We doen bij ons op het werk—Namahn—al sinds jaar en dag een tweedaagse masterclass user-centered design. Gebruikersgericht ontwerpen, dat ze zeggen.

Daar zitten natuurlijk wel stukken informatie-architectuur (IA) in naast stukken meer zuiver user interface (UI), maar we komen de laatste tijd echt wel veel projecten tegen waar er ernstig over IA nagedacht moet worden. In grotere contexten dan zuiver één website of één intranet, in situaties waar tussen pakweg een dozijn tot een paar tienduizend man samen werkt aan en met allerlei informatie.

Dan zit dat nu in een samenraapsel van e-mail en netwerkschijven en lokale computer en ergens een website en een intranet en misschien een Sharepoint site (of tien, of honderd). En zit iedereen met vragen. Het begint soms met “hoe weet ik of dit document de laatste versie is van het document”, of “wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor deze informatie, en hoe kan ik de inhoud (laten) veranderen”, of “waarom krijg ik elke dag tweehonderd nutteloze mails en vind ik nooit terug wat ik eigenlijk nodig heb”.

Alleen de symptomen kunnen aangepakt worden, en dan werkt dat soms even. Een grotere harde schijf, een betere zoekfunctie, wat afspraken links en recht. Maar op den duur doen lapmiddelen het niet meer, en dreigt het allemaal een grote soep te worden.

En dan zitten mensen met meer fundamentele vragen. Situaties waar er wel eens naar een consultant gestapt wordt om antwoorden te vinden. En kijk, dat is waar wij willen bij helpen. Er zijn dingen waar geen consultants voor nodig zijn, da’s één. En zelfs als er naar externe mensen gestapt wordt, is het nuttig om zelf een degelijke basis te hebben: dan spelden ze moeilijker dingen op de mouw, enerzijds, maar anderzijds: dan wordt het gemakkelijker om de juiste vragen te stellen, en de antwoorden juist te situeren. En derderzijds: wij zijn (serieus!) van de filosofie “geef mensen hengels in plaats van fishsticks”.

Namahn to the rescue! Twee dagen masterclass! Enterprise Information Architecture!

WorshoEIA090615

Antwoorden op al uw vragen!

Zo van “hoe steken we al onze informatie in een sluitend geheel”. En van “hoe houden we bij wie wat waar wanneer gedaan heeft / aan het doen is / zal doen”. En “hoe vinden we in ‘s hemelsnaam de dingen terug”, en “hoe kunnen we nagaan of we wel goed bezig zijn”.

En ook wel van “hoe volwassen is onze organisatie eigenlijk als het op al die dingen aankomt” en “waar kunnen we realistisch gezien naartoe” en vooral “hoe geraken we van hier naar daar op een zo pijnloos mogelijke manier”.

Oh, en “wat voor technologie is er eigenlijk allemaal voor die dingen voorhanden”. En ook: “hoe zit dat nu met die hele web 2.0 en enterprise 2.0 en government 2.0 waar ze ons in de boekskes en op tinternet bijkans mee doodslaan”.

En daarnaast ook dingen als “hoe krijgen we iedereen aan boord” en “hoe houden we het boeltje in ‘s hemelsnaam recht als de consultants en de eerste enthousiastelingen verdwenen zijn”.

Gegarandeerd nuttig! Geen oeverloos gezwam, maar praktische antwoorden, oefeningen en levenslessen. Voor maximum acht man, twee dagen lang, 15 en 16 juni 2009, bij Namahn in Brussel, met danseressen, en ‘s middags is er lekker eten! (Ik weet niet van buiten hoeveel het kost, maar ik dácht ergens iets rond 1400 euro, wat eigenlijk wel serieus meevalt, eerlijk waar, op géén tijd is die investering teruggewonnen.)

(dat van die danseressen is niet waar)



Reacties

4 reacties op “Enterprise Information Architecture: komt dat zien, komt dat zien”

  1. Als er danseressen waren geweest, dan was ik gekomen.

  2. Er is weel een dansvloer, anders? 🙂

  3. Ff vragen aan de baas of ik mag komen voor mijn verjaardag! (Zie ie hier meelezen of zou ik hem subtiel een linkske moeten sturen?)

    ’t Fotoke is trouwens van een UCD class 😉

  4. Doen!

    (’t Is de eerste keer dat we zo’n EIA class doen, dus we hebben er nog geen foto’s van. 🙂