Lesvoorbereiding

Ahem ja. Ik moet vrijdag een les geven en ik dacht, ik heb die dingen in mijn hoofd zitten, ik zal dan wat slides op een rij zetten en hoplaklaar.

Dat was gisteren, toen ik welgeteld drie slides had na een uur of twee uitvogelen hoe Keynote precies werkt, zoeken naar inspiratie, beginnen en herbeginnen. En dan had ik in mijn hoofd hoe het zou gaan, en hield ik het voor bekeken: op twee avonden moet dat gaan, wat dénk ik wel, het is maar één dag lesgeven.

Dan vanavond thuisgekomen, ven in de zetel gaan zitten, in slaap gevallen tijdens het nieuws (ik ga toch niet beginnen voor ik het nieuws gezien heb?), tijdens Man Bijt Hond wakker geworden, en dan was het bijna tijd voor Komen Eten (ik ga toch niet Komen Eten missen?), en dan uiteindelijk alsnog begonnen.

Een paar uur later: 24 slides, en ik heb zowaar het hele eerste half uur of zo van de dag. Nog maar twaalf of zo halfuren te gaan, dus ruim tijd om nu naar bed te gaan, dat ik morgen fris ben om de nacht door te werken.

Zucht.

Ja, ik weet het.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

  1. Oh wat klinkt dat bekend! Die eerste optimistische onderschatting, en dan daarna met de neus op de feiten gaan zitten en zien dat er toch heel wat meer bij zal komen kijken (nogal à la “Kein Plan überlebt die erste Feindberührung” van Clausewitz). En ondertussen inderdaad toch even Harry & Paul kijken, en dan middenin Newsnight in slaap vallen. We worden ouder, maar niet noodzakelijk wijzer…

  2. ook zeer geschikt: een heel weekend boeken lezen en negeren dat ge heel veel werk hebt. En dan helegans ingedraaid zitten.

    oh, en newsflash: niet alles moet op slides hoor. Ik heb gemiddeld een slide per vijf minuten.

    En ook nog: de hoeveelheid stof die mensen onthouden vermeerdert exponentieel naarmate er meer activiteit van hen is. Oefeningen, brainstorms en zelf laten uitzoeken! En dan op basis van de resultaten uw uitleg doen. Het is minder veilig, maar spannender voor uzelf en nuttiger voor de toehoorders.

  3. Oh, maar ik ben er wek gerust in hoor. Ik kan er een hele dag over bezig zijn zonder één slide, en meer dan de helft van de tijd is oefeningen en besprekingen. 🙂

  4. Ja hallo, zo was ik eens op een eendaagse kennismakingscursus PowerPoint dat begon het met een oefening. 2 uur lang deed en zei de docent niets en wou geen vragen beantwoorden (eerst uw oefening afmaken). Wij deden niets want niemand wist hoe je er moest aan beginnen, resultaat: 2 lesuren duimendraaien, er was precies toch iets mis met dat mens haar lesgeven-concept.

  5. Geweldig herkenbaar. Vooral dat stuk over Komen Eten dat je zeker niet mag missen. Ik heb mezelf nu al voorgenomen om volgende week maandag de eerste aflevering expres te missen zodat ik de rest van de week ook niet hoef te kijken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.