebied. Wil Dewinter soms dat mensen en artiesten in het bijzonder geen mening meer hebben en de populistische slogans van zijn partij blijven slikken ? Slogans roepen is altijd makkelijker dan het aanreiken van een oplossing van de maatschappelijke problemen. Problemen zijn er voldoende, maar die kunnen en zullen nooit maar dan ook nooit worden opgelost door slogans, alleen door hard werken. Dat er onder de fans van de deelnemende artiesten kiezers van het VB zijn, is onvermijdelijk. Maar dat wil niet zeggen dat de artiesten zelf kiezers van het VB zijn of geen mening mogen hebben over de toenemende onverdraagzaamheid en het racisme in onze samenleving. Als klap op de vuurpijl noemt Dewinter het perfide dat racisme en onverdraagzaamheid worden gekoppeld aan het VB. Tja, hoe zou dat toch komen ? Is hij vergeten dat het Vlaams Blok, toch de voorganger van het Vlaams Belang, voor racisme is veroordeeld ? Waarschijnlijk niet, maar Dewinter en zijn partij proberen zich sinds de nasleep van dit proces werd veroordeeld op te werpen als de kampioenen van de verdraagzaamheid en de vrije meningsuiting. Verdraagzaamheid en vrije meningsuiting die blijkbaar niet gelden voor mensen die er een andere mening op na houden dan hem en zijn partijgenoten. Over verdraagzaamheid en vrije meningsuiting gesproken.
  Wat ik me bij deze heisa afvraag is hoe het toch zou komen dat Dewinter en consorten zich aangesproken voelen.

  Dus ik kan wel inhoudelijk reageren als ik wil. Wil je mij dat a.u.b. niet verwijten.
  Nu goed, in jouw ogen zal ik altijd een tegenstander van de vlaamse zaak zijn die je en je vriendjes uitdragen. Maar ik pleit en zal altijd blijven pleiten voor een vlaanderen dat open en tolerant is.

 28. Inferis,

  “Waar zegt Maarten dat hij “tegen eigen volk” stemt?”

  Nergens! Maar heb ik dan gezegd dat hij dat doet??? Lezen wat er staat, a.u.b.

  Klein citaat uit je reactie Marleen:
  Maarten,

  Ik ben vlaamsgezind, mag je gerust weten, en het is voorlopig nog steeds mijn goed recht om voor een vlaamsgezinde partij te stemmen. Net zoals jij tegen je eigen volk mag stemmen als jij dat wil.

  Het staat er dus letterlijk !! Maar goed, ik zal dus niet kunnen lezen !? Ach ja

 29. “naar mijns insziens (en ik ben precies niet de enige) staat er nog net niet iets van “pas maar op, of we komen u pakken”

  Als het er niet staat, waarom U er dan aan ergeren?

 30. @dof— en dit is ook geen intimidatie zeker?

  Wat een mooie kinderen heeft u toch!
  Het zijn er twee, nee? Een dochter van dertien en één van tien, nee?
  En ze gaan toch dààr naar school hé?

  Ingrid en Nele, dacht ik, juist?

  O, en om naar school te gaan, volgen ze meestal déze weg, da’s toch juist hé?

  Het zou toch afgrijselijk zijn mocht hen “toevallig” iets overkomen hé?

 31. @dof

  Michel wil alleen maar aantonen dat intimidatie impliciet kan zijn. Maar goed, dat begrijp je misschien niet goed.

 32. “Michel wil alleen maar aantonen dat intimidatie impliciet kan zijn.”

  Ja, goed, als je zo begint dan kan elke brief een bedreiging zijn.

  Als er subiet een reclamefolder in de bus valt, ga je dan ook denken “Oei Oei, als ik die dingen niet ga kopen, wat gaan ze dan met mij doen?”

 33. En wat met de onverdraagzaamheid van al die verdraagzamen tegen één en bepaalde democratisch verkozen partij?

  Weten ze wel wat het woord betekent? Zelf zijn ze zo onverdraagzaam bezig dat ze het zelf niet beseffen.
  Het land is zichzelf aan het opblazen en wie spint daar garen uit?

  Nee, die niet, wel de “nieuwe belgen”.
  Leer jullie al maar aan te passen aan de nieuwe belgen hun verdraagzaamheid, en hamster al maar genoeg zakdoekjes om de tranen te plengen.

  Ver geschopt, zo jullie eigen verwanten naar de verdoemenis helpen en anderen hersenspoelen onder de mom van “concert”. Het zijn niet allemaal domme fans. Dit is puur politiek gefoefel.

 34. Maarten,
  Jeetje… Als ik schrijf: “Net zoals jij tegen je eigen volk mag stemmen als jij dat wil”, lees jij dan werkelijk nèt hetzelfde of ik had geschreven “Maarten stemt tegen eigen volk?” Van zwart-witdenken gesproken! Want voor mijn taalgevoel is daar een heel stevig nuanceverschil…

  Als je in dit land en in de huidige tijd niet voor een vlaamsgezinde partij stemt, dan stem je inderdaad tegen je eigen volk… èn voor een regime dat Vlaanderen al 176 jaar als een wingewest heeft beschouwd (zie geschiedenis van Vlaanderen, vanaf 1830). Daar trouwens nog steeds mee verder gaat… (klein voorbeeldje, naast BHV: de miljardenstromen en de manier waarop ze worden aangewend; terwijl in Vlaanderen de meeste pensioenen niet volstaan om er een behoorlijk bejaardentehuis van te betalen).
  Mijn advies: lees eens het Manifest voor een Zelfstandig Vlaanderen, dan zal een en ander wel duidelijk worden (hoop ik toch).

  Raszuiverheid, nog zo’n prachtig cliché van onze vijanden (alsof er “raszuivere” Vlamingen bestaan…?): misschien zul je er wel versteld van staan, maar een Afrikaan met de meest donkere huid die maar mogelijk is, die kan véél meer Vlaming zijn dan vele spierwitte “…belgen”. Je bent namelijk Vlaming omdat je hier woont, omdat dit voor jou je volk en je land is, bovenal omdat je je Vlaming voelt met de Vlamingen. Net zoals de meest vaderlandslievende Amerikanen afstammen van zowel Ieren, Italianen als Chinezen.

  Ik laat het hierbij, jullie zullen toch wel middel vinden om mijn woorden verkeerd te interpreteren, net als daarstraks.

 35. Echte Amerikanen zijn de Indianen, waar men geen Amerikaan zal tegen zeggen, de beschrijving zegt het zelf.

  Zoals ook Australië nu merendeels bestaat uit afstammelingen van verbannen Engels en ander geboefte, de echte Australiërs ziet men maar weinig meer, die aboriginals zijn meestal verbannen of verdrongen in eigen land.
  Het “zijn” hangt af van waar men zich bevindt en zijn leven slijt, niets te zien met afkomst noch kleur. Zoals Marleen de Afrikaan beschrijft.

  Had iedereen op zijn plaats gebleven zouden bepaalde continenten nu overbevolkt zijn en andere dan weer leeg.

 36. Dus marleen je vlaamsgezindheid bestaat eruit dat je geen geld maar naar wallonie wil zien vloeien
  Je bent dus vlaamsgezind vanwege economische redenen
  Nice

 37. Ik denk trouwens dat dit economisch ‘vlaamsgezind’ zijn zwaar onderschat wordt als stemmentrekker

 38. Trouwens Michel, over deontologie gesproken. Julie krijgen met gentblogt een persmededeling en zo rap als de wind gaan 2 leden van de redactieploeg op hun persoonlijke blog de zaak in de pan hakken. Fijne deontologie hanteren jullie…
  Leer eens de scheiding te maken tussen jullie hoog SP.a-gehalte en jullie ambitie als gentblogt.
  Of is het feit dat jullie voorzitter van de vzw Gentblogt en de zetel van diezelfde vzw bij een kabinettard van de SP.a en tevens kandidaat-gemeenteraadslid rust, dan toch een bewijs dat jullie kleur bekennen?

 39. @Marleen

  1. Euh … en mijn taalgevoel zegt dat je schrijft dat ik door op een andere partij dan diegene waar jij voor stemt tegen mijn eigen volk stem. Zoals ik al heb gezegd heb ik niet het gevoel dat ik tegen “mijn volk” stem als ik op een andere partij stem dan om maar een voorbeeld te noemen het VB stem. De keuze van de partij in dit voorbeeld is al dan niet toevallig gekozen hé !

  2. Heb je mijn reactie trouwens gelezen ? Ik heb het daarin gehad over mindere of meerdere vlaamsgezind ? Wie zegt dat ik het Manifest voor een Zelfstandig Vlaanderen niet heb gelezen ? Jij, maar kan je dat bewijzen ? Nee, en nog beter, ik zal je zeggen dat ik het wel heb gelezen en dat ik het intellectueel interessant vond, maar dat ik er kritisch naar kijk en denk dat een onafhankelijk Vlaanderen niet de oplossing is omdat je niet meer functioneert in een enge maar in een globale context. Zoals al gezegd is de natiestaat een verouderd begrip. Maar goed.

  3. Citaat:
  Raszuiverheid, nog zo’n prachtig cliché van onze vijanden (alsof er “raszuivere” Vlamingen bestaan…?): misschien zul je er wel versteld van staan, maar een Afrikaan met de meest donkere huid die maar mogelijk is, die kan véél meer Vlaming zijn dan vele spierwitte “…belgen”. Je bent namelijk Vlaming omdat je hier woont, omdat dit voor jou je volk en je land is, bovenal omdat je je Vlaming voelt met de Vlamingen. Net zoals de meest vaderlandslievende Amerikanen afstammen van zowel Ieren, Italianen als Chinezen.

  Reactie:
  – Het woord ‘raszuiver’ was, ik geef het toe, bewust gekozen. Maar blijkbaar vat je de ironie hier niet van.
  – Je hebt het hier over “onze vijanden”. Ben ik dan een vijand van jou ? Gewoon omdat ik een andere ingesteldheid heb, omdat ik op een andere manier naar de dingen kijk ? Ach, het woord verdraagzaamheid dekt blijkbaar vele ladingen. Maar gaat in jouw ogen niet zover dat je mensen met een andere mening als iets anders dan vijanden kan beschouwen.
  – Dat ik hier geboren ben en woon heeft zoals al gezegd met toeval te maken. Overgrootvader die naar België, of nee Vlaanderen, is verhuisd omdat hij toevallig de vrouw uit Vlaanderen is tegengekomen en daarmee getrouwd is.
  – Vraag: waarop baseer jij je om mij geen echte Vlaming te noemen ? Wat zijn de criteria ? Kan ik ergens cursus volgen om nog meer Vlaming te zijn. Want als de criteria diegene zijn die je opsomt dan voldoe ik namelijk. Ik woon hier, Vlaanderen is mijn land, op één of andere manier heeft deze regio mijn leven beïnvloed, en ik voel me, weliswaar kritische, maar toch een echte Vlaming.

  Citaat:
  Ik laat het hierbij, jullie zullen toch wel middel vinden om mijn woorden verkeerd te interpreteren

  Reactie:
  Kijk, daar hebben we het weer, de verongelijkte Vlaming. Ik zou jouw woorden verkeerd interpreteren ? Ach ja, een beetje tegengas en we gaan in een hoekje pruilen.
  If you can not stand the heat in the kitchen,
  stay out of it !

  Je hebt mij verweten van niet met argumenten te werken, ach ja, als ik dan argumenten gebruik in een, ik geef het toe harde, discussie, dan ben je weg en schrijf je dat “we” je verkeerd interpreteren. Vind je dat nu zelf niet een beetje aan de flauwe kant ? Het is maar een vraag hoor

  @ Roland
  Hopelijk vinden jij en Marleen elkaar ergens in een of ander verzuurd stukje van de wereld. Laat je me dan weten waar dat is, want dan moet ik daar tenminste alvast niet komen.
  En voor je begint, dit is ironisch bedoeld 😉

 40. De strategie van Barman was okee maar zijn taktiek is slecht.

  Indien hij zijn concert zoals oorspronkelijk was aangekondigd, inderdaad tegen onverdraagzaamheid had gericht in plaats van tegen het Vlaams Belang, dan was hij veel geloofwaardiger overgekomen. Als figuur die boven de politieke stemmenjagerij stond, had hij zeker kans gehad om een aantal twijfelaars te beïnvloeden.
  Maar zoals het nu is gelopen zal zijn actie alleen maar meer leiden tot nog meer wij-zij gevoelens, nog meer verzuring en nog meer verharding van de standpunten.
  Jammer.

 41. Beste VLB, laat Lotti en de anderen met rust als ge wilt en betrek de vader van Lotti niet in deze zaak. Wat de vader van Lotti deed is zijn zaak. Maak aub geen misbruik op dit ogenblik, vlak voor de verkiezingen van dergelijke praktijken.

 42. Euh: dus? Een zetel is een nogal arbitrair gekozen iets hé – iedereen die ooit al eens iets opgericht heeft weet dat dat eigenlijk weinig betekenis heeft. De papieren post (als die al zou bestaan) komt er toe. De statuten liggen er. Meer niet.

  De échte zetel van GB is het groepje enthousiaste vrijwilligers die al meer dan een jaar inhoud aanleveren, en daar bijna 4000 lezers per dag mee plezieren. Het soort clubje dat blijkbaar als een rode lap op jouw stiertje werkt, Tanguy, wat meer over jezelf dan over ons vertelt.

 43. Beste Maarten,
  Het is natuurlijk altijd plezant iemand anders fouten aan te wijzen,zoals die van Henri, al zijn het gewone typfouten. Gij maakt natuurlijk nooit fouten waarschijnlijk. Ik heb een hekel aan dergelijke reacties. Ben je toevallig een schoolmeester of regent nederlands???

 44. Als een oproep voor verdraagzaamheid je tegen de borst stoot moet je vast onverdraagzaam zijn.
  Als een oproep tegen racisme je tegen de borst stoot moet je vast een racist zijn.
  Als we nu gewoon de onverdraagzamen en racisten negeren gaan ze snel elkaar onverdraagzaam vinden.
  De optredens van alle deelnemers aan 0110 gaan er alvast een stuk gezelliger op worden.

 45. Maarten,
  1. Ons taalgevoel stemt duidelijk niet overeen, dat is nu onomstotelijk bewijzen. Jammer.

  2. Dat je het Manifest niet gelezen hebt, dat is geen zekerheid van mij, maar een vermoeden (ik zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat je mijn ironie niet gesnapt hebt, maar die handige passe-partout wil ik je niet afpakken…).

  3. En nu zou ik je tot een vijand hebben bestempeld? Nuance, mijn beste, lezen wat er staat a.u.b. en niet wat je gemakshalve zou willen dat er stond…
  Het begrip “raszuiverheid” dat jij blijkbaar slechts als grapje (hahaha…) hebt aangehaald, daar worden vlaamsgezinden toevallig geregeld mee om de oren geslagen. Door onze vijanden, en voor een goed begrip: dat is het monsterverbond van het Belgisch grootkapitaal en een bepaalde Waalse politieke kaste, met nogal wat bruggenhoofden in het Vlaamse politieke landschap.
  Ik heb je dus nergens als vijand beschouwd, noch als onechte Vlaming; wèl als een andersdenkende. Naar mijn taalgevoel is dat niet hetzelfde.

  Nog een goede nacht vanwege een “verzuurde” (is weer eens wat anders hé 😉

 46. De VB mannen hadden beter hun mond gehouden. De electorale invloed van de 0110 concerten zelf zal wss te verwaarlozen te zijn (zie ook de MoveOn concertenreeks in de States) want ze preken uiteindelijk voor de bekeerden. Maar de reacties van diverse Belangers gaan hun partij meer kwaad dan goed doen; in je eigen voet/klauw schieten noemen ze dat. Opmerkingen zoals “u heeft nog even bedenktijd” of “een provocatie van meer dan 1 miljoen Vlamingen” (het eigen volk?) en een oproep om de deelnemende artiesten te boycotten gaan volgens mij veel kwaad bloed zetten bij het naar rechts neigende publiek. Waarom stelt het VB niet meteen een grote CD-verbranding voor op de Grote Markt van Antwerpen? Kortzichtig, onrealistisch en haatdragend. De maskers zijn idd gevallen.

 47. Of de reacties van de Belangers de partij kwaad zullen doen, daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over. Ik denk dat die flauwe brieven alleen maar in de kaart spelen van het verzuurde underdog-gevoel waar zoveel VB-kiezers zich zo graag in wentelen. Als dit gedoe al enige consequenties zal hebben, dan zal het volgens mij vooral in de verkoopcijfers van de deelnemende artiesten te voelen zijn.

  Vergeef me mijn pessimisme. Ik vind extreem-rechts een giftig, simplistisch, contraproductief en ondermijnend fenomeen. En ik voel me er soms vreselijk machteloos tegenover. Het enige, misschien, wat echt een dam ertegen kan blijven opwerpen, is dat we met zijn allen in onze jobs en vrijwilligerswerk in onderwijs, sociale sector, administratie, cultuur… vol overtuiging en enthousiasme aan de positieve weg blijven timmeren. Hoop ik. In concerten en allerlei pro- en contra-reacties geloof ik niet zo…

 48. Verdraagzaamheid? Watte?
  Alle Vlaamse Artiesten worden gesubsidieerd bij elk optreden door het Ministerie van Cultuur. Er bestaat zelfs een lijst met naam die opsomt hoeveel subsidie uitbetaald wordt aan de organisatoren van het evenement.
  Vandaag is de eminente Heer Bert Anciaux Minister en beslist dus wie en voor hoeveel op deze lijst voorkomt.
  Weigeren op te treden betekent voor de betrokken artiest de financiële dood.
  Dat noemt men verdraagzaamheid op z’ (slecht)Vlaams!

 49. Vlaams Belang heeft precies zijn vriendjes aangeschreven om te reageren. Zielige figuren… Als ze toch allemaal zo verdraagzaam zijn, kunnen ze meteen het charter van (O)OK, festivals en clubs voor verdraagzaamheid, ondertekenen: http://www.ookok.be
  Niet zeveren, doen 😉

 50. @Maarten

  @ Roland
  Hopelijk vinden jij en Marleen elkaar ergens in een of ander verzuurd stukje van de wereld. Laat je me dan weten waar dat is, want dan moet ik daar tenminste alvast niet komen.
  En voor je begint, dit is ironisch bedoeld

  Beste Maarten, toch best mijn inzending eens goed analizeren, echt lezen wat er staat.

  Het “zijn” hangt af van waar men zich bevindt en zijn leven slijt, niets te zien met afkomst noch kleur. Zoals Marleen de Afrikaan beschrijft./

 51. Pingback: verboden te lezen
 52. Barman & co staan dus gesubidieerd op het podium. Fijn.
  Maar :zouden ze een probleem hebben, mochten -bij ieder concert- 20 (misschien zelfs zeer goeie)djembe-spelers ONgevraagd willen meespelen. Nee, niet voor een korte Jam-sessie, maar “voor altijd” en ze vragen aan Tom Barman ineens te zorgen “voor hun Orkest-papieren”.
  En ,met enkele helpers, sturen wij ze het podium op om hun eisen kracht bij te zetten..
  Hoe zou dat concert er gaan uitzien ??

Reacties zijn gesloten.