Een deur sluit, een deur gaat open

De electricien kwam langs. Zekeringkast één: geen problemen. Alles zit vast, geen verkleurde draden of plombs, overal de juiste (spanning?) (voltage?) (wattage?) (ampèrage?) op, no problemo. Zekeringkast twee idemdito.

De handen in het haar, tot plots de electricien iets zei in de zin van “owla! hela! wat is dát hier!”

Normaal gezien is dat geen goed nieuws, als een vakman zoiets zegt, maar in dit geval veranderde het de situatie van “er is aantoonbaar iets mis maar we weten niet waar het aan ligt” naar “er is hiér iets mis en dat zou wel eens de schuldige kunnen zijn”.

Een draad die van de ene naar de andere kast ging, die er niet zeer koosjer aangesloten uit zag.

Vakman naar algemene on/off-switch. Ik zeg hem dat ik eerst rap naar boven ga de computers en zo uitzetten.

Tegen dat ik boven ben en juist aan de computer zit, valt alles uit. Kut. Ik op de vloer achter de computer, om de algemene schakelaar af te zetten. Tegen dat ik het licht van mijn GSM aangestoken heb, gaat alle electriciteit weer aan. En dan weer af. Weer aan. Weer af. Weer aan.

GYAAAARGH. Dat is dus niét goed voor een computer, voortdurend aan/af gezet worden.

Het licht bleef aan, dus de computer laten booten, en voor zover ik zie is er niets aan de hand, ook niet met de printer of de tv of de stapels andere electronica op het eerste verdiep.

Naar beneden gaan luisteren: bleek dat er een aardingsdraad of zo (?) niet perfect aangesloten was; hij heeft hem wat verdergestript en degelijk vastgezet. Gelukkig was er nergens spoor van verbranding of watdanook.

Geen spoor van verbranding, maar toen begon het plots enorm verbrand te ruiken. Gelijk in, “electriciteitsverbrand”. Het hardst in de bijkeuken, tussen de keuken en het bureau. Rondgekeken en -gesnoven, en inderdaad: iedereen rook het verbrand, maar de wasmachine en de droogkast brandden nog, de frigo en de diepvries ook. Mysterie.

Electricien betaald, ‘t is te zeggen: op de fiets gesprongen om geld te gaan halen en dan electricien betaald, en verder gedaan met mijn leven: in casu, Louis een stamp gegeven om de afwasmachine leeg te maken.

De afwasmachine, die uiteraard stilgevallen was in het midden van haar programma, en dus vol stond met lichtgrijs sop en natte borden en gerief.

De afwasmachine, die.

Euh.

De afwasmachine, die niet meer in gang te krijgen is.

De afwasmachine, die enorm hard riekt naar verbrande electriciteit.

De kapotte afwasmachine.

845380

update: de luidsprekers van mijn computer zijn ook om zeep. Ja, inderdaad, net nadat ik de alleen de allerbeste overgehouden had van de wel zes verschillende computerluidsprekersystemen die ik in huis had, en de rest aan de kringloopwinkel had gegeven.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. misschien eens contact opnemen met uw verzekeringsagent voor schade? via brandpolis kan de schade aan uw “uitgebrande” vaatwasser misschien nog (gedeeltelijk) gerecupereerd worden. Althans zo is het bij vrienden van ons gegaan. of dit effectief zo kan of dat het daar om “goodwill” van de agent gaat daar ben ik niet 100% zeker van … maar navraag doen kan alleszins geen kwaad

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.