In cauda venenum

Mijn geluk kon niet op:

Beste Michel

Schitterend nieuws: Telenet maakt internetten nog plezanter!

We leggen onze trouwe klanten immers graag in de watten. Want vanaf midden maart kan je met Telenet TurboNet nog sneller surfen. Sterker nog: vanaf juli geniet je van een onbeperkt volume! Je kan dan zoveel downloaden als je wil.* En dat zonder één cent meer te betalen.

Eindelijk backup naar de cloud! Eindelijk HD!

Het sterretje verwees helaas naar dit:

Ongelimiteerd gebruik enkel voor privédoeleinden en overeenkomstig de algemene voorwaarden van Telenet. Telenet behoudt zich het recht voor om klanten te verwittigen die regelmatig een opvallend hoger maandelijks volumeverbruik hebben dan het gemiddelde van het product in kwestie. Deze klanten zal gevraagd worden hun verbruik te verlagen en Telenet behoudt zich het recht voor deze klanten tijdelijk op een lagere snelheid te plaatsen.

Terug naar de akelige don’t ask don’t tell-onduidelijkheid van x jaar geleden dus. Stom.

Ik wil wéten vanaf wanneer ze op mijn vingers gaan tikken. Want ik weet nu bijvoorbeeld al honderzeventig procent zeker dat ik elke maand meer verbruik dan het gemiddelde.

Bah.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Je kan natuurlijk op je telemeter gaan kijken naar je gebruik van de vorige maanden, maar ze waarschuwen niet op het moment zelf wanneer je over je limiet gaat (of dreigt te gaan).

  Ik vind het vooral ongelooflijk dat we jarenlang allerhande zever naar onze kop krijgen dat het in België niet mogelijk is om de downloadlimieten op te heffen vanwege blabla en semmelsemmel – in tegenstelling tot ieder andere Europees land.
  Maar wanneer Telenet deze ‘revolutionaire’ stap zet, kan Belgacom binnen de vijf tellen (voor de officiële aankondiging door Telenet) zijn limieten ook opheffen.

  Ineens vielen al die structurele belemmeringen weg. Zomaar.
  ‘t Zal van ‘t vriezen zijn zeker?

 2. Waarschijnlijk zal het rond de (oorspronkelijk gecommuniceerde) 250 Gb draaien, hoor. Voor mij alvast ruimschoots voldoende…

 3. @ Michel: het zou enkel gaan om de top 3%, en dan nog alleen maar als die daadwerkelijk veel verbruiken. Bij BC is er trouwens ook een FUP op hun “limietloze” producten, en die zou onofficeel zo’n 250 GB zijn.

  Hoewel ik me kan voorstellen dat de onofficiële limieten bij TurboNet lager zijn dan die bij FiberNet 50, en die dan weer lager dan die bij FiberNet 100.

  @ Bart: TN kondigde snelheidsverhogingen aan (later op ‘t jaar zouden er volume-verhogingen komen), dan was er Peeters & dingsken en hun mislukte Twitter-discussie over limieten, vervolgens kondigde TN een product aan met een hoge limiet, BC counterde dat met een limietloos product, waarna TN plots ook limietloos ging en al aankondigde wat er bij de andere producten ging veranderen qua limieten.

  Blijft dat de meeste producten qua prijs & specs bij BC en TN wel erg sterk op elkaar gelijken, waarbij TN poogt telkens een tikje sneller te zijn.

  Blijft ook de vaststelling dat na de updgrades bij TN de meeste mensen plots een “klasse hoger” zitten, d.w.z. dat hun huidige product de specs gaat krijgen van het “volgende” (BasicNet toekomst = ComfortNet nu, ComfortNet toekomst = ExpressNet nu etcetera).

 4. “Ik wil wéten vanaf wanneer ze op mijn vingers gaan tikken”

  Jamaarja, dan moeten ze zwart op wit terug ergens een limiet neerpennen en dat strookt dan weer niet met hun ‘limietloos’ aanbod natuurlijk 🙂

 5. Dat was ook mijn eerste gedacht, terug naar 10 jaar geleden… toen hadden ze tenminste nog ‘t excuus dat de telemeter nog niet bestond. Zo stom.

  Wel zielig dat ze vorige week maandag hun fibernet met limiet van 250 GB aangekondigd hadden. En nadat Belgacom vrijdag onbeperkt-met-voetnoot invoert, zal er daar een marketing stagiairke gans ‘t weekend alles rap rap moeten veranderen hebben naar onbeperkt-met-sterreke.

 6. Ik denk dat de mensen die intekenen op fibernet allemaal ofwel grote downloaders ofwel powerusers zijn, te hopen dat het er meer van het tweede als van het eerste zijn, en dan zal telenet daar niet al te veel van zeggen 🙂

 7. Ik zal wel meehelpen om dat gemiddelde omhoog te helpen. Ook bij mij was het eerste dat ik dacht toen ik hoorde dat er geen limiet meer was: backup in the cloud. Hopelijk zijn er nog veel die zo denken.

 8. Wat betreft vroeger, maybe this will jog your mind: http://www.tik.be/forum/viewtopic.php?f=5&t=3963

  – augustus 1997: limiet is 300 MB / maand plus toeslag van 10 BEF per MB erover
  – juni 1998: limiet is officeel 300 MB/maand (plus toeslag van 10 BEF per MB erover), in werkelijkheid wordt tot 500 MB/dag getolereerd en de toeslag wordt nooit toegepast
  – november 1999: limiet verandert van 500 MB/dag naar 2 GB/week (intern verbruik telt niet mee in dat volume)
  – 4 september 2000 (eigenlijk 11 september): limiet wordt 10 GB/maand, en vanaf nu wordt het interne verkeer wél meegerekend.

  Meer details op ‘t forum. Wie aanvullingen heeft: ze zijn welkom.

 9. Vooral hun zin “We leggen onze trouwe klanten immers graag in de watten” steekt mij in het verkeerde keelgat.

  Ik ben al jaaaaren telenet klant, en behalve de folders met kortingen bij de factuur mag ik al jaar en dag folders van telenet in mijn bus vinden om klant te worden, met vanalles van korting erop eraan – voor de nieuwe klant.

  Drie maanden gratis tv ! Digicorder upgrade !

  Als trouwe klant zou ik het bvb kunnen appreciëren dat ze mij opbellen en mijn formule herbekijken en mij de beste voorstellen die evenveel waard is/kost.

  Als trouwe klant van jaar en dag zou ik ook wel eens iets gratis willen krijgen. En nee, ik apprecieer het wel dat het sneller en beter wordt, maar als dat pas gebeurt na de melding van Belgacom, spreken we dan niet over een duopolie ?

 10. “Als trouwe klant van jaar en dag zou ik ook wel eens iets gratis willen krijgen.”

  Ik snap niet dat ze bvb. je downloadvolume niet koppelen aan je trouw. Stap je over naar een andere provider, dan ben je dat extraatje kwijt als je terugkomt. Bij Easynews bvb krijg je elk jaar een extra GiB bovenop de default, en bovendien krijgen duurdere accounts zelfs meer voordelen.

  Maar ik vermoed dat ze bij TN hun pappenheimers kennen, en dat het overstappen naar andere providers slechts een kleine groep klanten betreft, waarvan d’r dan ook nog veel zijn die ze liever kwijt dan rijk zijn.

  Maar inderdaad: geef trouwe klanten zo nu en dan een onverwacht geschenkje: bvb. een gratis film (vrij te kiezen) in de week dat je jarig bent of op de “verjaardag” van je klant worden,… Ik heb altijd gehoord dat cafés die nu en dan een gratis vat geven, vaak betere business doen dan zij die dat nooit doen.

  Ja, ik weet ‘t, zo nu en dan geeft TN gratis films en zo, of worden sommige dingen ongeencrypteerd utgezonden op prime — maar da’s dan meteen voor iedereen. Ik zou graag een *persoonlijke* attentie krijgen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.