IJzerbedevaart

Godsvrede. Is dat eigenlijk geen schoon woord? Nu is het vrede, vrijheid, verdraagzaamheid, maar vroeger was het ordewoord zelfbestuur, nooit meer oorlog en godsvrede.

Het klinkt meer als iets dat ze binnen tien jaar ergens tussen Palestina en Libanon en Israël zouden moeten hebben. Niet dat het naar uitziet dat het zal gebeuren, want ‘t zat er weer bijna bovenarms op vandaag, maar een mens kan maar dromen.

En ondertussen is het straks opnieuw—so bald wie möglich wieder Fascismus!—IJzerwake. En daarna is het nog eens IJzerbedevaart. Een Vlaams instituut op zoek naar zingeving.

Vroeger, toen ik jong was, lachten wij verlichte geesten in de tweede Letijn-Wiskunde met een klasgenoot die openlijk toegaf dat hij naar de festiviteiten ging. Hij had een vlaggetje van Vlaanderen op de bagagedrager van zijn fiets gemonteerd.

Ik word oud en ik word nóg sentimenteler dan ik al was: ik begin het zowaar bewonderenswaardig of minstens ontroerend te vinden dat men zich inzet voor de IJzerbedevaart. Een beetje zoals de Kerk, vermoed ik: ik zou het spijtig vinden dat het er niet meer is, zelfs al laat het me eigenlijk siberisch koud.

Pas op, dat neemt allemaal niet weg dat ik nog altijd in mijn broek doe van Walter Baeten. 🙂

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Spreker op de IJzerbedevaart

  In De Standaard van vandaag 26.08.06 licht de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Walter Baeten een tipje van de sluier welke allochtoon
  morgen op de IJzerbedevaart zal spreken. Na een lange zoektocht is een Marokkaan uit Gent bereid gevonden , beweert hij.
  De naam is m.i. gemakkelijk gevonden.
  Mohamed El Omari, geb. in Rabat, was tot voor kort contractueel jurist bij OCMW Gent en voorzitter van de vzw Kom-Pas. Nu bevorderd tot
  verantwoordelijke van het Centrum Schuldbemiddeling van het VVSG
  M. El Omari spreekt en schrijft onberispelijk Nederlands, was regiobestuurslid van Spirit Gent, verzorgt regelmatig Vrije tribunes in De Standaard, werd onlangs door Bert Anciaux (Spirit) benoemd als enige allochtoon tot
  jurylid in de Commissie voor de aankoop van kunstwerken, voorzitter van de Marokkaanse zelfhulpgroep Divers&Actief, actief op de Marokkaanse website KifKif,
  Voor verdere informatie tik zijn naam in op http://www.google.be

  Mocht Mohamed El Omari dan toch niet de geheim gehouden naam zijn, rest mij niet anders dan een boetetocht naar Mekka.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.