Te weinig foutboodschap is te weinig foutboodschap

Een mens moet soms geluk hebben met zijn collega’s. Het doet zó deugd om collega’s te hebben die u begripvol ondersteunen als uw computer heel soms eens compleet vreemde dingen doet. Mensen die er u niet meteen van verdenken een computerkapotmaker te zijn.

Zoals vrijdag: een backup met Time Machine in gang gestoken, en dat het tergend traag ging, en altijd na een tijdje stopte. Met altijd dezelfde boodschap:

BackupWasNotPerformed.jpg

Euh ja, met “the backup was not performed because an error occurred while copying files to the backup disk” ben ik niet veel é Apple.

Mijn allereerste idee is dat het wel iets zal te maken hebben met een uitgevallen USB-kabel of zo. Ergens tegengebotst misschien — de backup in gang steken tijdens het middageten dus, dat ik nergens aan kom.

Terugkomen van eten: zelfde foutboodschap. Time Machine zelf geeft ook een foutboodschap:

HT3275-4.png

Oh kijk, een i-tje! Daar staat ongetwijfeld meer informatie! Die mij zal helpen!

–ja, tarara. Daar staat gewoon weer hetzelfde: “Unable to complete backup. An error occurred while copying files to the backup volume.”

Een collega, die verder naamloos zal blijven maar een briljante carrière tegemoet kan gaan in een high end Apple-winkel, heeft een mogelijke remedie: de backupharddisk volledig opnieuw formatteren. Serieus: “wis alles uit en herbegin van nul” is de “hebt g’hem al eens uitgezet en weer aangezet” van de Mac-wereld.

Uitgewist, herbegonnen: nope. ‘t Zelfde. Computer en harddisk naar huis meegenomen, en vandaag nog eens geprobeerd. Weer hetzelfde.

Uiteindelijk bleek dit de exacte foutboodschap te zijn — ik zou niet wéten hoe een gewone gebruiker hier achter zou moeten gekomen zijn, trouwens:

Mar 12 17:03:05 nyarlathotep com.apple.backupd[19858]: Error parsing SystemMigration.log to determine source volume of system migration.

Mar 12 17:03:40 nyarlathotep com.apple.backupd[19858]: Error: (-41) SrcErr:NO Copying /Users/mvuijlst/backup/Adhese/FlexSDK/ant/src/flex/ant/config/BaseConfigVariable.java to /Volumes/Backup en gerief/Backups.backupdb/Nyarlathotep/2011-03-11-142018.inPro

Mar 12 17:03:45 nyarlathotep com.apple.backupd[19858]: Backup failed with error: 11

You. Have got. To be shitting me. Het is een bestand, BaseConfigVariable.java, dat om de één of andere reden niet gecopieerd wou worden. En daar hing de backup op op. Bestand verwijderd, vuilbak leeggemaakt, backup weer in gang gestoken, en even later was het gepiept en alles in orde.

Een klein beetje extra foutboodschap zou mooi geweest zijn, gasten.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.