Kijk eens op de telefoon

Kijk, ‘t is misschien niet allemaal zo gepolijst, en het is misschien niet allemaal zo flitsend snel als het zou kunnen zijn, maar ik ben toch content van mijn telefoon.

N95_1 N95_2 N95_5 N95_9

N95_14 N95_6

Van links naar rechts en boven naar beneden: “home page”, GPS-navigatie, messages, Google Earth, spelletje, en een aantal van de applicaties die erin zitten of die ik geïnstalleerd heb.

Ik heb een klein, ahem, accidentje gehad met datatransmissie (een duistere historie van verkeerde contracten en dus véél te veel betaald), dus de afgelopen drie weken of zo heb ik geen 3G-interweb meer gedaan, maar in het algemeen werkt dat vlekkeloos, en ruim snel genoeg om zonder enig probleem te zoeken op Google, Wikipedia of pakweg Facebook te doen.

De ingebouwde browser doet het precies toch stabieler dan Opera Mini, maar Opera ziet er dan weer beter en volwassener uit.

N95_18

GMail en Newsgator hebben een eigen client-versie, die geheel bruikbaar is.

N95_15 N95_17 

Um… wat nog?

De ingebouwde GPS is goed, maar traag in het oppikken van satellieten. De radio werkt zoals men verwacht dat een radio werkt, maar ik slaag er niet in de programma’s te downloaden.

N95_19 N95_20

Muziek is verbazend goed, ook door de externe luidsprekers:

N95_12

En het fototoestel is degelijk. Vijf megapixels, niet de snelste reactietijd terw ereld (ahem, understatement alert), maar eens je weet wat en hoe lukt het allemaal wel.

N95_11

En filmpjes: degelijk genoeg van kwaliteit om er iets op Youtube van te zetten.

Verder zitten er nog PDF– en Flash-viewers in, en Word- en Excel-editors, en een rekenmachine en vanalles en nog wat in. En kan men via bijvoorbeeld Handango duizenden allerlei downloaden.

Ik ben relatief tevreden—en normaal gezien ben ik redelijk snel ontgoocheld in dergelijke zaken.

[Ah, euh, ja: die donkere zooi op de interface, da’s omdat ik er een custom theme op gegooid heb. Ik zal die wel snel beu zijn, en dan zet ik er weer de default theme op.]

Doe mee met de conversatie

20 reacties

 1. @Peter: er is een screenshot tool beschikbaar (te vinden op Handango). En dan gewoon doorsturen via Bluetooth, bvb? Of de GSM met USB aan de PC hangen en de bestanden er zo afplukken?

  @Michel: heb je de laatste firmware al geinstalleerd (versie 12 en nog een kletske)? Mijn toestel is een pak sneller geworden – op alle vlakken – sinds die update. De (nieuwe) Assisted-GPS modus is veel beter bruikbaar dan de gewone GPS modus: ik krijg een lock-on binnen de 15 seconden (dikwijls sneller), waar het daarvoor minstens een minuut duurde…

 2. @Inferis: gekocht, Simcity. Omdat ik eens wou zien wat het gaf, en het maar 24.95 dollar was toen.

  ‘t Is waar, effektief. Sinds de firmware is het veel sneller met de GPS (als het geactiveerd is, natuurlijk — Tools > Settings > General > Positioning en dan Assisted GPS, ze steken het ver genoeg weg).

  Maar die 12.0.013 is toch ondertussen al een eeuwigheid uit, nee?

 3. Bij intensief gebruik (GPS en al): toch wel op het einde van de dag. 🙂

  Anders: ik denk dt ik er gemiddeld een dag of drie, vier mee doe. Maar ik ben dan ook niet zo’n enorm intensieve gebruiker, alleen regelmatig foto’s nemen en dergelijke.

 4. ik heb inderdaad ook gehoord dat het oppikken van GPS-signaal redelijk zwak is en enkel werkt als je buiten staat. Dus bijvoorbeeld je Nokia in je auto bevestigen en als GPS gebruiken zal waarschijnlijk niet gaan wegens geen signaal?

 5. Die simcity is een versie voor pocketpc… Ik heb me al suf gezocht op’t net, maar vind geen versie voor S60. Strange.

  Qua energiegebruik: ik laad de telefoon regelmatig op in de auto. Een autolader is noodzakelijk als je de GPS wil gebruiken voor langere ritten. Ik heb ook al gemerkt dat frequent breedbandgebruik ook een energievreter is.
  En anders: gewoon ‘s nachts laten opladen en je kan weer verder. 😉

 6. Ongeveer dezelfde functies zitten in de P1i van Sony Ericsson, die heeft ook nog een touchscreen en een azerty-toetsenbord en is wat dunner. Maar het gmail-spul draait er iets minder vlot op, en er is geen ingebouwde gps. Heb ik opgelost met een TomTom navigator en gps-bluetooth-antennetje.

  Michel, kun jij makkelijk hotspots oppikken met de Nokia? Je moet telkens een nieuw “punt” instellen dacht ik.

 7. Sja, ik blijf erbij: dit is de beste telefoon die ik al in m’n handen heb gehad. Hoe langer ik er mee werk, hoe gemakkelijker ik het vind.

  Hotspots oppikken is gewoon “Search for WLAN” aanklikken als je van dataverkeer wil doen en klaar is kees (ervanuitgaande dat je niet nog eens extra moet inloggen etc). Maar ik gebruik over’t algemeen gewoon UMTS of EDGE. Kwestie van die 2GB per maand op te krijgen. 😉

  1 toestel, wat quasi alles kan wat er te moeten kunnen valt te doen (ahem): meer moet dat niet zijn.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.