CS3 (iii)

Righty-ho. Trug. Printen dus, zover zat ik.

Het is meteen mogelijk om in het printvenster het beeld te schalen en te verplaatsen op de pagina, wat me een groot gemak lijkt:

Cs3_print

Panorama’s maken, foto’s aan mekaar plakken en dergelijke lukt nu sneller, met twee functies die er in het edit-menu bijgekomen zijn: auto-align layers en auto-blend layers. Gegeven een aantal foto’s…

Aula

Drie menu-opties verder geeft dat dit. Leuk. Niet beter dan pakweg wat ik anders zou gebruiken voor panorama’s, maar wel handig om snel een paar beelden aan mekaar te plakken.

Bij Preferences zit er een nieuw onderdeel: performance. Ik dacht dat al die dingen er al in zaten, maar een gemak dat ze bij elkaar staan:

Cs3_perf

Curves zijn ernstig aangepakt, en kan er de vinger niet op leggen, maar ze zijn een plezier om mee te werken tegenwoordig.

Cs3_curves

Brightness/contrast is getweaked—het origineel algoritme is nog beschikbaar, maar de nieuwe versie een eind subtieler en in het algemeen nuttiger voor foto’s. Niet zo radikaal als shadow/highlight, en minder rechttoe-rechtaan als de oorspronkelijk versie. Links nieuw, rechts oud met dezelfde waarden (+33 brightness, +66 contrast):

Cs3_bright

Vroeger allemaal te doen met adjustment layers en andere dingen, maar nu in één handige functie: omzetten naar zwartwit. Zoals altijd: met presets en watnog.

Cs3_bw1

…waarmee het in één keer lukt om verschillende versies van zwartwitomzettingen (en tinten) te doen:

Cs3_bw

Vroeger gebruikte ik daar vooral de channel mixer voor, en kijk eens: die is ook aangepast. Niet radikaal, maar toch, er staan ook weer presets bij.

Selecties: normaal gezien gebruikt een mens de dingen die al beschikbaar zijn om ze te maken en te verfijnen, maar ze hebben bij Adobe nog maar eens een bijkomende functie erbijgelapt:

Cs3_refine

Maak een ruwe selectie, doe Select > Refine Edge, en hopla, alles waar een “kenner” mens masks en blur en levels en dergelijke voor zou gebruikt hebben, kan nu in één dialoogje. Voor “normale mensen”? Geen idee of dit bruikbaar zal zijn. Ik hoop het.