We zullen nog maar een generatie wachten, zeker?

Apple heeft een iPad uit, ‘t is te zeggen, tussen dit en een maand of twee, drie, afhankelijk van of er 3G bij moet of niet.

Het ding zal ergens tussen ik vermoed zeshonderd euro en 1200 euro kosten, afhankelijk van hoeveel opslag en of er 3G op zit of enkel Wifi.

Er zit een propere eBook-reader bij, maar het scherm is wel een lichtgevend ding, dus in de zon lezen is er niet bij. In bed lezen dan wél weer – maar niet voor mij: ik zie niet goed genoeg om zo’n groot scherm te lezen zonder bril, voor mij is een iPhone/iPod net klein genoeg om met één oog te kunnen lezen en zonder bril.

Het boekdinges is met een bookstore, en het is met een open formaat, wat dus wil zeggen dat ik kan kopen met iTunes (yuck) en wellicht zonder problemen kan lezen op iPhone én op Kindle. So far so meh.

Scherm: niét breedbeeld, en och here och God ‘t is maar 1024×768.

Verder: het doet nog altijd geen multitasking!!

De browser heeft nog altijd geen Flash!! En jajajaja, we hébben het al gehoord, HTML5 zal Flash irrelevant maken, dit jaar nog, of althans zéker dit decennium, maar dit is 2010, niét 2012.

Er zit géén camera in (en dus zeker geen 5 megapixel camera, en al helemaal geen camera vooraal en achteraan waarmee videotelefonie mogelijk zou zijn).

Het doet ook geen telefonie, dus wie met zo’n zwaar en duur en breekbaar ding als een iPad op stap is, moet ook nog een telefoon meehebben. En een foto/videotoestel, wie wil foto’s of filmpjes maken.

Batterij zou tien uur meegaan. Mag ik daar een welgemeende maan uuge piero tegen inbrengen? Tien uur met het scherm of althans de verlichting uit, zonder video en zonder netwerk, ja, dán, heel erg misschien, vermoed ik. Ik wil weten hoe lang ik er een boek mee kan lezen, en een film mee bekijken.

Enfin bon. Samenvatting, na de live verslaggeving her en der gevolgd te hebben: ik wil er één hebben. Maar het zal niet voor nu zijn. Binnen een generatie. Of twee.

update Gizmodo was ook, euh, niet meteen a priori ten volle honderd procent overtuigd:

no thanks

Doe mee met de conversatie

16 reacties

 1. Persoonlijk ben ik voornamelijk door de GUI (kan dit echt niet beter dan wat saaie iconen, come on your f*cking apple) en de processor (1Ghz? zelfs een acer liquid heeft dit) teleurgesteld. Zo de hype niet waard, vrees ik.

 2. 600€? In de USA kost de goedkoopste versie 499$ (omgerekend 354€); zelfs als ze dat in absolute cijfers omzetten naar euro’s, mag het ding toch niet meer dan 499€ gaan kosten zeker?

  Als ik in de zomer in de USA passeer, neem ik misschien wel eentje mee.

  Wat dat boeken lezen betreft: ‘t is geen scherm zoals uw Kindle (digital ink?), dus denk dat dat redelijk vermoeiend zal zijn, niet? (vergelijkbaar met blogs lezen 🙂 )

 3. Qua prijs: check gewoon de US Apple Store en de BE Apple Store en vergelijk het huidig aanbod.

  Telkens is het een bijna letterlijke conversie van dollar naar euro behalve voor de iPhone die op de US store goedkoper is door de bundeling met een abonnement van AT&T.

  Ik vraag me dus ook af waarom Apple met de iPad opeens van die prijszetting zou gaan afwijken?

  Macbook: $999 -> 929 euro
  Macbook Pro: $1199 -> 1149 euro
  Mac Pro: $2499 -> 2299 euro
  iPod nano: $149 -> 139 euro
  iMac: $1199 -> 1099 euro

  En natuurlijk ook onthouden dat de US prijzen telkens zonder BTW zijn. In de BE prijzen zit telkens 21% BTW.

 4. HTML5 zal Flash inderdaad overbodig maken, maar Apple negeert eigenlijk HTML5 door allerhande dingen in proprietaire apps te stoppen i.p.v. ze gewoon Web-based te maken. Ik denk bv. aan die tamtam over iWork op de iPad. Waarom steken ze dan zoveel moeite in Webkit? Daar gaan ze volgens mij spijt van krijgen, zeker met Chrome OS/Android dat toch ooit eens zal doorbreken en wél op de cloud mikt.

 5. @stefan: Maar allé, hoe kan je dit nu flauw noemen? Je bent gewoon verwend.

  Oke, er zijn wat minpunten, waarvan ik het gebrek aan multitasken het grootste vind. Maar ik denk dat iedereen gewoon nog moet wennen aan het feit dat dit geen telefoon is, en ook geen computer. Het is iets nieuws. Volgens mij het eerste goeie alternatief voor papieren gazetten en tijdschriften. Wacht maar toch de publishers hun eigen apps gaan uitbrengen ervoor.

  Een tijd gelezen stond hier een filmpje over dé revolutie in het medialandschap. Een soort tablet waar interactieve magazines op bekeken konden worden. Iedereen vond het supersjiek. Alleen jammer dat het niet echt bestond. Het was fantasie. Nu er iets echt bestaat dat al die dingen kan vind je het flauw. Ik snap dat toch niet hoor.

  En gewoon het feit dat je het internet echt in je handen kan houden (op een deftig formaat) is toch super. En video! En al de rest.

  Minpunten, jaja ze zijn er. Maar hadden we niet allemaal een beetje te veel verwacht? Dit is de eerste stap. En dit is echt waar we naar toe gaan.

 6. Het is een eerste stap, dat zeker. En het zal binnen een generatie of zo onmisbaar worden.

  Ik wil dit op Kindle-formaat, maar dan met een scherm van rand tot rand, met bijvoorbeeld een optionele hoes met ingebouwd echt klavier. Of een aanhaakbaar/afhaakbaar keyboard.

  Met telefoon, gps, kompas, radio, 3g/4g/whatever, wifi, etc. En een degelijke (min 5 megapixel) camera aan één kant, en een redelijke (webcamachtige) camera aan de andere kant.

  En minstens een poging tot goede interface. Met multitasking. En stemherkenning, schriftherkenning. Losgekoppeld van die afgrijselijke iTunes-op-uw-“échte”-computer.

  En dán wil ik mijn kookboeken erop, comics, tijdschriften, televisieseries, internet. Maar dat zal maar voor binnen een generatie of twee zijn, denk ik.

  Nu? Een oversized iPod Touch die niet met één hand vast te houden laat staan te bedienen is? Nee bedankt.

 7. @Youri Apple heeft 2 OS’en, dat van de iPod en dat van zijn computers. Ik had graag een soort van osx op die pad gezien. Vanzelfsprekend geloof ik dat dit een succes wordt, ik twijfel daar geen seconde aan. Ik vind alleen dat dit voor een nieuwe productrelease flauw is. Ze hebben de gewoonte van snel te willen zijn, nu zijn ze gewoon te snel. Enfin, de developers kunnen nu al beginnen en binnen een jaar of twee zal ik er ook wel eentje hebben.
  Het internet in de hand? Of het een goede zaak is of niet, het internet staat vol flash. Geen flashondersteuning betekent bijvoorbeeld geen Hulu voor de Amerikanen … duh. Flash is een realiteit. De meerwaarde tov mijn ipod touch is wel erg ver te zoeken, en het gaat tenslotte om nieuwe hardware. Ik zag dit beeldje op twitter voorbij komen, en dat is de juiste samenvatting, neen?

 8. @stefan: Ik ben een Flash developer. Ik vind het dus ook jammer dat er geen flash op werkt. Maar juist omdat ik er zoveel mee bezig ben snap ik de beslissing van Apple ook wel. De flash-player is volgens mij nog altijd een zeer lomp ding, en als je je flash clips niet optimaliseert, dan eet die gewoon je processor op. En dan krijgt Apple klachten omdat hij iPhone/iPad eigenlijk toch niet zo snel is.

  Daarnaast zouden de meeste full flash websites toch niet werken op zo’n klein scherm.

 9. Drogredenen.

  Op JavaScript gebaseerde webapplicaties kan je even traag maken als Flash-animaties. Meer nog, voor multimedia kan Flash lichter zijn dan de browser zelf.

  Flash is vectorieel en kan je dus beter schalen dan een ordinaire webpagina. Het past in principe altijd op het scherm, en anders kan je nog pannen.

  De enige reden waarom Flash enkel deftig werkt onder Windows, is volgens mij omdat het geoptimaliseerd is voor x86 en DirectX.

 10. @Tim: hm, toch een beetje onzin om te beweren dat Apple HTML 5 zou ‘negeren’. Als er één speler is die HTML 5 omarmt, dan is het Apple. Wist je dat Apple als lid van de WHAT Working Group (samen met Mozilla) een van de architecten is van HTML 5? En wist je dat Safari Mobile de browser is die de meest geavanceerde ondersteuning biedt voor de nieuwe elementen en attributen die HTML 5 biedt (meer nog dan de ‘nighlies’ van Webkit)? Aanrader in dat verband is http://diveintohtml5.org/forms.html. Ook dit is puur HTML 5 trouwens: http://www.apple.com/safari/welcome/ 🙂

  iWork als webapplicatie, hmm, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren hoor. Die ‘slickness’, snelheid en de integratie met andere apps (foto’s importeren uit je camera roll etc.) kan je echt (nog) niet evenaren met webtechnologieën. Want geef toen, Google Docs blijft een clunky ding.

 11. @Roel: Dat wist ik zeer zeker; daarom net dat ik het ontbreken ervan aanhaal. Er is al iWork.com als Google Docs-alternatief, maar dat is niet zo algemeen geweten. Het leek me nu wel een goed moment om er wat meer nadruk op te leggen i.p.v. op achterhaalde paradigma’s… Maar ja, je hebt gelijk, het zou niet zo shiny zijn, en dat willen we natuurlijk niet.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.