Oud België

Ik kan mij eerlijk waar niet herinneren hoe lang geleden het is dat ik zo gepakt was door iets als vanavond bij Oud België.

Beeld, scenario, acteurs, regie, verhaal, muziek, montage: ik heb geen klachten.

De _onvermijdelijkheid_ van alles, de herkenbaarheid ook: alles dat naar de pieren gaat, de jaren 1980 en hoe die al méér dan een half leven nooit meer zullen terugkomen.

Wreed goed gedaan, Peter en Stany. Wreed goed gedaan.

Doe mee met de conversatie

23 reacties

 1. In het begin was het een aanpassing, moet ik toegeven. Iets gelijkaardigs aan dit hebben we trouwens nog niet voorgeschoteld gekregen.
  Maar je hebt gelijk; qua beeld, scenario, en al hetgeen je opnoemt; ik kan ook geen klachten bedenken.
  Vooroordelen zouden in deze dus achterwege moeten gelaten worden.

 2. Tegenwoordig word er alleen nog gebrabbeld!!!
  onverstaanbaar gewoon! Spijtig van de gedane moeite, maar als ik iets niet versta dan stopt het kijken voor mij!!!!

 3. Ik vond het helemaal niks. Weer typisch een programma dat in de grond geboord zou worden door hen die het nu ophemelen, waneer dit op de VTM zou worden uitgezonden. Alhoewel ik de periode goed heb gekend, wa ik net als Ilse na 15 minuten mijn aandacht kwijt. Ik heb doorgebeten, het enige leuke was het nummer Liefdeverdriet van Will Tura.

 4. @Dirk: ik mag hopen dat ik niet onder de “hen die het nu ophemelen” val die het in de grond zouden boren als het op “de VTM” zou getoond worden.

  Ik heb niet de gewoonte mij te laten leiden in mijn smaak van televisieprogramma’s door de zender waarop het programma uitgezonden wordt.

  Als gij het niet graag ziet, kijk er dan niet meer naar. Maar projecteer uw vreemde opinies over wat al dan niet “weer typisch” is niet op mij, dankuzeer.

 5. Michel, ik heb het niet specfiek op u, eerder op een trend dat het “intelligenter” is wanneer het op de VRT zit. Toppunt daarvan vond ik Debby en Nancy, gekraakt op VTM en opgehemeld door dezelfden (ik zeg niet door u!) wanneer het op de VRT kwam in quasi hetzelfde format.

 6. Ik keek (aanvankelijk) niet actief mee en bij ons staat de ondertiteling altijd op (hij – rockjournalist- is ondertussen half doof en de kids hebben het van meet af aan geleerd om zonder veel lawijt tv te kijken). Ik vond het goed. De grote herkenbaarheid – en het feit dat ze niet de hele tijd Antwaarps praatten – waren twee positieve factoren. Het verhaal lijk me ook boeiend genoeg. Ik kijk volgende keer mee.
  (Van Vlees en Bloed heb ik wel geskipt, wegens irritant, ik kan niet zo goed tegen karikaturen)

 7. Ik moet zeggen dat ik ook de ondertiteling heb opgezet, omdat het zo stil leek (de stemmen dan tegen de achtergrondgeluiden). Zou het kunnen dat er daar een geluidstechnicus de mist is in gegaan?

  @ Kat: ik versta die kritiek wel van die karikaturen bij ‘Van Vlees & Bloed’. Volgens mij beseffen de schrijvers ervan dat zelf deels ook en speelt dat mee bij hun weigering om nog een reeks te schrijven. Bovendien waren er hier en daar ook wat losse eindjes te bespeuren, scenariogewijs dan. Neemt niet weg dat ik die serie erg graag heb gezien.

 8. De avond van de uitzending was het op twitter de ene na de andere negatieve commentaar. Maar het bleef ook “plakken” bij mij. Het heeft wel even geduurd moet ik zeggen, maar naar het einde toe was ik helemaal in de ban.

 9. Ah, wel, dat verklaart het allemaal: ik ben een verwoed multitasker, ik kan een artikel lezen en naar muziek luisteren en naar televisie kijken tegelijk — maar ik heb voor Oud België wél mijn computer dichtgedaan en ik heb met onverdeelde aandacht gevolgd.

  Wie dat niet gedaan heeft, heeft geen recht van spreken.

 10. Ik heb het geprobeerd, Michel, edoch ik ben in slaap gevallen. En het was niet omdat ik zo moe was. Het kon me gewoon niet boeien. Saai. En ik begreep ze de helft van de tijd niet. Ik doe nog eens een poging volgende zondag.
  En ik ben al sedert 15 jaar fan van die twee, al van in den tijd dat ze nog in Faeces meededen, en ik zag hun programma’s op de VTM ook graag (Raf en Ronny) dus daar lag het ook al niet aan.

 11. Het moet daaraan liggen. Als 21-jarige ben ik ook een paar minuten in slaap gevallen na ongeveer een half uur. Ik dacht altijd dat mensen zoiets beweerden als humoristische overdrijving, maar het kan dus écht gebeuren. Ik heb overigens ook minder anekdotische redenen om het programma af te keuren, maar die bewaar ik beleefd voor mijn eigen blogje.

 12. @ Michel: Helemaal mee eens. Vond het geweldig. Dus toch nog ‘jong’ volk te vinden dat ervan genoten heeft.

 13. Veel woorden zijn er niet voor. AB hooguit als achtergrondrumoer. Inhoud= zielig. Stanny en Peter zijn werkelijk om te kokhalzen. Duidelijk dat de VRT moet besparen, helaas, maar begrijpelijk.
  1 positieve noot: de sfeer van de ’70 vind ik wel intrigerend.

 14. Het scenario trekt op niks, maar die sfeer en die muziek en de acteurs zijn fantastisch.
  Echt een prachtige reeks, moesten de scenario’s iets beter zijn, was het volmaakt.

 15. Woon in Nederland, dus kan ik de programma’s op VTM niet beoordelen die Stanny en Peter daar gemaakt hebben.
  Ik volg alle VRT series die op zondag worden uit gezonden en ik vind dit veruit de beste vlaamse serie die ik ooit gezien heb.
  Geweldige sfeer, en dramatiek.
  Je weet hoe dit gaat aflopen en ook dat het grotendeels fictie is, maar vreemd genoeg hoop je dat nog allemaal goed komt.
  Stanny, Peter op naar het volgende kunststukje.

 16. Oud België is sinds vele jaren één van de mooiste series die in Vlaanderen ooit zijn gemaakt. 1000x dank voor deze film, de beelden, de regie, de muziek enz enz

 17. Ik woon in Italie, en op de sateliet tv wordt de serie aangekondigd met muziek op de achtergrond, kan iemand me zeggen hoe dit nummer heet? Bedankt!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.