Fucking NMBS

Ik zou hier kunnen beginnen met een disclaimer dat ik de mensen op het terrein niets verwijt omdat zij ook maar de regels volgen of zo, maar nee.

Ik ben kwaad, godverdomme.

De context: ik heb geen rijbewijs en dus verplaats ik me overal van en naar met het openbaar vervoer. Ik heb al sinds jaar en dag een treinabonnement. Jaren aan een stuk telkens voor een maand, sinds twee jaar een jaarabonnement Brussel-Gent.

De 29ste was ik mijn portefeuille thuis vergeten. Ik waarschuw de controleur, die mij na al die tijd toch ondertussen wel al zou mogen herkennen–ik zit altijd op dezelfde trein in dezelfde wagon op dezelfde plaats–als ik de trein opstap

Het was de eerste keer dat het mij overkwam, dit jaar, dat ik mijn abonnement niet mee had. Ik krijg een papiertje waarmee ik het allemaal kan regelen in Gent-Dampoort.

De volgende donderdag zit ik op de trein Brussel-Gent, net vóór Gentbrugge, komt nog zo’n controleur die ik al een eeuwigheid ken langs, en zegt de man me behoorlijk onvriendelijk, voor een volle trein, dat mijn abonnement dus wel verlopen is hé meneer.

Verlopen? Serieus? God ja, inderdaad: het is geldig van 6/11/2007 tot 5/11/2008, en we zijn vandaag 6/11/2008.

— Het spijt me, ik zal het binnen een minuut of tien meteen vernieuwen meneer. Ik was het gewoon compleet uit het oog verloren — dat komt er van, zo’n jaarabonnement, een mens denkt er niet meer aan hé.

— Nee meneer, daar kan ik het niet bij laten. Papieren alstublieft. En ik moet het strookje van het abonnement ook inhouden, kunt u dat er even uithalen?

Kijk, op zo’n moment krijg ik het dus. Die kerel ziet mij alle dagen, ik heb in mijn portefeuille twee jaarabonnementen zitten en maandabonnementen die onafgebroken teruggaan tot begin de jaren 2000, daarnaast heb ik een fortuin aan rittenkaarten zitten van als ik naar Antwerpen ga werken of naar Leuven. En we zijn ondertussen in Gentbrugge, binnen vier minuten sta ik in het station waar ik toch al van plan was mijn jaarabonnement te vernieuwen.

Maar de kerel is onverbiddelijk, en houdt de hele trein op terwijl hij al mijn gegevens moeizaam overtypt in zijn draagbare computer, waar hij me minuten later een lange worst papier uitdraait.

Ik, aan de Dampoort, uiterlijk kalm maar innerlijk ziedend, naar de balie. Een kwartier wachten, en dan mijn rolletje papier afgegeven aan de meneer achter het glas.

Correctie, mijn twee rolletjes papier: dat van de vorige keer ook, toen ik mijn portefeuille vergeten was.

De kerel tikt al even moeizaam mijn gegevens over: computer says no.

Opnieuw.

Computer says no.

— Wanneer is dat voorgevallen meneer?

(houdt zich in om uit te vliegen dat het op uw FUCKING papier staat waar en wanneer, kloothommel!, antwoordt:) Zonet, meneer, in de buurt van Gentbrugge.

— Oh, maar dan zal het nog niet in het systeem zitten hé meneer. Ge zult later eens moeten terugkomen.

Godverdomme, denk ik in mezelf, maar ik zwijg gelijk de goede Belg die ik ben, en ik koop me braafjes een nieuw jaarabonnement.

Dat was donderdagavond. Vrijdag heb ik thuis gewerkt, maandag en dinsdag was het vakantie, woensdag ben ik het vergeten, vandaag sta ik opnieuw aan het loket.

De vrouw achter het loket zat er overduidelijk niet voor haar plezier. Ik geef ze opnieuw mijn twee papiertjes. Het eerste, dat van de vergeten portefeuille, bekijkt ze met een half oog en het kan zijn dat ik me vergis maar ik las er een mengeling van walging en misprijzen in toen ze mij toebeet:

— De 29ste? Dat is meer dan twee weken geleden! Twee weken! Hierzie! (smijt het papier terug naar mij door de sleuf in het glas) Ge gaat u aan een dossier in uw boîte mogen verwachten. En wat is dat ander?

Ondertussen vormt er zich een rij achter mij. Ik probeer vriendelijk te zijn, uiteindelijk kan zij er niets aan doen, en ik begin uit te leggen dat het een abonnement was dat net die dag verlopen was, en dat het niet gelukt was om het te regelen de dag zelf, omdat het niet in het systeem zat.

— ’t Is wreed hé mevrouw, waar ze u allemaal mee lastig vallen? Ze hadden mij beter een waarschuwing gegeven, nu ben ik hier gewoon uw tijd aan het verdoen voor niets.

Ze luistert niet, waarom zou ze ook? Een onderhoudswerker die aan het loket stond te keuvelen sympathiseert met mij, dat het tegenwoordig wreed is.

Ik zeg dat ik het inderdaad wat erg vind, met mijn abonnementen en NMBS-klant-zijn up the wazoo, dat ik behandeld word als een boef en een oplichter. Terwijl ik elke dag gasten op de trein zie die hun rittenkaart of go-pass pas bovenhalen als ze een controleur zien.

En als de controleur het ziet, dan krijgen die gasten nauwelijks een opmerking — terwijl het voor iedereen duidelijk is dat als de controleur niet was langsgekomen, zij gewoon zwart zouden gereden hebben. Elke dag roulette spelen, noem ik dat.

Maar bon, ondertussen was de computer aan de andere kant van het loket er uit geraakt, en de mevrouw dus ook.

— Veertien euro negentig.

— Wát?

— Veertien euro negentig.

— En voor wat is dat dan precies? Omdat mijn abonnement niet op tijd verlengd was? Ik heb speciaal die avond zelf mijn abonnement een dag vroeger doen beginnen!

— Veertien euro negentig, als de computer dat zegt dan is er niets aan te doen.

— Ik zou veertien euro negentig boete moeten betalen als ik mijn abonnement niet verlengd zou hebben, maar ik heb mijn abonnement verlengd, en ik heb enkel een waarschuwing gehad van die controleur!

— Veertien euro negentig meneer.

Ik heb mijn papier teruggevraagd, en ik ga een boze brief schrijven aan de NMBS.

Ik ga géén vijftien euro betalen omdat ik een halve dag achteraf geregulariseerd met een verlopen abonnement gereisd heb.

En nog minder dat ik een extra boete ga betalen voor een dossier dat ik nog mag verwachten omdat ik zogezegd twee weken zou gewacht hebben om aan te tonen dat ik wel degelijk een abonnement had.

Het is hun schuld dat mijn papieren niet behandeld zijn op 6 november.

Fucking hun trouwste klanten worden het slechtst behandeld.

Doe mee met de conversatie

55 reacties

  1. als uw abbo slechts 1 dag is verstreken, dan mogen ze geen boete geven. Er bestaat een soort geregulariseerde situatie waar ze begrip hebben voor de pendelaar die dit vergeet; één dag zien ze door de vingers, twee niet. DUs als u klacht neerlegt dan zal de boete geannuleerd worden.

 1. Je kunt zo’n vreselijke pech hebben met je conducteurs. En dan nog eens met het loketpersoneel. Je hebt het niet getroffen. Ik heb daar meestal geluk mee en ik geraak daar zo mee weg. 🙂

 2. die 14,90 euro dienen om te investeren in cursussen klantvriendelijkheid voor sommige personeelsleden. Heb dat ook al eens moeten betalen omdat ik mijn Railflex vergeten was (en die was wel nog geldig).

 3. Ik was vroeger ook (noodgedwongen) een vaste treinreiziger. Ik heb dat drie jaar volgehouden en ik ben nog steeds heel blij dat ik er niet meer van afhang.
  Heel af en toe neem ik nog wel eens een trein, maar graag doe ik het niet.
  Ik kan niet meer zonder de vrijheid van een auto/moto. Vertrekken wanneer je wil, ergens laat blijven. Allemaal geen probleem. Het weggedrag en de files tegenwoordig maken autorijden ook niet meer zo plezant als vroeger, maar het is toch nog altijd te verkiezen boven de trein (vind ik).

 4. Ik heb dit voorjaar bij wijze van “reizigerstaking” eens geweigerd om mijn abonnement te tonen aan de controleur. Ik was de opeenvolgende NMBS-stakingen grondig beu. Bovendien werden op mijn traject regelmatig treinen afgeschaft zonder verdere uitleg aan de reizigers.
  Ik kreeg een boete van meer dan 50 euro uitgeschreven die ik nadien handig heb “geannuleerd” aan het stationsloket. Achteraf nog een mailtje gedaan naar onregelmatigheden@nmbs.be om de reden van mijn persoonlijke stakingsactie uit te leggen.
  Twee weken later kreeg ik een brief in de bus met de mededeling dat mijn boete hoogst uitzonderlijk was kwijtgescholden maar dat ik mijn “reizigerstaking” geen tweede keer moest uitproberen.
  Ik roep de NMBS daarom op om naast het statuut “verdwaalde reiziger” een bijkomend statuut “ongehoorzame reiziger” in te voeren zodat het stakingsrecht van reizigers gewaarborgd wordt.

 5. Onlangs ook een paar keer kennis gemaakt met wat de meest klantonvriendelijke mensen binnen de NMBS moeten geweest zijn.
  Afgesnauwd worden en dat terwijl je tijdens de week veeeeel betaald voor een ticket. En helemaal niks verkeerd doet. Rotzakken.

 6. Bij De Lijn lukt het normaal wel om, als je een goede uitleg hebt, dergelijke zaken via een brief op te lossen. Hopelijk bij de NMBS ook…

  Maar duidelijk wel ferm kak, en deze keer voor een groot stuk door de medewerkers zelf blijkbaar.

 7. Oh boy, het doet mij al helemaal koken als ik dit nog maar gewoon lees. Gelijkaardige situaties gehad met de NMBS vroeger. ’t Is inderdaad erg triest hoor. Trouwens best knap dat je niet uitgevlogen bent.

 8. Heb gedurende een jaar diezelfde trein genomen als Michel en ben tot de conclusie gekomen dat klantvriendelijkheid echt wel het laatste is waar ze bij de NMBS op selecteren.
  En die zogezegde uurregeling is helemaal een ramp, als er een blad valt of het vijf graden warmer/kouder is dan de dag voordien is het helemaal gedaan.

  Blij dat ik weer met de auto kan.

 9. Een ex-collega van mij is lid van de BTTB. Hij blijft vrij stoicijns: vertragingen? Dan krijg je meer trein voor hetzelfde geld!

  Wel, ik verhuis steeds mee met mijn werk. Eerst naar Antwerpen en nu naar Leuven. Ik heb er net na 3 jaar rust weer een 6-tal maanden pendelen bijna op zitten tussen Leuven en Antwerpen. Jongens, vanmorgen weer 1 fucking uur kwijt omdat er twee treinen in Diegem tegen elkaar zijn gereden.

  Echt, ik zal blij zijn als ik terug van dat pendelen af ben! Niks dan miserie en ’t kost bovendien zeer veel.

 10. Los van de grond van de zaak vond ik dit stukje wel zeer goed geschreven. Kan zo uitgegeven worden als kortverhaal. Een mens schrijft het best als hij kwaad is, denk ik…

 11. Ik denk dat er bij de NMBS drie soorten mensen rondlopen. Het grootste deel zijn normale mensen, doen hun werk, zijn doorgaans correct en vriendelijk. Dan heb je de lamme goedzakken, die altijd alles door de vingers zien of gewoon zo weinig mogelijk willen werken. Die je zo aankijken ‘al gezien zeker’, en dus geen aanstalten maken om je ticket of abo te controleren terwijl je bij wijze van spreken nog met je jas aan zit uit te hijgen van naar de trein te sprinten en je ticket dus onmogelijk ‘al gezien’ kán zijn.
  En dan, dan heb je de categorie dienstkloppers, klootzakken, sadisten, die er genoegen in scheppen om alles zeer letterlijk volgens het boekje te doen en er niet voor terugdeinzen een trein bomvol mensen een kwartier op te houden als zij dat nodig vinden. ’t Is maar een minderheid, maar die verpesten het wel serieus…

 12. Ik heb even mijn naam hier anoniem gescheven. Ik ben zelf treinbegeleidster bij de NMBS.
  De regel is, wanneer iemand zijn abonnement maar 1 dag vervallen is, dat je dat kan regelen.
  Vanaf 2 dagen is dat niet meer mogelijk.
  Doorgaans vraag ik aan de mensen om snel hun abonnement in orde te maken.
  Als je kan bewijzen dat je abonnement in orde was, zou ik je zaak doorgeven aan de klantendienst.
  Ik ben bijna zeker dat je klacht gegrond is.
  Je kan gratis je brief verzenden aan de klantendienst door die af te geven in eender welk station.
  Je kan zelf een bewijs van afgifte vragen.
  Maak voor de zekerheid wel kopies van al je documenten.

  Moest je toch geen gehoor krijgen van de klantendienst, dan moet je zeker overwegen je zaak aanhorig te maken bij de ombudsman. Die neemt doorgaans dossiers goed ter harte.

  Ik zou me graag voor mijn collega willen verontschuldigen. In feite jammer want de meeste van de collega’s waar ik moet mee samen werken zijn vaak wel soepel of correct.

 13. Spijtig dat je hier nergens het milieu-aspect leest in de boodschap om Koning auto te verkiezen boven het openbaar vervoer om bijv. te pendelen. Om te pendelen is het openbaar vervoer, afh. van bestemming natuurlijk, meestal héél geschikt. En dat er hier en daar een nadeel is, dat neem je er maar bij. Het is het beste voor onze leefomgeving. En dat is het belangrijktse van al. Veel groter dan het eigenbelang zoals flexibeler en vertrekken als enige in 1,5 ton staal wanneer je maar wil.

  Ik sta versteld van het verhaal van dhr. Michel. Ik maak de bedenking dat het wel logisch is dat het de dag zelf nog niet in het systeem zat. Immers, de treinbegeleider moet z’n gegevens nog overdragen in z’n depot. Maar de dag nadien had het misschien wel nog opgelost kunnen worden. Waarom is er dan ook twee weken gewacht?

  M.v.g.

 14. Ik hoef niet overtuigd te worden van het openbaar vervoer. Ik pendel al jaren, met veel plezier, en ik neem er alle mogelijke ongemakken graag bij.

  Dat is niet de kwestie.

  Wat er aan de orde is, is dat de beste klanten het slechtst behandeld worden.

  Versteld van mijn verhaal? Hoezo? Ongeloofwaardig of zo, dat een treinbegeleider op een paar minuten van de eindbestemming het nodig vindt om een hele papiermolen in gang te steken voor iemand die overduidelijk geen kwade bedoelingen heeft?

  De treinbegeleider staat volgens mij trouwens draadloos in verbinding met de centrale.

  En waarom er twee weken gewacht is? Lees misschien wat ik schreef, ik was ruim op tijd maar men vond mijn dossier niet terug. En ja, dan zijn er een paar dagen overgegaan, inderdaad.

 15. @ de twee bovenstaande reacties

  Wij synchroniseren twee keer per dag. Dit bij aanvang en einde van de dienst.
  Dat betekent dat die C170 (de rolletjes in jouw verhaal) pas doorgestuurd worden naar een centrale computer op dat moment.
  Geen idee hoe snel dan de overdracht naar het systeem van de loketten gaat.
  Je hoeft ook niet naar een loket als je gewoon betaalt. Er staat een overschrijvingsnummer op.
  In jouw geval moest je je strookje tonen, dus kon het niet anders.

 16. Wel, kijk: precies.

  Een beetje sympathieke treinbegeleider had mij horen zeggen dat ik binnen een minuut of vijf mijn nieuw abonnement zou kopen, zou geweten hebben dat het geen zin had om nu met dat papier naar het loket te gaan, en zou het zo gelaten hebben.

  Of zou me tenminste gewaarschuwd hebben dat het geen zin had om vanavond nog te gaan.

  Ik heb dus helemaal niets tegen de NMBS of treinbegeleiders in het algemeen, het zijn ook maar mensen die hun werk moeten doen, maar die ene mens heeft het dus wel verpest voor al die collega’s die hun werk goed deden.

  Bah.

 17. hallo

  wat ik schreef over afweging openbaar vervoer ging over een paar reacties hoger: mensen die hun auto voortaan namen… vind ik verkeerd gedacht gewoon voor eigen gemak tenzij je er echt een goede reden voor hebt natuurlijk, maar niet omdat het een ietsie pietsie langer duurt sommige bestemmingen natuurlijk niet goed te bereiken…

  ik vind ook niet dat een treinbegeleider zich altijd moet laten gelden, da’s beetje machtsvertoon zelfde met sommige agenten dat ligt in karakter van die mensen de ene is vriendelijk, behulpzaam en correct, de andere moet z’n macht tonen zo een had je dus duidelijk vast

  maar ik blijf erbij dat je er misschien beter had aan gedaan de dag nadien al terug te keren en geen 2 weken te wachten
  het is normaal dat dit wanneer jij van uw trein stapt nog niet in het netwerk te vinden is gezien er nog niet gesynchroniseerd is
  men staat immers niet in real time in verbinding !!

  ik wil uw post niet afbreken, je hebt groot gelijk om dit hier neergeschreven te hebben, alleen, als je iemand hebt die op de puntjes let, en gezien uw abonnement idd. verlopen was, kan je daar niet veel tegen inbrengen en draai je best met de papiermolen mee
  misschien een jaarlijkse reminder in uw agenda zetten, 10 dagen opvoorhand… 🙂

  m.v.g.

 18. @ Walio

  Ik ben ook overtuigd dat het openbaar vervoer het allerbeste is voor het milieu. Maar het moet wel mogelijk blijven. Laat ons eerlijk zijn: meestal doe je er niet ‘ietsie pietsie’ langer over.

  Ik heb drie jaar gependeld tussen Brussel en Gent. Het eerste jaar (Gent – Anderlecht) was ik 1u30min onderweg, enkele reis. Met de wagen was ik op 45 min. op het werk. Op een week tijd zijn dat een heleboel gewonnen uren.

  Het tweede jaar pendelde ik samen met mijn lief naar Brussel (Koekelberg). Het traject met de auto (incl. file) of met de trein duurde van deur tot deur ongeveer even lang (ok, met de auto slechts ietsie pietsie sneller). Zonder alle vertragingen gerekend. En tijdens de schoolvakanties uiteraard stukken sneller met de wagen. Alles verrekend kwam de prijs met de auto of met de trein bijna op hetzelfde neer. Het verschil: we zaten gezellig naast elkaar, konden op het gemak ontbijten en naar de radio luisteren (en meezingen). Altijd zitplaats, niet samengepropt met andere al dan niet slechtgezinde medereizigers ergens in een tussencompartiment.

  Ondertussen werk ik godzijdank in Gent en hoef ik hopelijk nooit meer te pendelen.

  Ik kan de mensen hierboven wel begrijpen die kiezen voor hun auto: je hebt op z’n minst een zitplaats, en ondanks de files weet je waar je aan toe bent. En aangezien niet elke werkgever je abonnement (volledig) terugbetaalt, kan reizen met de trein al eens duur uitkomen.

 19. Ik hou het hierbij. Ik wou u enkel de procedure uitleggen en had u mijn eerste post gelezen, dan had u dat moeten weten.
  U bent duidelijk kwaad en niet tot rede vatbaar.

  Jammer ! Dit was dure pure tijdverspilling.

 20. @Maud: ik pendel al 10 jaar tussen Gent en Brussel en Gent en Mortsel en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om dat met de auto te doen. Gent-Brussel (meer bepaald het Meiserplein) duurt 1 uur. Met de auto iets minder. Maar als ik rijd met de auto kan ik niet werken. Keuze snel gemaakt. Gent-Mortsel: idem. Ook daar de keuze snel gemaakt. Slechts heel zelden heb ik geen zitplaats en van slechtgezinde medereizigers heb ik vrijwel geen last (de occasionele stinkerd buiten beschouwing gelaten). Waar ik wel last van heb zijn onbekwame en onbeleefde autobestuurders die rondrijden met het principe “après moi le déluge”.

 21. Grote organisatie/veel personeel/veel regeltjes

  Ik kan eigenlijk niét boos zijn op de NMBS want ik heb nog nooit écht een incident zoals het uwe meegemaakt.

  Bullenbakken die er op uit zijn ne mens een kloot af te trekken, die ken ik wel, helaas. Ik denk dat ge er zo een paar tegengekomen zijt..

 22. De NMBS is net zo’n log, gammel en inefficiënt gestructureerd apparaat als haar treinstellen. Ik vraag me af wanneer iemand bij de NMBS zélf dat eindelijk gaat inzien. Ik heb alleszins net rijlessen genomen, want in de laatste twee jaar ben ik haast NOOIT op tijd geweest met de trein. Bovendien is het pokkeduur en zijn de werknemers er zo ontevreden dat ze het op de reizigers – toch hun klanten! – uitwerken. Het meest onprofessionele bedrijf van België, noem ik dat. En dat terwijl een publieke dienst zou moeten worden verleend.

 23. Het is nog steeds jammer dat niemand het heeft over de milieu-impact van het autorijden. Dit speelt ook mee in de keuze van een vervoermiddel, naar mijn mening. Echter, niemand denkt hier zo over blijkbaar.

  Is dit niet de allerbelangrijkste reden om voor het openbaar vervoer te kiezen?

 24. Ik heb gisteren mijn campus kaart ingevuld met een vulpen, simpelweg omdat het de enige pen was in mijn handtas. Het gaat hier over een rit van Leuven naar Antwerpen dat me 84 cent kost. Een trein die ik reeds een jaar en half neem en het nog niet vaak heb meegemaakt dat er geen conducteur langskomt. Toen hij mijn kaart nam om te stempelen wees hij mij erop dat er met uitwisbare inkt geschreven werd, vervolgens las hij op een arrogante manier de regelementen van de campus kaart voor. Hij drukte een ticket af en vroeg me 18,30€ te betalen, zonder meer uitleg. Die had ik niet op zak waarna hij mijn identiteitskaart opvroeg en gegevens begon in te geven in zijn computer. Hij overhandigde mij een papier waar ik de getallen 66,30€ op zag en onregelmatigheid: niet verwittigd. Die moest ik binnen de 14 dagen betalen en anders zou ik de procedure kosten ook moeten betalen. Terwijl ik nader uitleg vroeg wandelde de conducteur rustig verder.

  Nu vraag ik mij af hoe het van 18,30€ naar 66,30€ is gegaan? Wat zijn de normale cijfers voor een boete? Heeft hij meer gevraagd omdat hij me niet kon hebben? Is er iets dat ik hieraan kan doen?

 25. Francesca

  De 18,30is de ritprijs + 12,50
  Omdat je niet betaalde wordt dat dan ritprijs plus 60 euro (als je ouder bent dan 18 jaar, anders was het 30 euro)

  Als je geen andere balpen bij hebt, vraag je dat gewoon aan een medereiziger. Je gaat me toch niet zeggen dat je alleen op de trein zat en er niemand een stylo had ?!

 26. Ja dat klopt, er zullen wel voldoende balpennen zijn geweest, maar ik heb daar nu eenmaal niet bij stilgestaan. Ik heb het nog niet vaak meegemaakt dat er geen conducteur mijn kaart heeft afgestempeld, enkel als de trein overvol zat of is een keer dat we 5 minuten na vertrek 2 uur moesten stilstaan aangezien er voor ons een trein in panne stond, toen zijn ze ook niet langsgekomen.
  Wat ik wil zeggen is: het maakt toch niet uit met wat voor pen ik het invul, uitwissen heeft toch geen zin. En wat zou ik er trouwens bij winnen? 84 cent? Dat is bijna de helft van wat een rit met de tram zou kosten binnen Antwerpen.
  De verhoging van 12,50€ naar 60€ vind ik ook bizar. Ik had slechts 10€ bij en met een bankkaart zal moeilijk gaan he. Dat is dan maar pech voor mij zeker.
  Ik leg me erbij neer, aangezien er wel mensen zullen zijn die het met opzet doen en er werkelijk de NMBS mee afzuipen kunnen ze ook niets anders doen dan iedereen gelijk voor de wet behandelen. Ik denk dat ik gehoopt had op enige begrip op het moment zelf. Het waren ook mijn intenties niet, daarom dat het zo moeilijk is voor mij om te begrijpen, omdat ik niet het gevoel had dat ik iets fout deed. Nu weet ik tenminste dat ik dat nietmeer moet doen :-), daar dient een straf tenslotte voor? Maar een waarschuwing had voldoende geweest.

 27. Ik bevond me vandaag in een surrealistische situatie. De trein van 8u18 van Wezemaal naar Leuven zat zoals gewoonlijk overvol, waarna m’n vriendin en ik besloten ons in de warme, zachte zetels van eerste klasse te zetten (er van uitgaande dat dit toegelaten is wanneer er geen plaats meer is in 2de klasse). Na een vijftal minuten (de rit duurt maar acht minuten) komt de conducteur langs en vraagt me om m’n vervoersbewijs, wat ik zoals gewoonlijk al klaar had liggen. “Ja, ik zal je een klasseboete (of iets dergelijks, hij gebruikte een andere term) moeten geven. Ik hoop dat u niet moeilijk gaat doen.” (serieus: what the fuck? ik had nog geen woord gezegd) en hij begint vanalles op zijn computer in te geven. Uiteraard was ik even in de war en vroeg om meer uitleg. Voor de conducteur me kon antwoorden tikte Jean (iemand die ik toevallig ook ken) de conducteur op z’n schouder en zei droogweg: “Excuseer meneer, maar de deur staat nog open.” (zie boven, we waren al 5 minuten onderweg). De conducteur – duidelijk met het verkeerde been uit bed gestapt – zegt me in de vlucht dat ik deze keer geluk heb en haast zich vervolgens naar de noodrem, gevolgd door een bruusk halt houden van de trein. Na enkele minuten is het vehikel gerepareerd en kunnen we terug vertrekken. Voor de zekerheid hebben we ons daarna naar 2de klasse begeven maar daar was er eerder sprake van sardientjes in blik dan van betalende reizigers in een trein (ook het gangpad stond overvol) dus hebben we de rest van onze reis maar rechtstaand in eerste klasse doorgebracht. Tot daar het, weliswaar uitgebreid, verhaal. Mijn eerste reactie was er uiteraard één van opluchting omdat ik de boete ontlopen had (op een uiterst vreemde manier!) maar achteraf gezien geraakte ik behoorlijk “over mijn toeren”. Dit was namelijk niet de eerste keer dat de trein overvol zat en ik was al blij dat ik op kon stappen (waar me in het verleden al enkele malen de toegang tot de trein geweigerd werd wegens overbevolking, dit is voor mij niet zo’n groot probleem omdat ik student ben maar voor de overige 50 mensen op het perron wel). En dan nog maar te zwijgen over de defecte deur (ook in dit hokje stonden mensen). Dat ik zonder comfort moet reizen, daar kan ik nog net mee leven, maar dan is veiligheid toch wel het minste wat ze me kunnen garanderen. Soit, ik voel me al een stuk beter nu ik het van me af heb kunnen schrijven (en het blijft een “leuk” verhaal om te vertellen natuurlijk).

 28. Gelieve er rekening mee te houden dat u betaald om van A naar B te rijden en niet per se voor een zitplaats. Het is de treinbegeleider die beslist of eerste al dan niet gedeklasseerd wordt. De reiziger mag zich niet uit eigen initiatief in eerste bevinden.

  Had u geen andere titel voor uw blog kunnen vinden? Zo’n negatieve houding…

  Wouter

 29. @Wouter: Waarom betaal je dan wel voor een “2e klas” ticket, en niet gewoon voor “een ticket van A naar B”? Daarmee maak je meteen duidelijk dat je wel betaalt voor een bepaald type ZIT-plaats (1e of 2e klas).

  Dat hebben ze zelfs in India al door, waar je dan tenminste minder betaalt voor een staanplaats, en halve prijs om op ’t dak mee te rijden van A naar B – primitief, maar tenminste rechtvaardig, en commerciëel te verantwoorden.

  Betalen voor een 2e klas zitplaats, en uiteindelijk moeten staan, doesn’t make sense at all!

 30. Zoals ik reeds zei: zonder comfort reizen, daar kan ik mee leven (het is tenslotte maar enkele minuten). Maar als ik betaal om van A naar B te gaan, zou ik ook graag effectief van A tot in B geraken. Een half uur in de vrieskou staan wachten op de volgende trein, is not how i like to spend my early mornings. Gelukkig is het binnenkort blok en hoef ik weer enkele weken geen trein te zien 😀 (kwestie van het positief te bekijken).

  (Denk dat de naam van de blog de mate van verwondering en ergernis verwoord, “drommelse NMBS” komt nu eenmaal iets minder sterk over)

 31. Mijn vriend, een treinbegeleider, is zonet door de NMBS tot twee maanden zonder LOON geschorst. De reden: Imagobesmeurende mail aan de pers (wat niet waar is trouwens, artikel is nooit verschenen en was ook niet de bedoeling) en aan dhr. Regeringscommissaris. De Nmbs kon het blijkbaar niet aan dat hij hun “gefoefel” beu was. Ze doen immers niks voor de treinreizigers en zijn alleen bezig met hun eigen “postjes”. Hij had ondermeer aangeklaagd dat “men” een speciale directeurspost had gecreëerd met eigen auto en chauffeur (op kosten van de belastingsbetaler) voor een TOP vakbondsman en dat hij ook nog zijn vriendin (een opsteller), baas had gemaakt van zo’n 3800 personeelsleden… Dat is de NMBS! Rechten, ja begin maar Raad Van State … Maar we gaan door!

 32. fuck the nmbs…
  altijd maar te laat…gevolg…aansluiting met de fucking De Lijn missen.
  Zeker 3x in de week een uur wachten op de volgende bus…snel rijbewijs halen en weg met het openbaar vervoer…hoe meer negatieve reacties…hoe meer het ons maar kost… :-s

 33. Terwijl ik al rennend ,van perron,naar perron,moest lopen,om toch nog mijn volgende trein te halen,liep ik toch vlug maar de controleur,die klaar stond om ieder moment,zijn fluitsignaal,te laten horen.Om zeker te zijn.dat het wel mijn juiste trein is,liet ik hem bevestigen,dat de trein,toch degelijk in Deinze,stopt.Jazeker,kreeg ik als antwoord,en toen,in Deinze,stopte de trein wel degelijk,het enige probleem was,dat de treindeuren niet geopend werden en de treinbestuurder,mij via de controleur,liet weten,dat hij door technische omstandigheden,passagiers niet kon laten uitstappen,omdat het op zijn eigen risico was. Na zowat een kwartier,wachten,mocht ik en twee studenten,uiteindelijk toch uitstappen en mijn lijnbus,eentje per uur,die was al weg,natuurlijk.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.