STAM

We zijn vrijdag naar de opening van het STAM geweest, het nieuwe Gentse stadsmuseum in de Bijloke. De speechen hebben we gemist wegens net te laat om nog in de zaal te mogen van de brandweer, maar hey.

Een schoon museum, mijn gedacht. Oude architectuur en nieuwe architectuur, en al heb ik het alleen nog maar ‘s nachts gezien, ik heb zo de indruk dat het met de inplanting in de omgeving ook wel snor zit.

Gebouw

Ik lees op de website dat het STAM vooral een doorverwijzer wil zijn naar het belangrijkste stuk uit hun collectie, de stad Gent zelf. Dat is er eigenlijk wel ernstig aan te merken.

De stukken die er staan, zijn overduidelijk maar een miniem klein onderdeel van een veel groter geheel: om alleen al de volledige Bijlokecollectie – verzameld over 175 jaar – te tonen, hebben ze vermoed ik vele hectaren museum nodig.

Maar het is een geslaagde staalkaart, en het is een ideaal museum om bezoekers aan de stad door te loodsen. Ik heb zo het vermoeden dat we er zelf nog regelmatig naar terug gaan keren.

Steen

Hoofden

‘t Is dat ik er graag wat rustiger naar zou kijken, met minder dan vijftig man per zaal. En dan genieten van het moois dat er staat, zoals die ceramieken beeldje van een ridden, ettelijke honderden jaren oud en nog altijd even aandoenlijk:

Ceramiek

Het deed mij ook wel iets om oog in oog te staan met de machtigste man van zijn tijd, Keizer Karel, met zijn inteeltgezicht en zijn mond die hij niet dichtkreeg. En met de tekening van hoe ze hem jaren later uit zijn graf haalden. Sic transit, meneer.

Keizer Karel

Ik wou enkel dat ze het digitale luik van het museum verder hadden doorgetrokken. Akkoord, er staan in veel zalen computers waarop een viertal kaarten van de stad te verkennen zijn (al had ik er graag het plan van Hoorenbaut uit 1619 bij willen zien, dat van Goethals uit 1796,  en dat van Gevaert en Van Impe uit 1878), maar op die kaarten zelf is vind ik lang niet genoeg informatie te vinden.

Alle archeologische vondsten die te geocoderen zijn, zouden daar moeten op staan, vind ik. Met hun omschrijving, foto en publicaties inclusief. Alle andere elementen uit de collectie, eigenlijk, trouwens, ook. En dan met meer dan alleen een index op straatnaam, maar een volledige interface om alles te ontsluiten, ook de dingen die niet lijfelijk in het museum staan.

Schedel

Steen

Ik vind ook dat de akten en de manuscripten en eigenlijk alle teksten er zouden moeten op staan, in facsimile en in vertaling en met alle nodige uitleg.

Oh, ik zou een ledemaat geven om daar aan te mogen meewerken.

Brr. Nee, snel aan iets anders denken. Ik word er slecht van, hoeveel geld een instelling als het STAM zou moeten geven aan te duur betaalde consultants om iets te maken dat minder goed is dan het zou kunnen zijn.

Boek

D.U.A.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.