Mislukt (nu ja) meesterplan

Het meesterplan gisteren was: tuinen en dingen bezoeken in Marrakesh. Onze reisgezellen hebben een reisgids voor Marokko en een boek met allemaal top tien te zien in Marrakesh, dus daarmee kon het niet mis lopen.

We hebben een taxi genomen naar de tweedemooiste tuin van de stad, de Majorelle-tuin (de mooiste, da’s La Palmeraie, waar we in zitten met de Club Med).

Het moet gezegd: proper gerief. Duizelingwekkend elektrisch bijna fluorescerend donkerblauw, dat wellicht op geen foto te vatten is, en ik kan me helemaal inbeelden dat Yves Saint-Laurent en inspiratie voor talloze collecties vond.

Majorelle

Een proper art déco-huis ook, en ik heb al een beetje spijt dat we niet binnen gegaan zijn voor de tentoonstelling die er liep.

Majorelle

Majorelle

Majorelle

Het moet er ongelooflijk geweest zijn als er geen toeristen rondliepen, die blijkbaar zoals overal (en ondanks behoorlijk aandachtige wachters) zo ongeveer elke bamboestengel vol met graffiti gekrast hebben:

Majorelle

Maar zelfs met toeristen is het een koele oase van rust in de omgeving, die half stoffige woestenij en half stoffige heksenketel is.

Beesten achter de huizen

Marrakesh

We gingen te voet naar de andere tuinen gaan, maar uiteindelijk zijn we toch weer in de souk terechtgekomen. We zijn wél door het echte Marrakesh gelopen, waar geen of nauwelijks toeristen komen.

En dat is toch ook wel iets waar ik redelijk content van ben dat we het meegemaakt hebben.

Vuil, druk, overal benzinegeur, mensen die met troosteloos fruit en nog meer troosteloze groenten op straat zitten en eigenlijk negatief moeite doen om het te verkopen, brommers die zich overal doorwurmen, halve en hele botsingen tussen brommers en fietsen en stootkarren, droevige ezels, en vooral: stapels mensen.

Zo’n échte souk, waar ze u niet met ali baba! I make you special price! aanspreken, dat is toch nog iets helemaal anders.

Marrakesh

…maar langzaam maar zeker kwamen we dus wel weer terecht in de grote souk. Minder en minder groenten, meer en meer kappers en fiets- en bromfietsreparateurs, en dan meer en meer kledij, en dan meer en meer brol.

Marrakesh

Marrakesh

Die handjes!

Hier en daar nog wel verloren inboorlingen met vreemde dingen — een fiets vol koevoeten, bijvoorbeeld, of een man die manu militari een geit ergens naartoe probeerde te brengen (op zijn schouders, voortgesleurd aan één oor, voortgesleurd aan één poot, aan twee poten…).

Een fiets met koevoeten

We hebben in hetzelfde restaurant/drinkdinges als vorige keer middag gegeten (gekapt met ei, en dat is precies zoals het klinkt: gekapt, en daarboven een ei), en dan zijn we weer de soek ingedoken. Op de een of andere manier zijn we wel op helemaal andere plaatsen gekomen als vorige keer: een tweedehandsklerenmarkt waar vooral autochtonen rondliepen, bijvoorbeeld. Of plaatsen waar ze beesten verkochten: van kameleons tot roofvogels, vellen van en opgezette krokodillen, zebravellen, tijgervellen, antilopenkoppen, ahem ja.

Kameleon

Vogel

Dooie beesten

En daar was het dus ook zo: hoe minder toeristen, hoe minder de mensen echt vervelend lastig doen. Alhoewel: ik heb de indruk dat ze ruiken of ze vers vlees in de kuip hebben: met de dag en met het uur hadden we minder moeite om de mensen af te schudden — een kordate “non merci” was vaak gewoon genoeg.

Marrakesh - Souk

Marrakesh - Souk

Marrakesh - Souk

Marrakesh - Souk

Afijn. Afgesloten met een cocktail in de Club Med aan Jamaa el-Fna, de bus naar huis genomen, fake Italiaans gegeten, en dat was de dag dan weer dus. De show hebben we wegens moe aan ons voorbij laten gaan: vandaag is het vroeg opstaan en de bergen in!

Incense

Jemaa el-Fnaa

Jemaa el-Fnaa

Zonsondergang

5 reacties op “Mislukt (nu ja) meesterplan”

  1. @sven ik zou daar mee oppassen, met Michel als Ali Baba aan te spreken. Hij heeft reeds gedreigd met geweld tegen de volgende die dat nog ging wagen. Zonder er daarna ook echt tot over te gaan, evenwel. Hij heeft wel gegromd.
    Langs de andere kant, doen!

Reacties zijn gesloten.