Domme, domme kindjes toch

Vroeger, toen ik naar school ging, hield het pesten op als er geen school was. Een groot gemak, de zekerheid dat het tijdens de schooldag de hel was, maar dat het wel gedaan was achteraf.

Niet dat het enorm veel hielp, want hoe gaat dat: de bel van het laatste lesuur van de dag of van de week gaat, en een mens zijn eerste gedacht is op den duur niet meer “oef, de dag is gedaan” of “oef, eindelijk weekend”, maar wel “fuck, morgen is het gewoon wéér van dat” en “kak, het weekend duurt maar twee dagen en maandag herbegint het gewoon”. Maar toch.

Tegenwoordig is er zelfs die luxe niet meer: Facebook is 24 uur op 24 open. En het hoeft zelfs niet eens meer te komen van kinderen in uw klas of op uw eigen school: decentraal pesten, hoera!

Doodgemakkelijk ook: één iemand zegt “loser”, een ander iemand klikt op “vind ik leuk”, en hopla, we zijn vertrokken. 

Het enige nadeel is natuurlijk dat er een spoor van achterblijft. 

In mijn tijd was het vaak “zijn woord tegen het mijne”, en dan nog meestal “zijn woord tegen dat van ons allemaal, en wij zijn met veel meer“. Dat is nu minder het geval, zeker als het om domme, domme kindjes gaat, die hun profielen zo open als iets zetten en alles urbi et orbi kond maken. 

Zoals daarnet: ik zei als reactie ergens op tegen iemand: “Als je het niet leuk vindt dat X Y pest, dan is de beste reactie daarop niét “vind ik leuk” klikken, maar wel iets in de zin van “X, stop met pesten” schrijven.” En dan komt daar zomaar iemand tussen — twaalf jaar oud hé — en haar reactie is het bijzonder respectvolle “Boeie!!!!”. Waarop de eerste redelijk snel reageert met “rustig ieie tis wel nog altyd zyn papa ea xx :P”. Waarop zij weer “Boei mij wa xx”. 

Euh ja. Ik vraag haar of ze wel beseft dat ze niet alleen met kinderen aan het spreken is, maar dat zowat iedereen kan zien wat en hoe ze schrijft, en haar reactie: “Ja tuurlijk weet ik da”. 

Kijk, moesten dat mijn kinderen zijn die zich zo gedragen op het internet, ik zou weten wat gedaan.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Vreselijk. Echt vreselijk.

  (Enneuh: 12 jaar? Profielen onder de 13 jaar kun je laten schrappen, lees ik. Of is dat contraproductief? Ze zouden dat anders van school uit kunnen doen, als onderdeel van de sanctie.)

 2. Ik vrees dat je er weinig aan kunt doen via het internet. Ik zou gewoon eens met een afdruk van het internet gebeuren naar de ouders gaan en de confrontatie in het echt aangaan. Veel ouders weten ofwel niet wat er aan de hand is en als ze het wel weten is het vaak het “de appel valt niet ver van den boom syndroom”.
  Het allerbeste wat je nog kan doen is je kind wapenen door het te leren erboven te staan. Het pesten is enkel leuk als er reactie komt. Dat is nog altijd een waarheid als een koe.

 3. Verwante problematiek vanavond in Koppen XL: haatsites.
  spijtig fenomeen, maar als je de gemiddelde reactiepagina op een (kranten-)website opent niet echt verrassend vrees ik.

  Ik houd mijn hart vast voor de ervaringen die mijn dochtertje (3,5j) nog te wachten staan bij het opgroeien en hoop dat we ze inderdaad een goede basis kunnen meegeven om hiermee om te kunnen gaan…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.