Bijna een maand met een Kindle Oasis

Ik heb begin september een Kindle Oasis gekregen. Enfin ja, gekregen, ik heb er voor gewerkt natuurlijk.

Evaluatie na een maand constant gebruik: fantastisch toestel! Maar zijn geld niet waard. 🙂

Mijn vorige Kindle (Voyager) was niet aan vervanging toe, en deze (Oasis) is eigenlijk niet veel beter. Eerlijk gezegd: ik ben er nog niet helemaal aan uit of hij wel beter is.

Helemaal anders dan alle andere Kindles: de cover is eigenlijk wel verplicht. Het is gelukkig een fijne cover, die aangenaam aanvoelt, niet te zwaar is, en die er met de weken alleen maar authentieker als een echt versleten boek gaat uitzien:

20171005_113907

Maar zonder cover gaat de Kindle geen week mee, want het het grotoste deel van de batterij zit in die cover. En zonder cover is het ook alleen aangenaam om te lezen als ge de Kindle in uw handen hebt, want zonder cover zit er aan één kant een bult op, en dat is onhandig om bijvoorbeel aan tafel te lezen terwijl ge aan het eten zijt.

20170908_162919

Behalve dat hij (zonder cover) veel lichter is dan de vorige Kindle, zie ik niet veel verschil. Mischien iets sneller in pagina-updates, wat vooral zichtbaar is als hij automatisch van oriëntatie verandert. Dat is nu namelijk echt nodig: de knoppen en het (weinige) gewicht zitten aan één kant, dus wisselen van linkerhand naar rechterhand is niet gewoon doorgeven maar omdraaien en doorgeven.

Een mens wordt het snel gewoon, maar toch.

Verder heb ik de indruk dat de Kindle nu drie manieren heeft om uit te gaan:

  • Helemaal af — wat bijna nooit gebeurt, maar bijvoorbeeld wel bij een firmware update of als de batterij op is: opstarten is echt rebooten, en duurt een tijdje.
  • Gewoon aan/uit: de uit-knop duwen, of na een time-out. Weer opstarten is quasi ogenblikkelijk — dit is wat al mijn vorige Kindles ook deden.
  • Nieuw: in slaap vallen. Soms, en ik zou eens moeten kijken wanneer precies, gaat de Kindle in Sleep Mode. Het duurt een seconde of drie om daaruit wakker te worden.

Dat zijn mijn enige twee echte bezwaren: zowel het om moeten draaien bij het wisselen van hand als het soms een paar seconden moeten wachten bij het aanzetten/openen, dat breekt de flow van het lezen.

Verder zeer content, en geen klachten. Maar als ge een nieuwe Kindle moet kopen: tenzij ge geld teveel hebt, zou ik een goedkopere kopen.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Door de belachelijke importkosten wacht ik al meerdere jaren om mijn Kindle (2012 met knoppen, maar zonder lichtje) te vervangen. Ik denk al een hele tijd aan de Paperwhite, misschien een Voyage. Wat zou jouw aanrader zijn?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.