Rijbewijs

Hrm. Weblogs: de mensen zeggen altijd maar dat daar niet anders dan constructieve bijdrages op staan, en dat het alleen maar interessante klap is wat de klok slaat.

Dat er alleen maar maatschappelijk relevante thema’s aangekaart worden, waar op volwassen wijze alle aspecten van belicht worden… genoeg! Tijd om gedimme eens gelijk de traditionele media te doen, en gewoon te zagen.

Here goes.

Yo, dat Europees computerrijbewijs en al, wat is mij dàt allemaal?

Ik ben geen lastige mens van computers, ik kan er wel mijn weg in, en op een onbewaakt ogenblik roep ik ook wel eens dat ze op sommige momenten bepaalde mensen zouden moeten verbieden een computer te gebruiken als ze daar geen rijbewijs voor hebben.

Tijdens een heldere periode zaterdag ben ik naar aanleiding van een mail van iemand anders naar de website van het ECDL wezen kijken. Alwaar ik de demotest uitgeprobeerd heb:

Met de ECDL®-Demotest kan U zich vertrouwd maken met de navigatiemogelijkheden en de soorten vragentypes van de ECDL®-Testen.
De ECDL®-Demotest dient enkel voor demo doeleinden. Als U uw staat van kennis wil onderzoeken, kan U dit doen met de ECDL®-Diagnosetest.

Tien vragen. 100% gehaald hoor, daar in het geheel niet van. Maar toch. Eerste vraag:

Hoe kunt u voorkomen dat gegevens verloren gaan bij een computercrash?

 1. Door een grotere harde schijf te installeren.
 2. Door ervoor te zorgen dat u een grote hoeveelheid geheugen op de computer heeft.
 3. Door de gegevens op een verwijderbaar opslagmedium te bewaren.
 4. Door de computer nooit uit te schakelen.

OK, scenario: ik ben aan het het werken in Photoshop, een bestand van ettelijke tientallen megabytes. Hoe kan ik voorkomen dat die gegevens verloren gaan bij een computercrash? “Niet,” is het antwoord. Het risico verminderen, ja, dat wel misschien.

Een grotere harde schijf gaat er misschien voor zorgen dat de computer minder staat te crunchen. Meer geheugen gaat mischien voor hetzelfde zorgen.

De gegevens op een verwijderbaar opslagmedium bewaren? Als dat al mogelijk is—met grote grote bestanden bijvoorbeeld niet evident, of quasi onmogelijk als het om pakweg een live website gaat of een SQL Server database, of alles waar meer dan één persoon aan moet werken of dat op een netwerk moet staan.

De computer nooit uitschakelen, dat kan ook wel helpen, of toch minstens: de computer altijd proper uitschakelen.

Maar uiteindelijk, als ik op mijn computer met te weinig geheugen en bijna geen ruimte op mijn harddisk mijn panorama van 150 megapixels aan het bewaren ben op mijn externe harde schijf en Jan trekt de stekker van de computer uit, dan ga ik mijn gegevens wél zo kwijt zijn als een anosmische drugshond.

(Ja natuurlijk heb ik nummertje drie geantwoord. Maar onder protest.)

Andere vraag, grafisch:

U hebt het cirkeldiagram geselecteerd omdat u het grafiektype wilt veranderen. Waar kunt u klikken om het cirkeldiagram in een kolomdiagram te veranderen? Duid uw antwoord aan door te klikken in de afbeelding.

Vraag_a

“Ik ga het zeggen Walter!”
“Euh nee, wacht, want als ik zeg hoe ik het zo ongeveer elke dag doe, dan is dat gegarandeerd een verkeerd antwoord!”

Normaal gezien zou ik rechtermuisklikken op het cirkeldiagram. Eén van de andere mogelijkheden is naar het Chart-menu (“Grafiek”) te gaan en dààr Chart Type te selecteren.

(Ja, tuurlijk, dan kiest een mens maar voor de optie die hij nooit in ‘t echt zou gebruiken: het icoontje voor de chart wizard, daar één van die 16×16–pixelblokjes. Zucht.)

Nog een vraag, in de context van Excel:

Welk van de volgende voorbeelden is een gemengde verwijzing?

 1. B$26
 2. #B26
 3. B26
 4. &B26

Is een wat? Ik heb geen flauw idee wat een gemengde verwijzing is. Als uitgelegd zou worden dat het zo’n ding is waarbij de kolom of de rij vast staat als de andere dinges, euh, geweetwel, ja, dàn zou ik het wel weten. Maar definities begod?

(Ja, uiteraard, ‘t is optie 1, al was het maar omdat de andere drie in de context niet veel willen zeggen.)

Nog één.

Welke knop in de werkbalk moet gebruikt worden om de datum van vandaag in te voegen? Duid uw anwoord aan door te klikken op de afbeelding.

Vraag_b

Mf. Is dàt niet waarvoor tooltips uitgevonden zijn? Onrealistische vraag, in dat geval.

Allez ju, nog ééntje, om het af te leren.

U wilt controleren of het woord ‘e-mail’ in het hele docment op dezelfde manier gespeld is door alle vermeldingen van het woord op te zoeken. Waar kunt u klikken om de functie ‘Zoeken’ te openen? Duid uw antwoord aan door te klikken op de afbeelding.

Vraag_c

Bon. Goed. Knullig natuurlijk, kijken of een woord overal hezelfde geschreven wordt door ernaar te zoeken, maar daar gaan we niet over neuten.

Maar, euh, waar staat ergens op het scherm de knop voor “ctrl-F”? Ik kan me eigenlijk nog nauwelijks voorstellen dat ik in Word op een andere manier dan zó zou zoeken naar iets. Nee, het antwoord moest wellicht de menu-optie “bewerken” zijn zeker?

*
*    *

Misschien toch maar een mondeling praktijkexamen vragen, met een echt werkende computer, als er nog eens een computerrijbewijstest afgenomen wordt.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. maar ge hebt wel honderd procent gelijk. Als lesgever over excel kan ik hierbij vertellen dat de enige correcte manier om de gemengde-verwijzing-vraag te stellen zou zijn:

  in welk van onderstaande voorbeelden is een deel van het celadres absoluut gemaakt en is het andere deel relatief?

 2. @Huug: nee hoor, dat is een goeie manier van vragen. Vraagt naar de inhoud in plaats van een definitie. Kan zelfs met een voorbeeld geïllustreerd worden (“ik wil een formule in cel Q1 copiëren naar cel Q2 tot Q26, en daarin moet een verwijzing staan naar de inhoud van cel B26, etc.”) en wordt er niet eenvoudiger op.

 3. En wat met mensen die gewoon zijn met andere besturingssystemen en/of applicaties te werken? Zijn die opeens computeranalfabeten of wa?

  ‘k Had nu wel 100% (woowoo, waar is mijn prijs?), maar ‘k krijg het schijt van die ‘Microsoft klik op X/Y vragen’. Mix die toolbars wat door elkaar en ik wil wedden dat opeens 70% van de ECDL gediplomeerden er geen reet meer van kan.

  Grrrr, ik kan me daar nu eens *zo* in opwinden zie.

 4. Dat is een perfecte vraag. het spreekt voor zich dat degene die ze moet beantwoorden wel het verschil heeft geleerd tussen relatief en absoluut, van tevoren.

 5. 100% gelijk. ECDL komt trouwens verdacht dicht bij een simpele rip off.

  Mijn schoonzus (lesgevende in avondschool, informatica) vond het een goed idee om haar leerlingen na de opleiding de kans te geven een ECDL te behalen. Tot bleek hoeveel geld ze vragen aan scholen om een ECDL examen te mogen inrichten en het papiertje uit te reiken. De juiste getallen ontgaan mij (vermoedelijk was het een prijs te berekenen op *alle* studenten van de school), maar het woord “afzetterij” kwam mij toch spontaan in het hoofd op. De studenten zelf hebben er niet zoveel last van.

  Verder kan je van mij verwachten dat ik het een jammere schande vindt dat ze spreken over een algemeen “computer”rijbewijs en dan vragen stellen over bepaalde versies van bepaalde – veelgebruikte – programma’s.

  Ik geloof nl. veel meer in een systeem dat eerlijk zegt “certificaat Office” [en dan in je curriculum bij kunnen schrijven “kennis opgedaan bij i.”, welk bedrijf gaat dat kunnen weerstaan!].

 6. Dat er een absolute noodzaak bestaat om kennis van basisinformatica (en niet specifieke “ik weet hoe ik een letter in het vet zet in Word”) is een feit. Dat mensen die beweren voldoende kennis te hebben dit helemaal niet hebben is nog een groter feit. Dat het een vrij onbegonnen zaak is dit op een relatief eenvoudige, betrouwbare en meetbare manier te doen is niet helemaal waar, maar ik voel me ook niet geroepen dit te realiseren.

  ECDL was een poging die al gedateerd was voor actief en gedoemd omwille van allerlei overdreven regelgeving, kostprijs en andere niet inhoudelijke issues.

  Simpelweg: is er een noodzaak om een bepaalde kennis te hebben, dan moet die kennis door mensen met een gegarandeerde kennis getest worden. Is dit Word, dan met Word testen. Is dit Volkswriter (wat volgens mij al minstens één decenium naar oblivion verplaatst is), dan is dit Volkswriter.
  Blijkt de kennis van Word er niet te zijn, dan moet er gestudeerd worden en de studiecapaciteiten (inzicht en absorptievermogen) zullen wel in andere testen (daarom niet expliciet afgenomen) gemeten worden zekers.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.