Drupal (i)

Ooo-kay. Drupal geïnstalleerd op Dreamhost, al een tijdje geleden, onder http://drupal.blaffeture.net.

Ik dacht eerst dat ik Tuinsafari zou omzetten, maar ik vrees dat dat teveel denkwerk is voor een eerste site. ‘t Is te zeggen: ik moet Drupal nog beter leren kennen voor ik er niet-standaard dingen mee ga doen.

Dus: eerst eens proberen hoe snel en gemakkelijk is Gentblogt overgezet krijg. De basiszaken toch.

[sla gerust over, ‘t is hoegenaamd voor niemand buiten mezelf interessant]

Ten eerste: de handboeken op drupal.org nakijken. Te beginnen met deze. Ah kijk, ‘t is juist, de URL’s zijn nog van die vieze ?q=-dingen.

Bon. Dit Dreamhost zijnde: geen toegang tot httpd.conf. Hopen dat mod_rewrite en dingen goed staan, en eens proberen. Administer > modules, “path” aanvinken.

Hey: wijs. Als ik naar ?q=admin/settings ga, dan kan ik daar niet aanvinken dat ik clean URLs wil gebruiken. Ik kan dat enkel doen vanop een pagina met de URL /admin/settings. Nice touch.

Fijn zo. Dat schijnt te werken. http://drupal.blaffeture.net/info gaat nu naar de pagina die daarnet nog http://drupal.blaffeture.net/node/4 was en dààrvoor http://drupal.blaffeture.net/?q=node/4. Next!

Verder lezen. 403 en 404 zetten. Ik ga vorlopig in de 404 dezelfde inhoud zetten als op Gentblogt, een basic 403 maken. Goed zo. Dat werkt.

Next: error reporting. Check. Logs vier weken bijhouden, moet kunnen.
Cahing? Bwoafja. Allez ju.

Hm. Primary and secondary links. Hrmpf. Begint als zo’n typische pagina die geen enkele zin heeft voor een nieuwe gebruiker. Precies zoals veel handleidingen C++ indertijd: “vroeger in C zouden we dit zó gedaan hebben [insert pagina’s uitleg met pointers en zooi], maar tegenwoordig doen we dat zó”.

De relevante pagina begint met:

In versions 4.6 and below, primary and secondary links were handled in the theme administration.

Wat zouden die primary en secondary links wel kunnen zijn? De hoofdnavigatie of zo? Vreemd, dat twee navigatielijsten zoveel aandacht krijgen, als dat het geval is. Ik zou denken dat een linkslijst een linkslijst is, no matter what or where or how. Misschien eens verder lezen.

Ah OK. Uit de administratie-interface:

Primary and secondary links provide a navigational menu system which usually (depending on your theme) appears at the top-right of the browser window. The links displayed can be generated either from a custom list created via the menu administration page or from a built-in list of menu items such as the navigation menu links.

Bon goed, dat komt uit. We hebben op Gentblogt zo’n lijst. Over naar de menu editor, “home” naar <front> laten linken, “over Gentblogt” naar “info”, “archief” naar een nieuw aan te maken pagina met diezelfde naam, “contacteer ons” naar “info/contact”, en “RSS feed” naar “info/feeds”.

Hm. Default verschijnen de items in de menu’s alfabetisch. En als dat niet het geval mag zijn, dan zijn er “weights”, van -10 tot 10. Een echte editor met “verhuis naar boven” en “verhuis naar onder” lijkt me handiger. Ik vermoed dat er daar wel een module voor zal te vinden zijn op de interwebs.

Hm nog eens. Ik heb eerst het menu-item “archief” aangemaakt en dat gelinkt naar een nog niet bestaande pagina, en dan heb ik die “archief”-pagina aangemaakt. Daar kan ik blijkbaar nóg eens een menu aan de pagina koppelen. Verwarrend voor sommige mensen, kan ik me inbeelden.

Wil dat zeggen dat er een arbitrair groot aantal menu-plaatsen aan een pagina kunnen gekoppeld worden? En zo ja: wat als ik iets wil veranderen aan het uitzicht van een menu-item afhankelijk van “waar ik nu zit”?

Stel ik maar pagina1 aan en ik koppel dat bij het aanmaken aan item1 in een menu. En dan maak ik item2 aan in hetzelfde menu en ik koppel dat item ook aan pagina1, dat soort zaken.

Afijn, ik stel er mij niet te veel vragen bij, ik probeer het eerst aan de praat te krijgen en ik zal dan wel eens op een testsite experimenteren. 🙂

Aha. De homepagina tootn alle pagina’s die ik net gemaakt heb. “Promote to front page” afknippen, en ‘t zal gepiept zijn, vermoed ik. Ook meteen comments afzetten waar niet relevant.

…iets later: de home page is weer leeg. “Welcome to your new Drupal website!” zegt ze. Leutig. 🙂
Afijn, verder in het boek.

Aantal artikels op home pagina: ik wil de laatste drie dagen tonen, ongeacht hoeveel artikels dat nu zijn, drie of dertig. Niet meteen direct mogelijk blijkbaar. Ongetwijfeld wel mits wat zoeken, maar dat doe ik later wel eens. Op dezelfde pagina ook: lengte van “trimmed posts”, t.t.z. hoeveel karakters te tonen vóór er een link getoond wordt van “lees verder”.

In WordPress kan dat geforceerd worden door een <!–more–> in de tekst te zetten. Ik zal het voorlopig maar op “unlimited” zetten. Deze boodschap 

Note that this setting will only affect new or updated content and will not affect existing teasers.

doet me vermoeden dat het niet veel meer doet dan visgaweg bij een edit of create een stuk tekst in een “abstract”-achtig veld te poten. Eens op zoek gaan. Yep, ‘t zal de excerpt module worden.

Download, copy naar /module/, aanvinken in de administratorpagina, hey presto. Simpel.

Next. File upload dinges: later eens bekijken. RSS feeds: op 20 items zetten, en full text. Hoe kan ik een feed per type of categorie of auteur of zo doen? Later eens bekijken ook.

Next. Date settings. Euh. Nederlands, iemand? Kan ik de interface in ‘t Proper Engels houden maar de taal van de data in ‘t Nederlands? Ongetwijfeld, maar ‘t zal wel in de theme te doen zijn. Later dus.

Next: customising the interface. [Met een s! Met een s! niet met een z! We leven in Europa, niet in Amerika!] [sorry]

…en al meteen doorverwezen naar Theme Developer’s Guide. Is dat wel een goed idee? Zou ik niet eerst proberen de verschillende soorten inhoud erin te pleuren?

‘t Ziet er naar uit dat ik daarvoor bij Content Construction Kit moet zijn, in combinatie met Views. En/of deze pagina wellicht.

Even nadenken. Wat heeft een artikel op Gentblogt dat niet standaard in de stories zit? Trefwoorden? Dat zou met de Taxonomy-module moeten kunnen. Eens zien. Eerst wat artikels aanmaken.

Hrm. Ik kan geen artikel aanmaken met een auteurnaam die een niet-bestaande user is. Snelle oplossing: een user aanmaken. Betere oplossing: een auteur-veld aanmaken dat standaard de usernaam is, maar optioneel aangepast kan worden.

Maar Taxonomy dus. Ik ga om te beginnen een niet-gecontroleerde vocabulary van vrije trefwoorden aanmaken, en een hiërarchische categorie-lijst. Later dan misschien een controlled vocabulary voor iets meer gedetailleerd dan categorieën maar minder vrij dan naieve trefwoorden, maar da’s later dan. Voor nu:

 • Name: Trefwoorden, types: story, Hierarchy: disabled, Related Terms, Free tagging, Not Required.
 • Name: Categorieën, types: story, Hierarchy: single, No Related Terms, No Free tagging, Multiple Select, Required.

En een paar categorieën steken in die tweede lijst.

Hrm. De categorieën staan gewoon tussen de trefwoorden op de pagina. Eens kijken of dat snel te veranderen is. Grmbl. Niet zeer snel.

‘t Zal voor morgen eens zijn. Bezig, bezig.

5 reacties op “Drupal (i)”

 1. Ik heb een aantal eenvoudige antwoorden op sommige van je vragen/opmerkingen maar het is nogal veel type-werk … (bv. wij gebruien <!–break–> ipv <!–more–>, als je een pagina aanmaakt kan je het aan de menu’s toevoegen dus je moet niet eerst je menu aanmaken, Drupal maakt automatisch een feed per category, etc).

  Eventueel moeten we maar eens een pint gaan drinken, of een “Drupal user group” (DRUG) meeting organizeren. Ik heb ook nog een paar Drupal boeken te veel dus als je wil verstop ik er een aan het station Gent-Dampoort. 😉

  Veel plezier met je Drupal-ontdekkingsreis en bedankt voor de constructieve feedback. Het helpt ons om Drupal beter te maken. 🙂

 2. Aargh. Da’s dus redelijk intimiderend hé, dat ge’t maar weet. 🙂

  Drupal-boeken: ik heb zo de indruk dat ik voorlopig wel rondkom met de on-line documentatie. Maar een UG, dat lijkt me effektief wel iets: ik kom zeker af als ik wat verder sta. Verder dan één avond gebruik dus. 😀

 3. Pingback: News in Blogs.be
 4. Pingback: Peter's Blog

Reacties zijn gesloten.