Tot zover gratis kleuteronderwijs

Wij gaan de twee kleinste kinderen door de band halen ergens tussen 16u30 en 17u15.

Ik kreeg vandaag de rekening van één van de twee binnen:

rekening.png

Slik.

Het wordt hier dus echt rekenen en tellen.

Ik heb van de weeromstuit al mijn doorlopende opdrachten voor goede doelen afgezet.

15 reacties op “Tot zover gratis kleuteronderwijs”

 1. Heb er uit nieuwsgierigheid eens onze facturen bijgenomen voor november: voor de 2 kleuters 42 euro voor de school (vieruurtjes, toezicht over de middag en 1x toneel voor de jongste) en 60 euro buitenschoolse opvang waar ze 2 dagen per week tot 18u blijven. Nu ja, daarvoor was het crèche en dan waren we 300 tot 400 euro per kind kwijt dus dan is naar school gaan wel goedkoop (in de crèche kregen ze ook wel heel de dag eten en nu geven we zelf fruit en brood mee)

 2. Ik betaal voor de avondstudie en soms ook voor de ochtend. Die bedragen komen ongeveer overeen met die van deze rekening.

  Maar voor toezicht over de middag heb ik nog niet eerder gehoord. Geen commentaar op de school zelf, die mensen moeten ook maar roeien met de riemen die ze hebben, maar dit zou volgens mij niet mogen. Als ik me niet vergis, wordt in de school van mijn zoon kinderen over de middag halen zelfs wat ontmoedigend omdat die kindjes erna weer helemaal in de ‘ik-mis-mijn-mama/papa-zo-modus’ gaan.

  Krijg je uitleg bij deze factuur? Want ik vind het wel zeer jammer voor u dat je dit blijkbaar niet op voorhand wist. Is de opvang per half uur (zo is het bij ons) of meteen voor de hele avond, en maakt het dan niet uit om hoe laat je zo komt halen? Legt de school goed uit waarom ze ook middagtoezicht aanrekenen? Zal de factuur van het volgende trimester er ook zo uitzien of komen daar nog andere activiteiten bij? En wat met de volgende jaren?

  Wijzelf hebben recht op een studiebeurs. Voor kleuters is dat iets van een honderd euro. Ik zie ook wel dat deze factuur (en het is nog maar de eerste) al hoger is dan die beurs, maar bij ons helpt het wel. Aanvragen is sinds dit jaar enorm eenvoudig en letterlijk in een paar klikken gedaan.

  1. Ik zie dat ik snel ga over de zin ‘dat zou niet mogen, geld aanrekenen voor het middagtoezicht’ en dat het ontmoedigd wordt in de school bij ons.

   Wel, ik vind dat het niet zou mogen omdat er nu de indruk gewekt wordt dat het om een luxe gaat, uw kind over de middag op school laten. Maar ik vind, nog meer dan de avondopvang, dat middagpauze écht wel een deel van de schoolopdracht is. Vervelend genoeg is er ook geen duidelijke regeling over: sommige netten (katholiek net, toevallig, waar ze zitten?) rekenen het dus door aan de ouders, andere (zoals bij ons, het gemeenschapsnet) doen het gratis. Dat is niet eerlijk, want ik kom met mijn studiebeurs wel toe (als ik avondopvang niet doorreken, en dat doe ik ook niet), maar jullie hebben alleen al aan middagtoezicht 180 euro kosten.

   Nu, w

 3. * te snel verstuurd

  Wat ik me ook nog wel bedacht, is dat het me op het eerste gezicht wel vrij veel lijkt. Een trimester duurt grofweg geschat 13 weken. Een snelle berekening leert me dat dat 65 lesdagen zijn, ongeveer. Dus iets van een euro per dag aan kosten toezicht. Per leerling.

  Pakt nu nog dat er een ratio is van 1 llk per 30 lln voor toezichten (en ik vermoed dat het in praktijk veeleer 1:50 is, maar ik gok maar wat), dan is dat minstens 30 euro per dag per persoon voor die toezichten (dus geen lesgeven). Ik heb zelf even in het onderwijs gestaan, en leerkrachten kregen gewoon niets extra vergoed voor die toezichten. Hoe het bij uw school zit, weet ik dus niet, maar ik ben inmiddels wel benieuwd hoeveel geld er in totaal extra aangerekend wordt en waar dat voor gebruikt wordt (geen kritiek op die school, ik ben gewoon echt wel benieuwd).

 4. Dit stond erover in Klasse:

  Op sommige scholen is middagopvang gratis, op andere scholen moet je betalen. Als een school kosten voor middagtoezicht aanrekent, moet dat in het schoolreglement of in de bijdrageregeling staan. Bovendien moet daarover overleg zijn in de schoolraad en moet de school er een fiscaal attest voor geven. Kinderen verplichten om een drankje (of dessert) te kopen om zo de middagopvang te betalen, mag niet.

  Scholen zijn niet verplicht om voor de volledige middagpauze (die langer duurt) opvang en toezicht te voorzien. De meeste scholen doen dat wel. Ze schakelen daar bijvoorbeeld ouders of kinderverzorgers voor in.

 5. Bij ons was bijdrage voor schooltoezicht enkele jaren geleden goed voor een klein relletje. School rekende plots een forfait van 135 euro (13,5 per maand) voor middagtoezicht (en half uur ‘s voorschools en kwartier naschools) Wegens sterk protest een jaar uitgesteld maar jaar nadien ‘netjes’ opgenomen in het schoolreglement en niets aan te doen.
  Koeken meebrengen mag gewoon niet bij ons (enkel fruit), wie een koek wil, moet die kopen van school (zo is er geen afgunst tussen kinderen die wel of niet fancy koekjes van Plop, K3 of andere hypes meekrijgen) en dus eet de dochter al zes jaar elke voormiddag een soldatenkoek (naast een portie fruit en een goed gevulde boterhamdoos).
  Traktaties zetten ze hier niet op de factuur: dan krijg je een melding in de agenda of een briefje met mededelingen als ‘omdat het bijna zomervakantie is komt er een ijsjeskar langs op school, graag 1 euro meebrengen aub’

 6. De prijzen zijn idd normaal, wij betalen soortgelijke bedragen in katholieke school in Gent.
  Wij verhuisden en gingen mee in het systeem om te kiezen voor de school het dichtste bij de deur (school is ok en het is superpraktisch om te voet te kunnen gaan), maar dat impliceerde meteen dat we de stadschool met veel voorzieningen inruilden voor een katholieke school met veel minder. In de stadscholen wordt er rekening gehouden met je inkomen voor opvang, is er het jaar rond opvang (ook tijden pedagogische studiedagen,laatste schooldag,..)
  In de katholieke school zijn er geen aparte tarieven, is er geen opvang op woe nm en geen opvang in de vakanties. Wij krijgen dit allemaal geregeld, maar ik heb mij al meermaals afgevraagd hoe ouders die op 1 loon, met minimumlonen of leefloon dit kunnen organiseren. Met een voltijdse baan met 20 dagen verlof (toch standaard in heel veel jobs) betaal je volgens mij meer om opvang voor- en naschool, over de middag, woensdag, vakanties, vrije dagen, pedagogische studiedagen, laatste schooldag,… te betalen en te organiseren dan dat je extra krijgt bovenop een leefloon om te gaan werken. Komt erbij dat grootouders steeds minder beschikbaar zijn en/of niet in de buurt wonen en ons ‘gratis’ onderwijs maakt het voor sommige mensen voordeliger/handiger om niet te werken…..

  Dus de facto in Gent: de keuze voor en school wordt beperkt, je hebt grote verschillen in hoe scholen mensen met een beperkt inkomen kunnen ondersteunen (naar opvang en financieel). Daarnaast zit er nog een groot verschil tussen scholen die goed omkaderd zijn bij kleuters en kinderopvang en scholen die het niet zijn (waardoor veel kinderen per begeleider tijdens opvangmomenten). In die laatste zijn vooral mensen die het met een minimuminkomen, leefloon of op 1 loon moeten doen de pineut.

 7. Ok ook dat nog. Ben kleuterjuf en ben eigenlijk niet echt akkoord hiermee. Vooral die traktatie dat aangerekend is stoort me dus idd.Trakteer dan ni!

 8. ik was ook leerkracht. Me dunkt dat de school toezicht moet voorzien ivm ongevallen, zo niet is ze verantwoordelijk. Elke leerkracht had toezicht: speelplaats, poort, refter. Daarenboven was er een vast “vervangingsuur” per week (per leerkrachjt) waarbij afwezige collega’s moesten vervangen worden, dit alles buiten je normale lessenrooster. Uiteraard werd niemand hiervoor betaald. Ik denk niet dat de school die gratis gepresteerde uren doorrekende aan de ouders. ik gaf trouwens ook, indien nodig, gratis bijles. Die rekening bewijst dat “directies” inderdaad vervangen zijn door “managers”. Triest.

 9. Als ik zo de rekening zie dan is het onderwijs bijna gratis (op de traktatie na), maar de opvang niet.
  De avondstudie behoort sowieso niet tot de schooldag. Het andere toezicht gaat wellicht over het middagtoezicht. Wat Mia vertelt (hierboven) lijkt me over het middelbaar onderwijs te gaan. Onderwijzers hebben, net zoals alle werknemers, recht op middagpauze. Dat lijkt mij ook logisch, ze moeten toch ook eten ? Aangezien de meeste onderwijzers de hele dag voor hun klas staan zouden ze niet eens tijd hebben om te eten/pauzeren.
  In het middelbaar onderwijs is dat anders omwille van de zogenaamde spinguren etc. Mogelijks hebben ze het uur voor de middag of het uur na de middag lesvrij. Maar ook dan behoort toezicht niet tot hun opdracht, al zullen ze het in de meeste middelbare scholen wel doen of schakelen ze daarvoor het hulpopvoedend personeel in.
  Wat ik vooral zie is dat het onderwijs/overheid en allerlei opvang nog altijd niet is voorzien op een wereld waarin beide ouders werken. Je kan het niet zomaar op de onderwijzers/leraren schuiven (cfr. de discussie luiers vevangen bij kleuters), maar ook niet naar de ouders (ze moeten maar bij hun kinderen blijven).

  Nog eentje : een school is verplicht om bij het begin van het schooljaar een gegronde raming van de kosten te geven. In principe zou dat geen verrassing mogen zijn. Ik hoop dat je toch tenminste correct was ingelicht.

Reacties zijn gesloten.