Ach, als ik daar allemaal mee zou inzitten, zou ik dit in het Engels moeten schrijven, een titel moeten geven als “tien redenen waarom Movable Type het moeilijk heeft”, of “zeven redenen waarom WordPress nog altijd beter is dan Movable Type” — en zou ik moeten wachten tot ik ook effectief tien of zeven redenen had.
Maar hey, het kan me niet zo schelen, dus schrijf ik maar wanneer ik daar zin in heb.
Want ik kwam net een illustratie tegen van hoe de wereld veranderd is:
Mijn computer had zichzelf herstart—een reeks van niet minder dan veertien updates voor Vista, gaande van de periodieke update van het Malicious Software Removal Tool en de Windows Mail Junk E-mail filter tot een paar security updates tot een update wegens veranderde wetgeving rond het zomer/winteruur in bepaalde landen.
Na zo’n reboot, die misschien eens om de paar weken gebeurt, is alles verbazend snel terug weer bij het oude, vaaral dan omdat mijn werk thuis zich vooral on-line afspeelt: Gran Paradiso en FeedDemon en Notepad++ in gang sleuren en alles staat min of meer weer zoals ik het achtergelaten had, met een hele roedel tabs open in alledrie.
Want al die programma’s onthouden wat er openstaat als ze uitgezet worden, namelijk. En zo ongeveer alle applicaties die in mijn webbrowser open stonden, staan nog altijd open als ik mijn browser weer opstart. Cookies, sessies, allerlei. De wereld is veranderd.
Maar dus niet, blijkbaar, Movable Type. Want ik kreeg dat scherm te zien:
Er deed zich een probleem voor.
[uitroepteken] Ongeldig verzoek
Ga terug
Wat een akelig, akelig scherm. En het illustreert ook perfect hoe die wereld veranderd is. In tweeduizend en pakweg drie zou dat nog een model van properteid geweest zijn, dat scherm, maar tegenwoordig doet het allerlei alarmbellen afgaan.
Om te beginnen: “Er deed zich een probleem voor”. Dat is passief geschreven, maar kom, da’s een detail. Nee: het is inderdaad wel zo dat er zich een probleem voordeed, maar moeten de mensen daarmee zo geconfronteerd worden?
“Ongeldig verzoek”. Euh… maar wácht eens, zegt de gemiddelde gebruiker, ik héb helemaal geen verzoek gedaan! Wat nu?
Oh, er staat een knop onderaan met een actie: “Ga terug”. Euh… hang on. Naar wát ga ik terug? Wat gaat er gebeuren als ik op die knop duw? Ga ik terug naar een andere website? Terug naar Oosterdonk? Terug naar… geen idee eigenlijk, want ik kóm helemaal nergens vandaan: dit is de pagina die mij voorgeschoteld werd toen mijn computer aanschoot.
Een onbekend probleem, geen idee wat, geen idee hoe op te lossen: zo wordt de gebruiker achtergelaten. Akelig indeed.
Hoe dan wel? Om te beginnen zou dit geval moeten voorzien zijn. Er zijn wel meer mensen die Firefox gebruiken. De stabiliteit soms van dat ding in het achterhoofd, zullen er ook wel meer mensen zijn die in het midden van hun werk afgebroken worden, om dan bij een herstart van Firefox automatisch op dezelfde pagina terug te komen.
Dus in het beste geval vermijd je de fout gewoon helemaal. Als het voor SixApart in orde is om in dergelijke omstandigheden gewoon verder te werken, werk dan gewoon verder. Als zij vinden dat het voor security-redenen beter is om, wat geen enkele andere applicatie die ik gebruik hen nadoet, nog eens te laten inloggen bij een stop en start van Firefox, laat de gebruiker dan inloggen. En breng hem daarna meteen naar de pagina waar hij was, uiteraard.
Als het niet kan om de fout te vermijden, dan zijn er standaardregels die zij daar bij SixApart ook wel zullen kennen: zorg ervoor dat het probleem duidelijk genoeg is, leg de schuld niet bij de gebruiker, geef een duidelijke oplossing. In dit geval moet de gebruiker weten dat hij niet verder kan werken zonder aan te melden, en moet hij opnieuw kunnen aanmelden, dus is het écht niet nodig om hem daar nog eens op te drukken: stuur hem meteen door naar de inlogpagina. Maar áls het zou nodig zijn, dan.
En in heldere taal, natuurlijk. En geen overbodige technische details maar wel beschikbaar voor wie ze zou willen. En een link naar meer uitleg en/of support en/of knowledge base indien nodig, en zoverder, en zoverder.
Wat er nu precies verkeerd is, weet ik nog altijd niet, trouwens. Achter de knop zit (acht <div>s diep!) deze code:
<button onclick=”history.back()” type=”submit” accesskey=”s” class=”primary-button”>Ga terug</button>
…wat me dus geen moer vooruit helpt. Gnn.
Reacties
9 reacties op “De wereld verandert”
Waiting for the Schenk-brigade to arrive…
Ik ging net hetzelfde zeggen.
pom pom pom.
/gaat even zitten en neemt een boekje in afwachting van Maartens komst
De accesskey=”s” maakt het af. Met de S van “Ga terug”.
“Er deed zich een probleem voor” is in feite wel een mooie vertaling van “An error occurred”, los van het feit dat het niet klinkt.
Ik ben niet mee ….
Je zit in Kos. Je hebt een ouwe laptop mee die je geen computer durft noemen waar zo’n besturingssysteem op geinstalleerd is waar je in sommige gevallen sommige onderdelen zelf moet compilen, en andere hacks mee moet uitvoeren (linux noemt het, dacht ik 😉 ).
En nu post je hier iets dat je PC zich een paar keer heeft moeten herstarten vanwege Vista updates ?
confused …
WordPress heeft zoiets als “scheduled posts”.
Typepad gaf een gelijkaardig probleem vandaag.
Sorry dat ik wat later ben. Sommige mensen zitten op hun vrije dag in hun tuin of zijn op familiebezoek, en vandaag waren er eerst nog een aantal dringende dingen die mijn aandacht nodig hadden 🙂
Deze foutboodschap is inderdaad geen voorbeeld van helderheid en kan beter. Kan je mij eventueel de URL doorsturen waarop “het probleem zich voordeed”? Waarschijnlijk ontbraken er één of meer parameters in een POST of GET request na een reload van de pagina bij het opnieuw opstarten van Firefox, omdat die dingen niet altijd onthouden blijven.
Hierdoor krijgt MT dus niet alle informatie die het denkt nodig te hebben om aan het verzoek voor die pagina te kunnen voldoen, vandaar de foutmelding. Er mag inderdaad wel bij staan wat er precies ontbrak, maar ik twijfel of dit in de meeste gevallen iets gaat uithalen. Niet-technische gebruikers hebben er geen boodschap aan, en hackers (die ook vaak voor invalid requests zorgen) just wel. Wat meer info over wat nu te doen zou inderdaad wel handiger geweest zijn.
Zover ik me kan herinneren zijn verbeterde foutboodschappen de afgelopen jaren nooit de focus geweest van MT development, het kan dus goed zijn dat deze boodschap zo in 2003 is opgesteld en nooit is aangepast. Er is meer tijd gestoken in het multi-user, multi-blog aspect, verbeterde anti-spam, de nieuwe ingebouwde social-network toestanden, meer design-opties, herziene user-interface en nog wel een paar dingetjes waar ik nog lang over kan doorbomen.
Anyhow, dit soort opmerkingen is dus precies waar http://www.movabletype.org/feedback.html voor dient 🙂 En als je daar op vakantie echt tijd teveel hebt, MT is open source dus je kan het altijd zelf aanpassen op http://www.movabletype.org/opensource/
Ik heb ondertussen zelf al een feature request ingediend met je opmerkingen, dus geniet verder nog van de vakantie daar 😉
[…] – bookmarked by 3 members originally found by TenTen143 on 2008-09-12 De wereld verandert https://blog.zog.org/2008/08/de-wereld-verandert.html – bookmarked by 2 members originally found by […]