Ik bedoel er niets mee, en neem het zeker niet verkeerd op, maar wat Maarten zegt is iets dat ik redelijk typisch vind voor, erm, sommige computermensen:

[…] je geeft het zelf al aan, sociale relaties kunnen heel complex in elkaar zitten, met veel gradaties. Uiteraard valt dat heel moeilijk in software vast te leggen, vooral als het relatief eenvoudig moet blijven voor de eindgebruiker.

Want zeg nu zelf, bij elk blogbericht moeten aangeven of het zichtbaar mag zijn voor iedereen, enkel familie, enkel maten, enkel vrienden, enkel kennissen, enkel vrienden behalve die ook bij gentblogt zitten, alleen familie en vrienden behalve nonkel Charel… dat zou snel gaan vervelen.

Wie zo fijn wil kunnen bepalen wie wat ziet, stuurt de mensen dan beter individueel allemaal een e-mail, zou ik zeggen.

Definities van “vrienden” daargelaten: het is niet omdat het iets meer fuzzy is dan zwart/wit, dat het daarom noodzakelijk ingewikkeld moet zijn voor de eindgebruiker.

Kijk, dit is de interface nu:

Accespost

Vijf opties in een drop-down. Verwarrend, vind ik, want vrienden en familie zijn twee verschillende dingen.

Al dan niet vriend zijn mengen met al dan niet familie zijn, daar zit volgens mij een probleem. Want waarom zou je dan stoppen met al dan niet familie? Waarom niet ook al dan niet collega’s?

En zoals ik al zei: ofwel vriend ofwel geen vriend, da’s véél te simpel.

Als het op zichtbaarheid van blog entries aankomt, zou ik dit al veel beter vinden dan “mezelf / vrienden / familie / vrienden en familie / iedereen”.

– Enkel voor mij
– Voor mijn allerbeste vrienden
– Voor mijn vrienden
– Voor al wie me kent
– Voor iedereen

En daarnààst vrienden en pakweg collega’s. Want collega’s, da’s ook een belangrijke groep die relatief orthogonaal is ten opzichte van vrienden en familie: iemand kan een vriend zijn, familie, én een collega. Of géén vriend, wel familie. Een vage kennis maar ook een collega.

Maar met die drop-down geraak je er dan effectief niet. En dan zou je kunenn zeggen dat het inderdaad niet kan omdat het te moeilijk wordt.

Maar waarom niet pakweg iets in deze zin? Qua buiten de platgetreden paden gaan? Op de vraag “voor wie is deze post zichtbaar?” zou je kunnen antwoorden als volgt:

Voorwie

Zou dat niet iets zijn? Het bovenste is een continuum, daaronder twee aan/af-dingen (wellicht beter twee radio buttons met ja/nee wegens met een checkbox geen duidelijk genoeg verschil tussen “nee” en “kan me niet schelen” of “onbekend”, maar alla). In totaal een stapel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld:

  • enkel zichtbaar voor mij en mijn familie
  • enkel zichtbaar voor mijn maten, behalve als ze ook collega’s zijn
  • enkel zichtbaar voor collega’s die ook vrienden zijn (of vrienden die ook collega’s zijn)

(en als je de bovenste slider op “iedereen” zet, dan worden de twee checkboxen uiteraard uitgegrijsd en kan je er niet meer in prutsen, dat zou ook geen zin meer hebben)

Bij het aanmaken van een link naar een persoon moet je dan enkel inschatten of die persoon een min of meer goede vriend is (persoonlijke appreciatie), en aanvinken of het familie en/of een collega is.

Enfin ja, ik zou dat toch een vooruitgang vinden.

Ach, en steek dat dan maar meteen in dezelfde termen als XFN: contact > acquaintance > friend, en co-worker / colleague, en dergelijke meer.



Reacties

10 reacties op “Developers, developers, developers”

  1. Hmm, nee, want je werkt in piramidevorm. Jezelf bovenaan, als kleinste groep. Onderaan de wijde wereld. Hoe lager je gaat, hoe meer groepen je insluit in je keuze.

    Het lijkt logisch, maar het laat geen selectie toe. Stel dat je iets aaan kennissen wil vertellen, maar mensen die je in je groep “vrienden” gezet hebt, hoeven dat niet te weten.

    Je systeem zou je ertoe verplichten je vrienden in vakjes te gaan stoppen, wat niet altijd evident is. Er zijn best wel mensen die je bij een categorie onderbrengt, vrij laag in de piramide, maar die af en toe ook iets mogen weten dat je in een hogere categorie bekend maakt. Ofwel geef je ze dan een “upgrade”, ofwel moet je uitzonderingen kunnen maken.

    Dan lijkt het me toch beter om meer groepen te creëren, specifieker, en met checkboxjes voor elke groep.

  2. Nah. Da’s denk ik het echt moeilijker maken dan het moet. Ik kan me moeilijk omstandigheden inbeelden waar je iets zou willen vertellen aan mensen die maar vage kennissen zijn, maar niet aan echte vrienden. Of wél aan iedereen (de wereld, dus de niet-ingelogde bezoeker), maar niet aan kennissen (de wel-ingelogde bezoeker).

    …of het zou moeten zijn in het geval van collega’s en familie, die een wel zeer specifieke andere band hebben.

    ls het nu écht zo zou zijn, wel: zet er dan in het klein een optie bij met “uitzondering?”, en daar kan je dan alsnog “speciallekes” doen.

    En wil je het écht ver doordrijven, dan kan je daar ook zelfs uitzonderingen op individuele basis maken, zo van “ik wil niet dat X dit ziet”. Of “dit is écht enkel voor A, B en C”.

  3. En waarom niet met profielschuivers?
    verschillende schuifbalken: persoonlijk leven, werk, … En telkens je iemand toevoegt, stel je een soort gradatie in, in hoeverre ze wel af niet toegang mogen krijgen tot die categorie?

  4. Te moeilijk, nee?
    Alhoewel ik dergelijke zaken (noch in positieve noch in negatieve zin) zomaar zou zeggen zonder het uitgetest te hebben op een paar onbevooroordeelde mensen…

  5. Van een tijdsgeestmarkerende post gesproken.

  6. Voor mijn part houden we het bij ‘postable’ en ‘non-postable’. Al die tussengradaties zijn overbodig en complex. Hoe lang gaat het duren eer iemand in een moment van onoplettendheid online zet wat hij gisterennacht gedaan heeft, en dan alleen ‘coole vrienden’ toegang wil geven tot die post maar een foutje maakt waardoor ook ma en pa en de rest van de familie het kunnen lezen?

    Neen, dit is one bridge too far. De brug die het voor de non-nerds onder ons minder aantrekkelijk zal maken om een blog te onderhouden.

  7. I beg to differ.
    Of beter: de mannen die het weten beggen te differen.

    ’t Schijnt dat veel mensen afknappen op het “’t is meteen online voor iedereen maar ik wil het eigenlijk alleen voor mijn familie en/of mijn vrienden doen”.

  8. Ja, takkoord dat verfijning leuk zo zijn.
    Maar ik wil aan heel mijn familie laten weten dat het verjaardagsverrassingfeestje voor mijn nichtje doorgaat op dit en dat moment etc
    Uiteraard heeft mijn familie recht om dit te lezen, maar nichtje niet. Vrienden hebben hier ook niets mee te maken
    Daarnaast wil ik ook voor mijn vrienden het verslag van dat wilde feestje gisteren avond laten lezen, maar toch maar liever niet dat Tante-Nonneke te weten komt welke wilde feestjes ik naar toe ga en vooral wat daar gebeurt.

    En misschien wil ik wel 3 versies van hetzelfde bericht maken voor de 3 groepen.
    Je kan dit zo ver doordrijven als je zelf wil, maar ik zie toch niet in hoe alle situaties naar een piramide systeem te herleiden vallen.

  9. stuur dan toch gewoon een mailtje naar heel uw familie (behalve uw nichtje dan)…
    waarom het moeilijk maken, wanneer gemakkelijk zoveel leuker is?

  10. […] Got to the new […]