User lab

Zo’n gebruikerstest, helemaal met een protocol en een halfdoorzichtige spiegel, en een camera op het gezicht van de geteste, en schermopnames van wat hij doet en extra monitors om mee te kunnen volgen en alles en alles: dat is vaak confronterend.

Dan zit men daar, als ontwerper of als programmeur of als informatiearchitect of watdanook, machteloos en geruisloos te roepen naar de domme gebruiker aan de andere kant van de spiegel: MAAR DUW DAN TOCH DIE KNOP VERDOMME GIJ STAAT JUIST VOOR UW NEUS.

Of die mens moet daar iets doen en blijft zichzelf maar dezelfde vraag stellen en ER STAAT IN FUCKSNAAM EEN HELE PARAGRAAF UITLEG OETLUL.

Het punt is: gebruikerstesten, dat is soms heel, heel erg pijnlijk. Van die dingen waar een heel team aan gewerkt heeft soms maanden aan een stuk, en dan komt de ene na de andere na de andere gewone gebruiker het ding uittesten, en dan loopt het keer op keer op keer mis.

Flow, London

Vandaag waren we bij Flow in Londen. Concullega’s van mijn werk, moet ik dan zeggen, vermoed ik, maar de wereld is groot genoeg, en we doen toch niet exact hetzelfde, en het zijn sympathieke mensen waar het aangenaam mee samen werken is, voor het weinige dat ik het tot nog toe gedaan heb.

We waren er voor gebruikerstesten, en ik hield mijn hart wel wat vast.

Maar kijk: soms, dan gebeurt er wat er vandaag een paar keer gebeurd is. Dat de gebruikers het meteen vatten. Dat ze zeggen dat het een enorme verbetering is. Dat ze wensten dat dat ander deel van de site ook zo zou zijn. Dat het instinct (of de kunde-slash-kennis, wat uiteindelijk vaak hetzelfde is) van de copywriters helemaal spot on was toen ze dié term gebruikten in de plaats van dié term.

En ook: dat ze niet zien waarvan we wel dachten dat ze het niet gingen zien. Dat de dingen die we wisten verwarrend te zijn, inderdaad voor iedereen verwarrend zijn. Dat de theorie inderdaad zeer nauw de praktijk volgt en niet zomaar theorie voor de theorie is.

Oh en ook nog: dat er wel degelijk mensen bestaan die zo ongeveer 100% overeenstemmen met een persona. Whee!

Nee, fijne dag vandaag. Fijne dag.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.