Broodjen bak

Ik ben zo content als een katjen: het geronk op de achtergrond is de broodmachine die haar werk doet in de keuken.

Ik wou altijd al zo’n broodmachine: oh! elke dag brood maken! oh! elke morgen opstaan met de geur van vers brood! oh! de kostenbesparing! oh! het gemak! oh! de ontelbare combinaties van enorm lekkere recepten! oh! hoe gelukkig we allemaal zouden zijn!

Ik heb er een paar jaar geleden (vier? vijf?) eentje gekregen, nu ja, -tje: zo’n bakbeest waar een brood van praktisch anderhalve kilo in gemaakt kan worden.

Hoera!

Euh ja, toegegeven: we hebben er een keer of vier een brood in gemaakt. En dan niet meer: de kinderen vonden het te zout, te zoet, te hard, te zwaar, niet lekker genoeg. En dus verdween de machine in de kast, jaren aan een stuk. Stond ze stof te vergaren en plaats in te nemen, gewrongen tussen de tajine en de theelichtjes.

Tot vorige week, dat mijn broer vroeg of hij onze machine eens mocht lenen om te zien of dat eigenlijk de moeite waard was, zo’n broodmachine. Hij ging erom komen, maar toen hij hier stond, was het met de mobilolle, en aangezien dat ding een ton weegt en zo groot is al een baby-panda, kon het alsnog niet mee, en bleef het op het aanrecht staan.

Waardoor ik plots zin had om ze alsnog eens in gang te duwen.

En kijk: van het eerste brood was het perfect. Lekker en licht, goed van consistentie en smaak, en dat het niet alleen wij maar ook de kinderen zijn die het zeggen. Ik vermoed dat het gewoon de bloem was die op niets trok vorige keer. Nu hebben we een resem verschillende bloemen gekocht in het Bakkershuis — witte bloem, zesgranen, lichtbruin, volkoren — en dat maakt echt serieus het verschil, denk ik.

Het recept is doodsimpel. Voor wit brood zoals er nu in zit: 450 gram bloem in de ketel van de machine, drie en een halve eetlepel olie of boter (ik neem olie) erbovenop, 550 ml water erbij, 500 gram bloem daarboven, aan de ene kant anderhalve theelepel zout, aan de andere kant anderhalve theelepel suiker, en in een kuiltje in het midden anderhalve theelepel korrelgist.

En dan de machine aanzetten. Het ding doet alles volautomatisch: mengen, kneden, laten rijzen, opnieuw kneden, bakken. Ingrediënten erin, ding aan, brood eruitnemen als het ding piept, einde verhaal.

Oh, zeer zeker dat, het heeft zijn charmes, zelf het brood kneden. Het is een handeling die ik ook heel graag doe, die ik enorm relaxerend vind en alles, één zijn met het deeg en dink, de trots van de vakman en eer halen uit eenvoudige handelingen en spel. Maar serieus, therapeutisch en nostalgie en bijna chtonisch atavisme al wat ge wilt: ik heb televisie te kijken ‘s avonds, en als ik elke avond een uur moet verliezen met brood, dan is de leute er voor mij ook rap af. Om nog niet te spreken van mijn slechte rug, en had ik gezegd dat ook nog televisie te kijken heb?

Een groot gemak, machinaal eigen brood maken:

Doe mee met de conversatie

11 reacties

  1. Wij bakken hier ook een paar dagen per week met de machine, soms met de hand. Het is een genot maar ‘s morgens raprap uw bokes smeren vind ik nogal een gedoe in vergelijking met bakkersbrood. En dat van die kostenbesparing, ik weet nog zo niet, een broodmachine verbruikt veel elektriciteit.

  2. Wel, als ik brood bij de bakker koop dan is dat gesneden maar als ik het zelf bak dan moet ik dat snijden met zo’n vervaarlijk mes met grote tanden, ik heb geen vaste hand, ik ben daar geen krak in. En kruimels jong!

  3. Een zak bloem van 5 kilo kost rond de 5 euro. Ik koop een zak wit en een zak volkoren, om te mengen en lichtbruin brood te krijgen. Soit, voor die 5 euro kunt ge dus 10 broden bakken van +/- 750g (500g bloem), terwijl zo’n brood bij de bakker bijna (?) 2 euro kost. Dat kletsken gist, zout en suiker, en dat bekertje water draagt weinig bij aan de kostprijs. OK, de electriciteit is er nog, maar dat is niet gedurende de hele baktijd dat de machine aan het maximum zit te verbruiken.

    Dus, als ge u niet laat verleiden (of toch niet altijd :-)) om dure bloem te kopen, valt het met die prijs denk ik nog wel mee…

    Ik bak wel altijd ‘s avonds, haal het brood voor het slapengaan eruit, en tegen ‘s morgens heeft het dan een lekkere korst.

  4. 550 ml water voor 500 g bloem? Is dat niet wat veel? Ik gebruik slechts 330 ml water voor 560 g bloem.
    Een zelfgebakken brood kost veel minder dan een van de bakker. Als je een beetje uitkijkt waar je je bloem koopt. Niet bij Aveve dus. Wij bakken al zes jaar ons brood zelf. Hier komt geen brood van de bakker meer in huis.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.