Insidieus, echt waar

Ik download tegenwoordig dingen in mp4 om op de iPod te spelen.

Ik heb op elk ogenblik drie browsers openstaan—Firefox 3beta5, Internet Explorer 7, Safari 3.1–-en ik maak me niet meer nijdig op Safari (de afgrijselijke fonts vooral als ze klein zijn, de niet-resizability, de kleine prutserijen die me tegensteken).

Ik overweeg een derde Apple-computer in huis te halen. Mijn eerste instinct zou een groot bakbeest zijn (vrijdag was er een collega-consultant op bezoek voor een workshop volgende week, hij heeft zo’n desktopvervangende laptop zo groot als een kookvuur, met een numerisch klavier en meer uit– en ingangen dan een industrieel mengpaneeel), maar ik vermoed dat een klein dink intelligenter is.

Ik maak me die bedenking voor de ondertussen honderd en elfendertigste keer, ja.

Maar deze keer begint het echt wel te steken:

 • ik ben niet gehecht aan veel applicaties
 • en waar ik aan gehecht ben (Adobe, Microsoft) bestaat voor Mac
 • gegevens zijn grotendeels portable (geluid, video, foto)
 • of ze staan on-line (mail, databases, schrijfsels)
 • als ik al programmeer, dan is het server-side
 • of in portabele interfacetalen

Oh, *zucht*.

Een 15 inch MacBook Pro kost me in de Steets $ 2,767 (plus tax). En in België € 2.627.

Dubbel zucht. Als mijn boot binnenkomt.

Als mijn boot binnenkomt. En tegen dan zijn er weer nieuwe modellen, en heb ik wellicht het model gekocht dat net het laagste van het gamma was, en voel ik me gelijk een kieken.

Doe mee met de conversatie

16 reacties

 1. Neeje, een 15,4″ Macbook Pro (basismodel) kost 1800€ !
  De prijzen erboven zijn voor de 17″, en dan wordt het moeilijker draagbaar. Ik ben heel tevreden met mijn 15″, die ik trouwens iedere dag naar Gent versleep.

 2. Een “Macbook Pro (basismodel)” inderdaad. Daar heb ik geen zin in.

  Ik wil meer geheugen, en ik wil zo’n applecare-plan, want ik heb nét iets teveel verhalen gehoord over Macs die het plots opgeven.

 3. Je luistert naar de verkeerde mensen :p
  Ik heb hier een hoop appledings staan en nog nooit een cent betaald voor een herstelling of dergelijke. Ik heb ook geen Applecare-plan, trouwens.

  Als een Mac bezwijkt zal dat in de eerste zes maanden zijn, en dan is ie nog onder garantie. De zwakste elementen van een macBook Pro zijn de batterij, het scherm en de HD, trouwens.

  Maar er wordt meer touchpadvernieuwing verwacht op WWDC, met meer access voor (mac-)developers naar die extra functies toe… Of een nieuw model, deze gaat toch al een tijdje mee, niet? :p

 4. De premium die je betaalt bij de Pro versies is het in mijn ogen niet waard. De grootste toevoeging is de betere GPU die handig van pas komt bij videobewerking, 3D en andere grafisch intensieve taken. En het LED backlit display, maar of dat €800 waard is…

  Voor het eisenpakket zoals hierboven en voor de meeste mensen biedt een instapmodel Macbook de beste prijs/waarde verhouding.

  Geheugen en harde schijf zeker wel uitbreiden maar zelf doen. De prijzen die Apple er online voor rekent zijn belachelijk en Macbooks zijn erg toegankelijk.
  En wat AppleCare betreft, als hij binnen de garantie van één jaar niet stuk is gegaan zou ik me geen zorgen maken. Tevens mag je als het goed is Apple Care kopen binnen de garantietermijn dus ook 364 dagen na aankoop.

 5. Mac is zo duur voor wat je maar krijgt, en how maar als je 2GB meer wilt, want dan moet je ook en groot deel van uw maandelijks salaris afdokken. Afzetters.

 6. Ik ga ervan uit, en ze mogen mij daar ene proces voor aandoen, dat als ik machtig veel geld betaald heb voor software van Adobe, als ik de enige ben die die software gebruikt, dat er nooit iemand tegelijk op mijn thuiscomputer en op de laptop zal werken, dat ik dan het recht heb om die twee keer te installeren.

  Vroeger was daar zo’n pakketje voor, waarmee je kon zeggen “gebruik nooit meer dan drie Photoshops tegelijk op ons bedrijfsnetwerk. Nu niet meer, denk ik.

 7. Prijs laten maken door Switch (http://www.switchshops.be). Hun RAM prijzen zijn stukken goedkoper dan die van Apple en ze hebben een eigen extended warranty service die ook maar 1/3 van de applecare prijs is (SwitchCare).

  Vroeger heb ik wel eens wat miserie gehad toen ze nog IT Pro waren. Tegemwoordig stap ik er met een gerust(er) hart binnen en buiten.

  En informeren kan nooit geen kwaad ee.

  Trouwens @beau: Macs gebruiken nog altijd standaard ram modules. Niemand die je verplicht om de prijzen uit de Apple Store te betalen daarvoor. Ga gewoon een lat halen bij je lokale computerboer.

 8. Michel, Een MBP kost heus geen 2700 eur. Extra ram koop je niet van Apple wel (wel bij bv Switch, of zelfs gewoon in eender welke PC winkel als je het nog goedkoper wil). Je wil trouwens waarschijnlijk switchcare, en geen applecare 🙂 Er is een promo bij switch voor een MBP 15 voor 1500 eur (incl btw), al denk ik dat dat nog het “oude” model is.

 9. – punt1: koop NOOIT Ram bij Apple. Niet dat er iets mis mee is, maar ze vragen er veel te veel voor. Bovendien is het momenteel veel voordeliger om je RAM online te bestelen in de VS.

  – punt 2: macBook Pro’s zijn enkel goed als je ze echt professioneel nodig hebt. Ik zou altijd voor een gewone macBook gaan. En als hij kapot is koop je een nieuwe en je gaat niet veel meer uitgegeven hebben dan voor één Pro.

  – punt 3: koop geen gigantische laptop. Ik snap niet dat iedereen dat tegenwoordig wil. Wat ben je met een portable computer als je twee laps nodig hebt om hem op te zetten?

  – punt 4: Ik heb zeker al 15 Apple desktop’s en 3 laptops gekocht (voor mijzelf, werk en familie) en daar nog nooit Applecare bij genomen. En ook nog nooit spijt van gehad, want al die computers, buiten één, werken nu nog altijd. Natuurlijk kan jij nu net die éne computer kopen waar wel iets aan scheelt.

  – punt 5: luister naar Mystica en wacht tot na WWDC 😉

 10. Zeker wachten tot na WWDC. Dringend tijd voor een radicale update! En de meerprijs voor de pro vind ik ook niet gerechtvaardigd. Alhoewel die standaard macbooks geen al te goed scherm hebben.

  En appels die het begeven … asjeblieft. Apple is een van de fabrikanten die kwalitatief de beste laptops maakt. Die zijn echt wel stevig gebouwd!

  En ram, dat koop je zelf, en installeer je zelf.

  Zeer benieuwd naar een (positieve) recensie!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.