Gerepareerd, hopelijk

Onze diepvries is al denk ik een jaar kapot. Kapot in de zin dat hij nooit helemaal kamertemperatuur wordt — standaard blijft hij ergens tussen 4 en 8 graden doen, soms gaat hij eens naar -20 en dan keert hij terug naar “warme koelkast”-stand.

De miserie is dat een heel stuk van de (bij)keuken rond die diepvriezer en bijhorende koelkast gebouwd is: de kasten onderaan zijn even hoog als de toestellen en ook even breed. Dat is 185 cm op 60, een toen totaal standaardmaat voor koelkasten en diepvriezers.

Helaas blijkt dat niet meer het geval te zijn: de standaardmaat is nu blijkbaar 185,5 cm hoog, en als twee toestellen naast mekaar staan komt dat niet meer op 120 cm uit, maar moet er zeker 61 cm gerekend worden per toestel en ook nog eens 3 cm tussenruimte. Plus dat er andere ventilatie moet voorzien worden dan nu: vroeger konden die krengen gewoon in een nis gezet worden en dat was dat, nu moet er blijkbaar voldoende ruimte rond zijn of de toestellen werken zelfs niet meer.

Enfin, liegt de meneer die vandaag langskwam om naar de diepvries te kijken, lieg ik. Dat is in alle geval wat hij zei.

Het zag er niet goed uit: toestel is meer dan 16 jaar oud en de printplaat was kapot. Ongelooflijk gelukkig had de man nog zo’n oude printplaat in zijn camion zitten, maar zelfs met een vervangen printplaat sloeg het toestel niet aan. Of toch: even, en dan niet meer.

De mens zag het niet zitten om er nog aan te werken: perte totale, zei hij. Niet meer de moeite om er werk in te steken want zelfs als het gerepareerd zou raken, is er geen enkele garantie dat het langer dan een paar dagen duurt voor het weer kapot is — en dat risico wil hij niet lopen.

Gelukkig heeft hij veel problemen gehad met zijn facturatie-en-werk-tablet, waardoor hij een goeie 40 minuten langer dan voorzien aanwezig bleef. Want een dik kwartier later heeft hij toch nog eens gekeken naar de diepvriezer en hij was helemaal opgelucht want blijkbaar werkt hij nu tóch. Iets met een bimetaal dat een beetje moe wordt na al die jaren.

Ik ben nog niet gaan kijken of hij het volhoudt, maar ik kan nu toch een beetje in hoop leven dat we weer een diepvriezer hebben.