Schrijft de Gazet Van Antwerpen

Een voorzitter van een bureau in Zoersel heeft volgens Vlaams minister Geert Bourgeois een “zware menselijke fout” gemaakt, door zijn computer in standby-modus te laten staan. Een deel van de registratie van de uitgebrachte stemmen moet daardoor manueel opnieuw gebeuren. 

Wat een compleet laffe en laagbijdegrondse uitspraak, om de schuld van dat ding in Zoersel bij de voorzitter van het stembureau te leggen. 

Ik heb op de televisie die stemcomputers zien piepen en rode lichten doen afgaan als mensen hun kaartje er te vroeg uit trokken, of omgekeerd in staken. 

De fout en de schuld en ligt uiteraard 100% bij de maker van de software van de stemcomputer: een systeem dat als een zot begint lawaai te maken en blijkbaar BAHUUT BAHUUT doet bij het minste, en dat dan niets doet als het hele systeem na een bepaald uur nog altijd in testmodus staat, dat is een slecht gemaakt systeem. 

In De Standaard, die Radio 1 citeert, is het ook van dat:

Volgens minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois zou het grootste deel van de fouten het gevolg zijn van het niet correct gebruiken van de machines. Dat zou 80 tot 90 procent van de problemen verklaren. Slechts minder dan 20 procent heeft echt met de computers te maken, zei hij op Radio 1.

Pfeh. 

Zelfs als de fout bij de gebruiker ligt, is het nog altijd de schuld van de maker. Zeveraars. 



Reacties

12 reacties op ““Zware menselijke fout”, Bourgeois? Neen, niet echt”

  1. Bart Somers vindt dan weer dat het de schuld van Bourgeois is dat de computers slecht werken.

    1. Is Bourgeois de eindverantwoordelijke? Dan is het zijn verantwoordelijkheid, ja.

      1. Verantwoordelijkheid en schuld is voor mij niet hetzelfde.

        1. Michel Vuijlsteke avatar
          Michel Vuijlsteke

          Verantwoordelijkheid dus hoedanook: the buck stops bij hem. Schuld zou er bijvoorbeeld zijn als iemand zou kunnen bewijzen dat hij gewaarschuwd werd dat het zou verkeerd lopen, dat hij er iets aan kon doen en dat niet deed. Schade + fout +oorzakelijk verband = schuld.

  2. Mag ik trouwens aanraden om h2 { font-weight: normal } toe te voegen, Michel? Dat lettertype is van nature al heavy en onder Windows Chrome ziet dat dubbele bold er niet uit.

    1. Fucking Chrome onder Windows, godgeklaagd. font-weight: 900 is juist. Als ik het op normal zet, dan krijg ik Adelle Sans Regular in plaats van wat ik wil. 😐

      1. Heeft dat Web Font een weight van 900? Anders zou ik toch eens een bug filen. Ik wil gerust een screenshot maken.

        1. Yup, weight is 900. Dat staat juist op zowat elke browser onder de zon, op mijn Windows-pc een verdiep lager, op de Linux-bak rechts van mij en op de Mac vóór mij. In Firefox en Internet Explorer en Safari en bladiebla bladiebla. Ofwel doet het niets, ofwel doet het correct. Behalve op Chrome/Windows.

          Een bug filen bij Chrome? Doe gerust, er zijn nog duizenden wachtenden voor u.

          Font handling in Chrome in ‘t algemeen, en op Windows specifiek, is compleet opgefuckt. Bij Windows heeft het nog altijd met DirectWrite/GDI te maken, op Mac zijn ze in de allerlaatste versie wéér teruggekeerd naar een onderscheid tussen native/niet-native rendering, en zo gaat dat maar door.

  3. Volgens Bourgeois hebben mensen de procedure niet goed gevolgd….wellicht was die procedure dan onlogisch en ongebruiksvriendelijk als het zo vaak fout ging

  4. Ik wacht eigenlijk nog altijd op een eerder gefundeerde reden waarom er überhaupt stemcomputers nodig zijn en wat er mis is met potlood en papier (en ok, dan minder verkiezingsshows met onmiddellijke resultaten)… In Brugge – zal ook wel menselijke fout zijn zekers – 2 defecte USB sticks of zoiets zodat alle formulieren manueel herscand moeten worden…
    Hoe werd er trouwens gestemd in Izegem?

  5. Bram Van Damme | Bramus! avatar
    Bram Van Damme | Bramus!

    Ha! Gister op Twitter opgevangen dat iemand die alle 33 (geheel ontoevallig eentje meer dan 2^5) namen op de lijst een voorkeurstem gaf het ding heeft kunnen doen crashen. Gerucht of niet, ik vind dat amusant.

    Het feit dat het opstarten ervan tergend lang duurt én dat je X aantal handelingen in een bepaalde volgorde moet uitvoeren is ook een ware billenkletser (dat ding zou maar één knop mogen hebben: aan/uit).