In de categorie “dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik ooit in het echt zou overwegen om ze te kopen”: de Irinox Fresco

Vanmorgen zat er een reclameboodschap van onze keukentoestelleverancier in de mailbox: dat er een promotie is voor Fresco’s van Irinox. 

Irinox is een Italiaanse producent van koeltoestellen. Blast chillers en shock freezers en zo, van die toestellen die zeer snel afkoelen (waardoor het eten niet uitdroogt) en zeer snel invriezen (waardoor er geen grote kristallen ontstaan die alles tot pap maken bij het ontdooien). 

Voor profs, natuurlijk, ik wil niet weten hoeveel zo’n toestel kost. Zelfs het goedkoopste en kleinste model kost ongetwijfeld een arm en een been.

Ze hadden al een tijdje een “voor thuis”-versie, maar zelfs die toestellen zijn, ahem, iets aan de dure kant: rond de 4500 euro voor een Irinox Freddy

Maar kijk, nu hebben ze ook een “budget”-dink, zo groot als een grote microgolfoven. De Irinox Fresco doet:

 1. Snel afkoelen naar 3°C (warm eten in het ding, even later: afgekoeld eten klaar voor in de koelkast). 
 2. Snel invriezen naar -18°C (vers voedsel snel invriezen zonder ingrijpende smaak- of textuurveranderingen)
 3. Gecontroleerd ontdooien (nooit meer half-gekookt wegens in de microgolf ontdooid, tot moes gepapt wegens op het vuur ontdooid, of uitgedroogd met een plas water errond wegens een dag in de koelkast ontdooid)
 4. Flessen afkoelen (oei! de rosé stond niet in de frigo!)
 5. Koken aan lage temperatuur (een rosbief: 48 uur aan 55°C)
 6. Brood en zo laten rijzen (niet te warm, niet teveel wind, niet koud)
 7. Eten opwarmen (spaghettisaus ’s morgens bevroren in het ding steken, op diepvries laten staan en dan gecontroleerd laten ontdooien, en dan warm maken, zodat er tegen 17u45 gegeten kan worden)

Echt om naar huis te schrijven van elegantie is het ding niet, helaas: 

Irinox Fresco

…maar bon, het zou weg zitten in een kast, dus zo erg is dat niet. De prijs is toch nog even slikken, maar met twee jaar ecochecques van zowel mij als van Sandra, zou de pil een beetje verguld kunnen worden en min of meer behapbaar worden. 

En ’t is niet dat het een toestel zou zijn om daar te zetten en dan nooit te gebruiken:

 • Elke dag koken voor zes man, da’s een garantie voor zeer vaak overschot. Die dan liefst afgekoeld wordt voor later, of die in de diepvries gaat. 
 • Veel in de diepvries steken, betekent ook: veel ontdooien. En als het in één moeite kan ontdooien en opwarmen: wahey!
 • Koken aan lage temperatuur: ik zie dat helemaal zitten, sous vide-achtig koken. 
 • Flessen snel afkoelen: IK WIST NIET DAT DAAR EEN TOESTEL VOOR BESTOND EN NU IS MIJN LEVEN NIET COMPLEET TOT IK HET HEB.

Maar het is mij nog niet allemaal duidelijk, dus we gaan eens een afspraak maken met onze keukentoestelleverancier voor een demonstructie en Q&A. Q’s zoals daar zijn:

 • Kan dat in een kast met een halve centimeter over aan weerszijden? 
 • Hoe zit het met dat traag koken: kan ik er een bak water in zetten en dan sous vide koken, of is dat niet de bedoeling? Als ik er gedurende twaalf uur een biefstuk in steek, droogt dat niet uit? 
 • Snel afkoelen, snel invriezen: hoe snel is dat precies? En hoe warm mogen de dingen zijn die ik erin steek? 

Maandag eens een afspraak maken bij die mensen. 

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. ja das een goed idee, gaat gij alles vragen en laat het ons dan weten plus de prijs. Interessant toestal dat wel.

 2. Een geluk dat wij hier allemaal weten hoeveel ecocheques gij en Sandra krijgen per jaar… kunt ge er anders niet gewoon de prijs bij zeggen, zou veel interessanter zijn :p en dan is de droom direct aan dingelen vermoed ik (expensive?)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.