Oorlog!

‘t Is oorlog in Zuid-Ossetië!

Ossetiërs zijn een iraanse ethnische groep tussen onder meer Georgië en Rusland. Ik zeg, onder meer, want Ossetië, da’s het gebied pal in het midden van het kaartje hieronder:

Ossetië

Het zijn afstammelingen van de Alanen, die dan weer de enige Sarmaten waren die na de Gothische invasies overbleven, zo rond de derde eeuw na Christus.

Taal. Ze spreken Ossetisch, een Indo-Europese taal van de Iraanse tak, dat eigenlijk twee talen is: het Digorisch en het (mwha) Ironisch. De dichtst verwante mensen in termen van taal wonen tweeduizend kilometer verder in Tadzikistan. Oh, en er is ook nog een groep Hongaren die al eeuwen en eeuwen Hongaars spreken, maar die wel afstammen van een groep nomaden die een Ossetische taal spraken en die in de dertiende eeuw naar Hongarije gevlucht waren voor de Tataren.

Territorium. Van de achtste eeuw tot in de middeleeuwen was er een Alaans koninkrijk in de noordelijke Caucasus, maar die zijn uiteindelijk ook wegens de Tataren, ahem, verhuisd naar het zuiden. Uiteindelijk bleven daar drie onderscheiden gebieden over: westelijk Digor, Kudar in centraal Georgië, en Iron+noordelijk Digor in Rusland. 

Godsdienst. De meerderheid zijn orthodoxe christenen, maar met islamitische minderheden.

Giet die dingen allemaal in kaartjes, en je krijg een niet-overlappende lappendeken zoals die kaart hierboven. Maar zelfs zo’n kaart, met bijkomende complexiteiten van godsdienst en dergelijke erbij, benadert van ver noch van dicht de echte complexiteit op het terrein.

Want de Zuid-Ossetiërs, ‘t is te zeggen de “Georgische” Zuid-Ossetiërs en de “Ossetische”Zuid-Ossetiërs, leven al generaties in vrede—op een interludium in het begin van de Sovjetunie na dat wellicht meer met bolsjeviek/mensjeviek-manipulatie te maken had dan wat anders.

De nationalisten zijn wakker geworden eind de jaren 80: het Zuid-Ossetisch Populair Front, Ademon Nykhas. Ons territorium (wélk territorium?) moet een autonome republiek worden! En dan worden de Georgiërs onafhankelijk van de Sovjetunie, en dan verbannen zij regionale politieke partijen. En dan smijt Ademon Nykhas zich achter Rusland, en dan is het ruzie, en dan is plots Zuid-Ossetië de facto onafhankelijk.

En dan is Putin aan de macht in Rusland, en dan is Saakashvili de meest pro-Westerse mens in de buurt, en dan is het ruzie, en dan vragt en mens zich af wie de slachtoffers zullen zijn.

The Republic of South Ossetia consists of a checkerboard of Georgian-inhabited and Ossetian-inhabited towns and villages. The largely Ossetian capital city of Tskhinvali and most of the other Ossetian-inhabited communities are governed by the separatist government, while the Georgian-inhabited villages and towns are administered by the Georgian government. This close proximity and the intermixing of the two communities has made the conflict in South Ossetia particularly dangerous, since any attempt to create an ethnically pure territory would involve population transfers on a large scale.

Maar het is dus veel erger dan dat, het is hetzelfde als in voormalig Joegoslavië: bijzonder veel gemengde huwelijken. En wordt het allemaal nog pijnlijker.

Oh, zucht.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Aha, merci voor den uitleg en al. Bespaart me weer wat opzoekwerk op den internet!

    We zullen maar blij zijn dat de Belgische “etnische conflicten” via een vredevolle dialoog beslecht worden zeker? 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.