Fucking NMBS, vervolg

Vandaag waren er een paar reacties op iets dat ik een tijd geleden gepost had, over de NMBS.

Dat deed me eraan denken dat ik eigenlijk nooit iets had gezegd over de afloop.

Samenvatting: abonnement vergeten een paar dagen voor het verloopt, de week erna “betrapt” in de trein, één dag nadat mijn abonnement verlopen was, en vijf minuten vóór ik het toch zou hernieuwd hebben.

Kommaneuker van dienst weigert te geloven dat ik écht wel mijn jaarabonnement zou hernieuwen, zoals ik al een eeuwigheid deed, aantoonbaar, met een hele stapel abonnementen in mijn portefeuille ten bewijze.

Naar het loket in Gent-Dampoort, bediende van dienst vindt mijn dossier niet. Er gaan een paar dagen over, de week erna sta ik weer aan het loket, en ik ben één dag te laat voor het oorspronkelijk “abonnement vergeten”-vergrijp: veertien euro negentig boete.

Ik ben naar huis gegaan en ik heb een zeer beleefde brief naar de NMBS gestuurd. Waar ik het hele verhaal uitleg. Dat ik het niet zitten om dat te betalen: ik word behandeld als een crimineel, terwijl ik bijvoorbeeld elke dag mensen hun Go-Pass-of-hoe-heet-dat-tegenwoordig op het allerlaatste moment zie invullen en alleen als er een controleur langskomt. Ja, het ene is geen excuus voor het andere, maar ik vind dat ze voor een iemand die al jaren een trouwe klant is, een béétje moeite kunnen doen. En dat het eigenlijk allemaal op een zeer zeer strikte en onflexibele conducteur terug te brengen is, in combinatie met een IT-probleem dat mijn “dossier”, wat dat ook moge geweest zijn, niet te vinden was.

Niets meer van gehoord. Geen accusé de réception of niets.

Maanden gaan voorbij.

De NMBS leek mij vergeten.

Tot ik ergens in mei of zo een brief in mijn bus kreeg dat er een deurwaarder aan mijn deur zou staan als ik niet binnen X dagen meer dan tweehonderd euro zou betalen.

Ik heb ze betaald. Wat moest ik doen? Een advokaat aanspreken?

Fucking klootzakken van de NMBS. Klantvriendelijkheid my arse.

Doe mee met de conversatie

35 reacties

 1. Dan is dat zo gierig dat men prefereert te reizen op kosten van de maatschappij en dan durft men nog stennis maken omdat men een flutboete van noppes, omdat men niet in regel was, moet betalen.

  Eerlijk gezegd ik vind het hoog tijd geworden dat al die openbaar vervoer profiteurs eindelijk eens gaan opdraaien voor al hun eigen kosten.

  Hoe is het toch mogelijk dat men zo durft te reageren tegen diensten die andere voor hen betalen.

 2. Da’s een beetje gelijk (met de nadruk op “een beetje”) al mijn snelheidsboetes terwijl ik feitelijk nog NIEMAND overhoop gereden heb. En denkt ge dat ze dat geld gebruiken om accidenten te voorkomen (ik zeg maar wat, door een betere verkeersstroming te organiseren)?

  Veel geld dat we kwijt zijn, pure geldklopperij ja!

 3. Jezus, iemand die zonder abonnement rijden vergelijkt met te snel rijden.

  Dat is zoals die keer dat ik geen kleingeld had voor de bus hetzelfde is als die keer dat ik zonder licht reed met de fiets. En dat ik ook mag oversteken waar geen zebrapad is zolang er mensen zijn die een halte zwartrijden op de tram.

 4. Het is godgeklaagd, ik had de boete echt niet betaald…protest protest!! met borden naar brussel!

  en maar vertraging maken ondertussen grrrr had er vandaag ook weer van, deze morgen een half uur en deze avond joechei nog eens een half uur! leve Murakami, des te meer lees ik hem 🙂

 5. Moh. Zaten wij op dezelfde trein?

  Vanmorgen: dames en heren sorry maar de trein staat stil wegens een probleem aan de remmen.

  En vanavond: eerst een kwartier te laat wegens problemen aan de lokomotief, en dan nog eens een half uur in de buurt van Anderlecht stil gestaan om onbekende reden.

  Tss.

 6. jep michel wij zaten zeker weten op dezelfde trein vanavond 🙂

  ik denk dat ik je trouwens vorige week ook gezien heb op de trein, kindle in de hand 😉

 7. Toch zwaar erover, voor zo’n pruts dreigen met een deurwaarder. Enkele jaren geleden heb ik het ook eens aan de stok gehad met een chauffeur van de Lijn. Toen ook een brief geschreven aan de Lijn en er verder nooit meer iets van gehoord.

 8. Als het de NMBS niet was, zou ik zonder twijfel voor hen partij kiezen. Wie de regels niet naleeft, draait daarvoor op, punt. Dat dit vooral op de kap van trouwe klanten gebeurt, is inderdaad allesbehalve rechtvaardig, maar: two wrongs don’t make a right.

  Los daarvan: de NMBS is een gênante bedoening en verdient uw/mijn/ons geld niet. Ik zou net zo goed weigeren te betalen.

 9. Welja, dat was dus de teneur van mijn brief. Maar dan heel vriendelijk aangebracht: dat ik het begrijp dat het de schuld niet is van de personen op het terrein, dat ik weet dat naar de letter ik geen gelijk heb, maar dat het een mooie geste zou zijn naar een trouwe klant, die al jaren zonder morren vertragingen, afgeschafte treinen, volgepropte wagons etc. ondergaat.

  Neen dus.

 10. Dom maar waar: meestal werkt het best door de boete te betalen, alle gegevens in een brief naar de Ombudsman van de NMBS te zetten met een omstandige uitleg. Zekerheid dat je je boete terugkrijgt is er niet, soms dus wel, maar in elk geval worden er geen verdere kosten gemaakt en doorgerekend van incasso-bureaus en deurwaarders. Jammer.

 11. Ik volg Tim met zijn stelling dat 2 wrongs geen right maken, maar gezien al de problemen die reizigers DAGELIJKS met de NMBS ondergaan, vind ik ook wel dat ze mensen die uiteindelijk blijven betalen voor een crappy service en dit al jaren aan een stuk doen, toch wel een beetje “slack” mogen geven… want als ook die mensen op zoek gaan naar een alternatief, dan kunnen hun rechtvaardige vakbonden met rede gaan staken, want dan zal het niet lang duren voor ze het boeltje op slot doen en volledig privatiseren met alle gevolgen voor hen vandien: jobverlies, lagere lonen, gedaan met ambtenarij-praktijken,…

  In feite, hoe langer ik er over nadenk… privatiseren die handel! Vanaf dan is de maatstaf puur het aantal reizigers en hun geld en hoe minder goede service, hoe minder reizigers en dus hoe minder geld, en DAN zullen ze er wel iets aan doen.

  Of niet… *zucht*

 12. Bestaat er niet zoiets als een bond van Bus Tram en Treinreizigers? Weetwel, die mannen die de verontwaardigde stem mogen verpersoonlijken als er gestaakt wordt.

  Kunnen die niet wat druk zetten?

 13. Beter dat de trein stilstaat wegens een probleem aan de remmen, dan dat hij niet kan stoppen wegens een probleem aan de remmen, nee?

  En misschien kan dit een troost wezen voor alle treinreizigers: jullie kunnen met de hand op het hart zeggen dat jullie daadwerkelijk iets aan de CO2-uitstoot doen 🙂

 14. wtf?
  Je abonnement was niet meer geldig, dus was je aan’t zwartrijden. Zo simpel is het. Dan betaal je gewoon de boete.
  En ja, er zijn meer problemen bij de nmbs…

 15. Ja, inderdaad. Mijn abonnement was één dag niet meer geldig, en ik had een zák vol abonnementen die allemaal netjes na elkaar vernieuwd waren.

  Mijn abonnement heb ik trouwens, zoals dat hoort, retroactief verlengd vanaf de ochtend in plaats vanaf de avond.

  Maar dit is inderdaad precies de houding die de mensen het bloed vanonder de nagels haalt. De letter van de wet volgen totterdood. Als iedereen dat zou doen, valt het land stil — ‘t is niet voor niets dat stiptheidsstakingen werken.

  En het gaat hier niét om een kilometer per uur te snel rijden op de weg, het gaat om een paar uur te laat een jaarabonnement verlengen.

  Terwijl diezelfde conducteur ongetwijfeld tijdens diezelfde treinrit tien studenten in de verte hun rittenkaart had zien invullen terwijl ze al op de trein zaten. Dát wordt oogluikend toegestaan, maar dít niet.

  Normale mensen behandelen andere mensen zo niet. Laat staan als het hun klanten zijn. Laat staan als het hun trouwe klanten zijn.

  En zoals ik al zei: het is lang niet elke conducteur of treinbegeleider die dat doet, maar die ene heeft het wel verkloot voor zijn collega’s.

  Maar wat mij dan nog het meest van al stoort — de onvriendelijke conducteur of treinbegeleider in kwestie en de norse dame achter loket in kwestie doen óók maar hun werk — is dat ik niet het minste antwoord heb gekregen op mijn brief naar de NMBS. Ik vermoéd dat ze me opzoeken in hun computer, merken dat ik al jaren abonnement na abonnement vernieuw, en daar dan meteen aan verbinden “trouwe klant. zal toch nooit weggaan. geen moeite voor doen”.

 16. jammer dat je niet op de conducteur gebotst bent, die ik vorige week op de trein had. Nipt de trein gehaald, Rail Pass vergeten invullen (geloof me vrij: op een traject Hasselt-Gent kun je het je niet permitteren om die niet in te vullen) en een bijzonder begripvolle conducteur. Het kan dus gelukkig ook anders. Maar ik deel je verontwaardiging voor 100 %.

 17. Ik vraag het me ook vaak af:

  Ik vul mijn RailFlex-kaartje ook maar in op de trein, omdat ik wel gek zal wezen en me de vingers blauw schrijven als ik twee uur naar Leuven spoor voor mijn werk, een traject waar ik altijd minstens drie keer word gecontroleerd. En mijn werkgever betaalt mijn abonnement, dus wat voor baat zou ik er bij hebben het niet in te vullen.

  Het mag wellicht niet, het pas op de trein invullen. Maar of ik aan een nors sujet verkocht krijg dat het op die halve minuut (op een traject van twee uur) echt niet aankomt, is een heel andere vraag.

 18. Hehe, nog iemand zonder rijbewijs. Tijdje terug in de krant nog gezien dat een conducteur je niet kan verplichten te betalen. In dergelijk geval wordt de politie er schijnbaar bijgehaald en die doen vervolgens niks. Of toch niets met boete tot gevolg. Heel veel gedoe natuurlijk, maar dat indachtig zou ik de volgende keer (indien de situatie zich nog zou voordoen natuurlijk) ook eens een beetje vervelend doen bij controle.

 19. Misschien ben ik hier de enige dwaas… maar is er in de reglementen van de NMBS geen regel die stelt dat je, zolang je het abonnement op die 1ste dag na vervaldatum verlengt, je wel nog in regel bent?

 20. Ja hoor, inderdaad.
  Daarvoor heb ik dan ook geen boete gekregen.

  Ik heb een boete gekregen omdat ik een paar dagen ervoor mijn abonnement niet mee had, en dat dat eerst wegens technische weetikveel niet in orde kon gemaakt worden, en dat ik dan één dag te lang gewacht heb om het te “regulariseren”.

 21. vnv 45 minuten vertraging wegens geen machinist waarop we in sint pieters plots moesten overstappen voor een trein die normaal naar antwerpen (!) zou gaan. Chaos, chaos zeg ik u 😀

 22. Ikea, Belgacom, NMBS, Telenet: te groot om structureel klantvriendelijk te zijn. Het hangt ervan af of een kritisch nadenkend inividu je klachtenbrief leest, anders overheerst de 21e eeuwse parapluwet: “de procedure volgen”.

 23. Ik vul mijn railflex ook pas in als ik op de trein zit. Immers, zolang ik niet op de trein zit is er geen enkele garantie dat ik die dag op een trein ga zitten in de richting die ik nodig heb…
  Kan zijn dat het misschien tegen de regels is, maar that’s a principle for you.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.