Barbaren

Bon, zó lang heeft dat dus geduurd. Nauwelijks een dag en een onverlaat met een GSM heeft zijn eigen home video van de executie van Saddam Hoessein op het internet gegooid. Web twee punt nul, met het accent op de nul–en o zoete ironie dat ik er vrolijk aan meedoe:

Een verwarde oude man wordt doodgedaan door een straatbende. En niemand reageert. We mogen er collectief fier op zijn.

De doodstraf, zó een gemak dat dat is! Een paar dozijn overduidelijke doden, schijnproces op een drafje, hopla de strop, en geen vervelende vragen meer naar al de andere gebeurtenissen tijdens die bijna-vierentwintig jaar Saddam.

De beelden van Rumsfeld die handjeschud deed met Saddam gingen de wereld rond. Oooh, stoute neocons! Maar ‘t is niet alsof België ook niet vrolijk meegedaan heeft en vrolijk het hoofd afgewend heeft toen Irak nog een maatje van het Westen was.

Saddam wou een atoombom? Boehler Edelstahl en Sebatra konden helpen. Chemische wapens? Geen probleem, de Belgische vestigingen van NU Kraft Mercantile en Phillips Petroleum hebben de nodige know-how. (Middel)lange-afstandsraketten? Poudries Réunies Belges en Space Research Corp. zijn uw vriend. En voor de goeie ouwe conventionele wapens deed pakweg het Oudenaardse OIP Instrubel goede zaken met het Baat-regime.

Lang geleden uiteraard, en nu zou het niet maer gebeuren, natuurlijk. En het zijn maar bedrijven, het is niet de regering of zo. Jazeker. Collectief gewetengesus alom.

En ach, de doodstraf. Wat zouden wij verwachten dat Europa zou protesteren, als in de Verenigde Staten jaarlijks tientallen mensen geëxecuteerd worden? En ‘t is toch niet alsof wij het voor het zeggen hebben, daar in Irak, toch? Het zijn die mannen zelf die dat zo wilden, toch?

Jazeker. Welkom in de 21ste eeuw. Goed bezig. De strop en de GSM.

18 reacties op “Barbaren”

  1. Over zijn laatste woorden is er naar het schijnt nogal wat twijfel. Was het nu “down with Persians”, “God is great” of “Muqtada al-Sadr”?

    Ach, misschien is het allemaal doorgestoken kaart om de bevolking te paaien, en zit Saddam ondertussen lekker in het buitenland zijn laatste jaren te verdoen. Erg onwaarschijnlijk, maar niet helemaal uitgesloten. Conspiracy theories, gotta love ’em…

  2. Uiteraard, hij zit met Fidel op Cuba sigarenrokend een raid op Washington te beramen.

    Eerlijk: het filmpje tonen onder het mom van ironie vind ik een flauw excuus. Wie het persé wou zien, had het wel gevonden.

  3. Wat is daar nu wereldschokkend aan?

    Zolang Saddam met Iran in oorlog was werd hij gesteund, de moment dat hij daarmee stopte was de zogenaamde vriendschap gedaan.

    Een beetje gelijk met Stalin.

    Nog een geluk dat we de ganse koude oorlog niet van dat gezever hebben moeten horen:

    “Ja maar, om tegen Hitler te vechten waren de communisten wel goed hé!”

    Voorts nog een goed uiteinde gewenst.

  4. Bij de dood is iedere mens goed. Maar was Saddam wel een mens, of een beest? Kurden en Shiiten met gifgas uitmoorden mag een staatshoofd als Saddam wel. Ik ben tegen de doodstraf, maar wat wil je in een land als Irak. Hij is berecht in zijn eiegen land. Men heeft er gewoon snel komaf willen mee maken. De Amerikanen hebben hierin een een niet zo fraaie rol gespeeld. Trouwens: over hun aandeel in de dood van honderdduizenden onschuldige Irakese burgers wordt niet gerept!
    Het heeft ondertussen reeds 3000 Amerikaanse levens gekoot, voordat Saddam aan het strop hangt. Dus gaan we niet zagen over het leven van Saddam. Dat in “2007” de doodstraf overal mag afgeschaft worden, en dat er nergens geen oorlog meer zal zijn. Sweet dreams

  5. @dof: whatever. 🙂

    @vince: dus de finaliteit van de tweede golfoorlog was Saddam aan de strop krijgen? Uh huh. Pull the other one, it has bells on.

    En “dus” gaan we niet zagen om het leven van Saddam? Gemakkelijk. Mijn gedacht was dat een vitaal onderdeel van beschaving was,dat “we” ons niet verlagen tot “hun” niveau.

    Als Saddam de doodstraf verdient, verdient Kissinger die dan ook? Of “Bomber” Harris in de tijd, en bij uitbreiding Chruchill? Moreel relativisme, een schone zaak.

  6. Beste M, blijkbaar ben je niet op de hoogte van de betekenis van moreel relativisme.

    Relatief is het antoniem van absoluut.

    Absoluut als in: er is een absoluut verschil tussen iemand die dood gaat wegens een bom op zijn kop krijgen wegens te dicht tegen de wapenfabriek wonen, en iemand die doodgaat omdat hij levend begraven wordt.

    Het zijn de relativisten die van mening zijn dat sommigen oorlog voeren door bommen op wapenfabrieken te gooien, en anderen door tegenstanders levend te begraven, en wie zijn wij om onze manier van oorlog voeren superieur te achten?

  7. Beste dof, wat doet u besluiten dat ik niet op de hoogte zou zijn van de betekenis van moreel relativisme?

    Och, en weet ge wat… polemieken op 1 januari? I thought not.
    Vrede op aarde en ik heb geen zin om na te denken tot morgen, want dan word ik er weer voor betaald.

  8. Ik ben tegen polemieken op 1 januari! Doch wens ik mij als 1 vrouw achter Michel te scharen! En in 1 beweging zijn dierbaren en hemzelf het beste te wensen voor 2007, alweer een jaar vol moreel en andere relativisme!

  9. @ Michel, Wat Bush Senior niet kon, of niet wilde? Wie zal het zeggen. Heeft Bush Junior wel gedaan. Saddam aan het strop. Hij hangt er natuurlijk niet om de dode Kurden, waar iedereen zich niet voor omdraaide. Maar omdat hij oorlogje wilde voeren tegen het volk dat de vrijheid in de wereld aan het verspreiden is.
    Hij is dood, al twijfelen sommige eraan..
    En de manier waarop, is de manier waarop hij zijn eigen volk, en zelfs familie vermoorde. Het is een onaanvaarbare manier, daar ben ik het mee eens. Maar waren de Amerikanen er niet met eens? Dacht van wel.

    En als Belgische bedrijven vroeger en (zelfs nu nog) uitvoeren naar landen die in oorlog leven…Laten we nog eens op straat komen…Komaan zeg
    Er is toch niemand meer die er aan denkt dat het materiaal voor de zelfmoord aanslagen in Irak, uit Irak zelf komt. Wie is de grootste wapenleverancier in de Wereld?

  10. Pingback: verboden te lezen

Reacties zijn gesloten.